26 / 04 / 2024

Doğu'da 37 bin yeni konut yapılacak!

Doğu'da 37 bin yeni konut yapılacak!

Başbakan Yıldırım, "Sur, Şırnak il merkezi, Silopi, İdil, Cizre, Hakkari Yüksekova'yı, Mardin Nusaybin'i ayağa kaldıracağız. Sur'da 7 bin, Şırnak'ta 10 bin 126, Yüksekova'da 10 bin 750, Nusaybin'de 8 bin konut yapıyoruz. Toplam 36 bin konut yapacağız" dedi.



Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu'daki 23 ile yatırım yapmak isteyenlere ihtiyacı olan fabrikayı devletin yapıp, teslim edeceğini belirterek, "Özel sektör sabit yatırım için para harcamayacak" dedi. Yıldırım, Diyarbakır'daki Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı'nda konuştu. En fazla hoşuna giden kelimenin 'yatırım' olduğunu ifade eden Yıldırım, Diyarbakır'ın da içinde olduğu 23 ili kapsayan, kapsamlı yatırım ve destek projesini başlattıklarını söyledi. Bu projeyle yılda 200 bin kişiye iş ve aş verecek fabrikalar kuracaklarını vurgulayan Yıldırım, 4 yılda sadece devlet eliyle 23 vilayete 62 katrilyon (milyar lira) yatırım yapacaklarını vurguladı.


TERÖRE EN GÜZEL CEVAP 

Başbakan Yıldırım, "Teröre karşı en güzel cevap dur durak bilmeden yatırıma devam etmektir. Omuz omuza kardeşçe ay yıldızlı bayrağı dalgalandırmaktır. Doğu ve Güney Doğu'yu büyük yatırımlarla buluşturuyoruz. 23 ilimizde cazibe merkezi oluşturuyoruz. Cazibe merkezlerimizi beş ana kümeye ayırdık" dedi.


FABRİKA DA DEVLETTEN

Söz konusu illerde girişimcilere yatırım alanının bedava verileceğini bildiren Yıldırım, şöyle konuştu:"Bu fabrikaları da sembolik bir rakamla uzun vadeli olarak onlara kiraya vereceğiz. Bu 23 il içerisinde her yıl 8 ilin her birinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demektir. Fabrika başına 200 ila 800 kişi arasında istihdam olacak. Bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. Buranın en büyük sorunu işsizlik. Neden işsizlik? Buraya yatırım yapmak isteyen yok mu, var. 'Buyur yap' diyoruz, 'terör var diyor'. Adam canından malından korkuyor gelmiyor. O halde en öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak." 


MAKİNE ALIMLARI FAİZSİZ 

Bölgeye verecekleri bir diğer desteğin de makine ve teçhizat alımlarına sıfır faizli kredi imkanı sunulması olduğunu bildiren Yıldırım, "Arsayı verdik, binayı yaptık, içine makine de koyacağız. Al makineyi kardeşim, faiz yok, parayı veriyoruz. Teminat desteğini de Kredi Garanti Fonu'ndan karşılayacağız. Yeter ki yatırımcı gelsin üretim yapsın, buradaki insanların yüzünü güldürsün" dedi. 


DESTEK 10 YIL SÜRECEK 

Başbakan Yıldırım, "Bu destekler, 2027 yılına kadar, yani işletme kredisi desteği 10 yıl boyunca devam edecek. Bir yıl ödemesiz, dört yıl vadeli ve sabit ana para ödemesi şeklinde olacak. Beş yıl, beş yıl... Üretim tesislerini Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya nakletmek isteyenlere de taşıma desteği veriyoruz, Kurumlar Vergisi'nden istisna getiriyoruz" 

ifadelerini kullandı. 


'Çağrı'yla 25 bin kişiye istihdam

Yıldırım, bölge için bir başka istihdam alanının da çağrı merkezleri olduğunu belirterek, "Çağrı merkezleri maliyeti düşük iş alanlarıdır. Bu 23 ilimizde çağrı merkezlerinde istihdam edeceğimiz kapasite 20 ila 25 bin kişi civarında olacak. Anahtar teslimi binalar yapılacak. Özellikle gençlerimiz bu merkezlerde çok güzel ortamlarda iş bulacaklar, aş bulacaklar, geleceklerini planlayacaklar" dedi.


15 yeni hastane ve stat

Batman'da 15 bin, Diyarbakır'da 33 bin, Malatya'da 25 bin seyirci kapasiteli stadyumlar yapılacağını bildiren Yıldırım, bu projeler için 214 milyon lira harcanacağını vurguladı. Başbakan Yıldırım, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde toplam 67 bin konutla 305 milyon lira harcamayla toplam bin 640 yatak kapasiteli 15 yeni hastane yapılacağını açıkladı.


Satma derdiniz yok: Kamunun ihtiyaçlarını sizden alacağız 

Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu: "Bir başka müjdemiz, devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alımı da buradaki fabrikalardan yapacağız. Üretimini Doğu ve Güneydoğu'da yapan bütün yatırımcılarımıza kamunun alım garantisini vereceğiz. Mesela, polisimizin kıyafet ihtiyacı var, askerimizin kıyafet ihtiyacı var, AFAD'ın, Kızılay'ın, Sosyal Güvenlik Kurumlarının ilaç medikal ürün gibi ihtiyaçları var. Bu ürünleri bu bölgelerde üretenlere diyoruz ki 'sen bunları yap devlet olarak alıcısı biziz kardeşim'. Satma derdin olmayacak."


