19 / 04 / 2024

Döviz kurundaki artış sonrası büyük bir çimento ihracat hamlesi bekleniyor!

Döviz kurundaki artış sonrası büyük bir çimento ihracat hamlesi bekleniyor!

Türkiye çimento sanayi, Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Sektörden döviz kurlarındaki yükselme sonrası büyük bir çimento ihracat hamlesi bekleniyor...



Borsa yatırımcısı yüzlerce şirket arasından tercihte bulunurken öncelliği büyümeye veriyor. Büyüyen şirketlere yatırım yapan Aydın Yaşar, alım kararını verirken sadece şirketin mevcut finansal ve operasyonel yapısına bakmadığını ilerleyen süreçteki iş ve yatırım potansiyeli ile karlılıklarındaki olası gelişmelere de bakarak hareket ettiğini söylüyor. Şirketlerin satışlarının yüksek olması her zaman için kârlılıklarının ve kâr marjlarının yüksek olacağı anlamına gelmiyor. Çok yüksek ciroya sahip olmalarına rağmen zararda olan şirketler de mevcut.

Bu nedenledir ki sadece satışları yüksek olan firmaları değil aynı zamanda kâr marjı yüksek firmaları da tespit ederek olası çıkışlarda endeksin üzerinde performans sergileyebilecek hisseleri listeledik. En yüksek satışı gerçekleştiren sanayi ve hizmet şirketleri içerisinden kar marjı yüzde 10’un üzerinde bulunan 15 borsa şirketi bulunuyor. İşte bu şirketler ve beklentileri:

DEMİR ÇELİK'İN ÖNCÜ 3 ŞİRKETİ

Fortune Turkey'de yer alan habere göre; Demir çelik sektöründe faaliyet gösteren üç şirket satışları ve net kâr marjı ile listede öne çıkıyor. Bu şirketler; Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik ve Kardemir D. Oyak Yatırım, eylül ayı demir çelik sektörü raporunda 2018 yılında çelik fiyatını destekleyen faktörler olduğunu belirtti. Kurum, yurt içinde makroekonomik belirsizlik ortamı ve inşaat sektörüne ilişkin olumsuz görünüme rağmen çelik fiyatları ve hammadde maliyetleri arasındaki cazip makasın, yerli çelik üreticilerinin kârlılıklarını korumalarına neden olduğunu belirtti. Erdemir için tavsiyesi ise “Endeks Üzeri Getiri”. Öte yandan cazip değerlemesi, güçlü FAVÖK katkısı ve Grubun uzun vade büyüme planlarındaki önemli rolü ile İsdemir için de “Endeks Üzeri Getiri” önerisinde bulunuyor. Listede dikkat çeken Kardemir D için İş Yatırım, beklentisini 5,15 TL’den 6,02 TL’ye yükseltti, tavsiyesini ‘al’ olarak korudu.

ÇİMENTO'DA ÖNE ÇIKAN İKİ ŞİRKET

Türkiye çimento sanayi, Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Sektörden döviz kurlarındaki yükselme sonrası büyük bir çimento ihracat hamlesi bekleniyor. Çimento sektöründe faaliyet gösteren Çimsa ve Akçansa yüksek ciroları ve kâr marjları ile dikkat çeken şirketler arasında yer alıyor. Çimsa bu yılın altı aylık döneminde 853 milyon TL, Akçansa 850 milyon TL satış gerçekleştirdi. Çimsa yüzde 13,76 kâr marjını yakalarken Akçansa’nın kâr marjı  yüzde 13 olarak gerçekleşti. İş Yatırım Akçansa için 10,85 TL hedef fiyat belirlerken Akçansa’nın bu hedef fiyata ulaşması halinde yaklaşık yüzde 30 oranında potansiyel getiriye sahip olduğunu vurguluyor. Kurumun Çimsa için tavsiyesi ise yüzde 33 getiri ile “al” yönünde.

