29 / 03 / 2024

Doğu Anadolu Fayı'nın Kahramanmaraş bölümünde 500 yıllık birikmiş enerji var!

Doğu Anadolu Fayı'nın Kahramanmaraş bölümünde 500 yıllık birikmiş enerji var!

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin yarattığı yıkımdan sonra, deprem uzmanları dikkatleri Doğu Anadolu Fayı'na çekti. Uzmanların açıklamasına göre, fay üzerindeki hareketliliğin sonraki etkisi Kahramanmaraş ve Hatay'da olabilir...



Elazığ’daki meydana gelen depremden sonra Doğu Anadolu Fayı'nda devam eden hareketlilik, dikkatleri fayın Elazığ’dan sonraki devamı niteliğindeki Kahramanmaraş ve Hatay’a çekti. Bölgedeki uzmanlara göre Doğu Anadolu Fay’ının Maraş bölümünde 500 senedir birikmiş enerji var. Ayrıca Maraş altından geçen 28 kilometrelik bir başka fay da 2012 yılında keşfedildiği için üzerindeki yapılaşma depreme uygun bulunmuyor. Alüvyal bölgelerde de depremlerin binalar su üstündeymiş gibi etki edebileceği belirtiliyor.

Hürriyet gazetesinden Musa Kesler'in haberine göre, bölgedeki deprem uzmanları Kahramanmaraş ve Hatay’ın durumunu şu şekilde açıkladı:

Doğu Anadolu Fayı nın Kahramanmaraş bölümünde 500 yıllık birikmiş enerji var!

İskenderun Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Semir Över, "Tarihte büyük ve yıkıcı depremlere maruz kalan bu bölgelerde sismik boşluk söz konusu.. 1966 Bingöl depreminden sonra meydana gelen 6.0 ve daha büyük depremlerin dağılımlarına bakıldığında yıkıcı depremin güneybatıya doğru göç ettiğini görüyoruz.

Benzer göç durumunu Kuzey Anadolu Fayı (KAF) boyunca da gördük: yıkıcı deprem 1939 Erzincan depremi (fayın doğu kesiminde) ile başladı. Daha sonra 1943 Ladik depremi (fayın orta kesimi) ve 1944 Gerede depremleriyle fayın batı kesimini ve daha sonra 1951 Kurşunlu (Çankırı) ve 1967 Mudurnu depremiyle Marmara bölgesine kadar göç etmişti. Dolayısıyla Doğu Anadolu Fay’ı üzerindeki aktivitenin bundan sonraki etkilerinin Kahramanmaraş ve Hatay bölgelerinde olabilir." diye konuştu.

Doğu Anadolu Fayı nın Kahramanmaraş bölümünde 500 yıllık birikmiş enerji var!

‘MARAŞ’TA ÜÇ BÜYÜK RİSK’

Kahramanmaraş, Sütçü İmam Üniversitesi Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Müdürü Dr. Alican Kop: "DAF’ın 6 parçasından iki segmenti Maraş şehir merkezinin 15 km güneyinde Türkyolu ilçesinden geçiyor. Burada en son 1513’te deprem olmuş. Öncesinde de 1114’te büyük deprem var. O tarihten beri bir deprem yok. 500 yıldır enerji biriktiriyor.

Bu da 400 yılda bir büyük deprem üreten segmentte 100 yıl gecikmiş bir deprem beklentisi doğuruyor. Ayrıca DAF dışında bir de Maraş’ın tam merkezinden geçen bir fay zonu var. Bu zon da 2012’de keşfedildi. Daha önce bilinmiyordu. Şehirdeki birçok bina bu fayın üzerinde. Bunların bir kısmı eski bina, bir kısmı da 2004 sonrasında yapılmış yüksek katlı binalar.

Bilimsel çalışmalara göre 28 kilometrelik bu fay 6.7 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem üretebiliyor. Maraş’ın birçok ilçesi ve özellikle merkezinin güneyi alüvyonal zemine sahip. Burada ‘sıvılaşma’ denilen başka bir tehdit var. Eğer su seviyesi zemine yakınsa, zemin alüvyonal bir yapıdaysa, deprem sırasında taneler arasındaki bağ kopuyor, dolayısıyla o zaman zemin yeniliyor ve su gibi davranıyor. Dolasıyla ne kadar sağlam bina yapmış olsanız, su içindeki bir bina zemine batabiliyor veya çökebiliyor. Dolayısıyla Maraş’ın üç boyutlu bir tehdit üzerinden ciddi bir deprem riski altında."

Türkiye deprem fırtınası mı yaşıyor?

Prof. Dr. Naci Görür: Doğu Anadolu Fay hattı uyandı!

 


Geri Dön