Sur'u gözümüz gibi koruyacağız

Başbakan Yıldırım, yapılan her işin planlara, projelere uygun olarak yapılacağını vurguladı. Yıldırım, bunun aksini söyleyenlerin gerçeği yansıtmadığına ve bu kişilerin yapılan hizmetleri engellemeye çalıştığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle Sur için toplu konut tarzı binalar, asla çok katlı binalar yapılmayacak, hepsi yalan, dolan. Tarihi dokusunu gözümüz gibi koruyacağız. Çünkü Sur, Diyarbakır'ın en güzel, en tarihi, en kültürel mirasıdır, turistik merkezidir." 


Güvenlik bütçesi 690 milyon lira

Başbakan Yıldırım, 11 ilde 51 yeni karakol inşa edileceğini, bu ve diğer güvenlik yatırımları için 690 milyon liralık bütçenin ayrıldığını ifade etti. Terör nedeniyle evleri ve iş yerleri hasar görenlere zararlarının ödendiğini belirten Yıldırım, eşyalarının zarar görmesi nedeniyle de 255 milyon lira ödeme yapılacağını söyledi.


Bölgede 'kalkınma hamlesi' sevinci

Başbakan Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı iki bölgeye yönelik gelecek 10 yıla kadar devam edecek, tarım, sağlık ve ekonomi alanında kalkınmayı sağlayacak yatırım hamlesi, terör saldırılarından rahatsızlık duyulan bölgede memnuniyet uyandırdı. MÜSİAD Batman Şube Başkanı Suat Özdemir, yatırım hamlesinin bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi. Gelecek 4 yılda hem özel sektör hem de kamunun yapacağı 140 milyar liralık yatırımların bölgeye çok büyük canlılık getireceğini vurgulayan Özdemir, "Bu terörün, bataklığın kurutulması lazım" diye konuştu. 


HİÇ GÖRÜLMEMİŞ DESTEKLER

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan da, içeriği son derece dolu olan ve bugüne kadar hiç verilmemiş destekleri içeren paketin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Vardan, şöyle konuştu: "Pakette, bugüne kadar ülkemizde hiç verilmemiş destekleri görüyoruz. Bölgenin 'Cazibe Merkezi' haline gelmesi öngörülüyor. Yeni fabrikalar, yeni inşaatlar, sağlık ve ulaştırma alanlarında yeni yatırımlar, kadın ve gençlerin eğitim çalışmaları, meslek edindirme destekleri... Bu paket, bölgenin huzuru, istikrarı ve refahı için de çok önemli."  


Turizme de yarayacak 

Güneydoğu Turizmciler ve Otelciler Birliği (GATOB) Başkanı Hüseyin Aslan: Bölgenin bu paketle eski günlerine kavuşacağına inanıyoruz. Bu paket bölge turizmini şahlandıracaktır, özlemini duyduğumuz turistlerin bölgeye akın etmesine vesile olacaktır.


Gelmenin tam zamanı

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu: Bu yatırımların daha ötesi yok. Eğer fabrikayı devlet yapıyorsa, yeri veriyorsa, üretimin de pazar yönünden alım garantisini veriyorsa o zaman yatırımcıların da artık gönül rahatlığıyla gelip bölgeye yatırım yapmasının tam zamanıdır. 


Sosyal hizmete 393 milyon TL 

Terörden zarar gören vatandaşlara her türlü sosyal desteğin verilmeye devam edileceğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti: "Terörden etkilenen vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bunun için 2016-2017 için 202 milyon liralık bütçe ayırdık. 13 yeni sosyal hizmet merkezi, 17 yeni aile destek merkezi yapıyoruz. Sosyal hizmet yatırımları için toplamda 393 milyon liralık bütçe öngörüyoruz."


36 bin yeni konut yapılacak 

Yıldırım, terörden zarar gören şehirleri ve ilçeleri tamamen yenileneceklerini vurgulayarak, "Sur, Şırnak il merkezi, Silopi, İdil, Cizre, Hakkari Yüksekova'yı, Mardin Nusaybin'i ayağa kaldıracağız. Sur'da 7 bin, Şırnak'ta 10 bin 126, Yüksekova'da 10 bin 750, Nusaybin'de 8 bin konut yapıyoruz. Toplam 36 bin konut yapacağız" dedi.


10 milyar lira harcayacağız

Başbakan Yıldırım, "Bu şehirlerimizin, ilçelerimizin imarı için Diyarbakır'a ilk etapta 1,9 milyar lira yaklaşık 2 katrilyon, Şırnak'a 3,5 milyar lira, Hakkari'ye 2,5 milyar lira, Mardin'e 1,8 milyar lira kaynak ayırdık. Bu illerimizden imarı için yeniden alt yapısıyla üst yapısıyla yenilenmesi için toplam 10 katrilyon lira para harcayacağız."    


Refaha kavuşturacak

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Bu çok önemli bir fırsat. Yatırım ve istihdam olursa ekonomi canlanacak, vatandaş refaha kavuşurken, Türkiye büyüyecek. Esnafımız da güven ortamına bir an önce kavuşmak istiyor.


İşsizliğe ilaç olacak

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy: Başbakanın açıkladığı hususlar bölgemizde olumlu ve güzel neticeler doğuracak. İnşallah bu gelişmeleri sahada da göreceğiz. Açıklama sahaya yansıdığı takdirde işsizlik sorunu büyük ölçüde çözülecektir.



Akşam


Geri Dön