CAM SEKTÖRÜNDEATILIMDAOLANLAR

Yüksek ciro ve kâr marjında üç şirket dikkat çekiyor. Cam sektöründe faaliyet gösteren Şişe Cam, Trakya Cam ve Anadolu Cam listede dikkat çeken şirketler. GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Şişecam’m satış gelirinin yarısından fazlasının, yurtdışı satışlar ve ihracattan kaynaklandığını belirtiyor. Türkiye dahil toplam dört ülkedeki yıllık 2,5 milyon ton üretim hacmiyle dünyanın beşinci büyük cam ambalaj üreticisi olan Şişecam, Mersin Fabrikası’nda yapacağı son fırın yatırımıyla Türkiye’deki yıllık üretim kapasitesini yaklaşık 1,3 milyon tona ulaştıracak. Yatırım kuruluşlarının tavsiyelerine baktığımızda her üç şirket için de “al” önerisinde bulunduklarını görüyoruz.

GIDA, PERAKENDE VE PETROL

Yüksek ciro ve kâr marjı sıralamasında gıda, perakende ticaret ve petrol sektörlerinden birer şirketin listede yer aldığını görüyoruz.

Gıda sektöründe faaliyet gösteren Ülker Bisküvi, perakende ticaret sektörünün öncülerinden Carrefoursa ve petrol sektörünün öncü şirketi Petkim listede yer alan şirketler. Garanti Yatırım Ülker Bisküvi için endeksin üzerinde getiri tavsiyesinde bulunuyor. Listede yer alan Carrefoursa için Genel Müdür Kutay Kartallıoğlu ağustos ayında yaptığı açıklamada, dengeli bir büyüme stratejisi izlediklerini ve bilançoyu zorlayacak unsurları zamana yayacaklarını dile getirdi. Kartallıoğlu, şirket bünyesindeki gayrimenkulleri nakde çevirerek bilançoyu rahatlatma yoluna gittiklerini, hipermarketlerde uygulamaya koydukları restoran konsepti ile mağaza cirolarını da artırdıklarım, müşteri trafiğini artıracak kasap ve manav reyonlarına yönelik projeler üzerinde de çalıştıklarını söylüyor.

Petkim’de ise üretim kompleksinde yaklaşık dört yılda bir yapılan büyük bakımın bu yıl 1 Ekim tarihinde başlaması ve yaklaşık olarak 63 gün sürmesi bekleniyor. Vakıf Yatırım, söz konusu habere bağlı olarak hissenin endeksin altında bir performans sergilemesine yol açtığını, söylüyor. Satışların mevcut stoklardan karşılanacağı belirtilse de kısa vadede hisse satış baskısı altında bulunuyor.

SAVUNMA, ULAŞTIRMA VE KİYASAL ÜRÜNLER

Savunma ve iletişim sektöründe faaliyetlerini sürdüren Aselsan, ulaştırma sektöründen TAV Havalimanları, tekstil kimyasalları sektöründe Sasa Polyester ve diğer kimyasal ürünler sektöründen Soda Sanayii yüksek satış gelirleri ve net kâr marjı ile sektörlerinde ön plana çıkan diğer hisseler. Bu dört şirket içerisinde en yüksek satış gelirini 3,2 milyar TL ile Aselsan elde ederken en yüksek net kâr marjına yüzde 44,22 ile Soda Sanayii ulaşıyor. TAV Havalimanlarının satış geliri 2,6 milyar TL olurken Sasa Polyester’in net kâr marjı yüzde 28,15 seviyesinde. Garanti Yatırım, TAV için hedef fiyatını 34,00 TL’den 51,30 TL’ye yükseltirken İş Yatırım, Aselsan için hedef fiyatını 31,48 TL’den 31,50 TL’ye yükseltti ve tavsiyesini “al” olarak korudu. 

 

Oyak Çimento'nun yüzde 40'ı 640 milyon dolara satılıyor!

Türkiye çelik ithalatına kota getiriyor!

Türkiye'nin çelik kotası hamlesinin amacı yerli endüstriyi korumak!
 


Geri Dön