19 / 04 / 2024

Dövizle kira ödeyenler dükkanlarını kapatıyor!

Dövizle kira ödeyenler dükkanlarını kapatıyor!

Dolardaki tarihi rekor gözleri alışveriş merkezlerine çevirdi. Dövizle kira ödeyenler kiralamalarda denge bulunmazsa dükkanların kapanacağını belirtiyor.



Dolardaki tarihi rekor gözleri alışveriş merkezlerine çevirdi. Dövizle kira ödeyenler kiralamalarda denge bulunmazsa dükkanların kapanacağını belirtiyor. Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, “Hızlı yükselişi kimse beklemiyordu. Ama mağduriyet yaşanmasın diye tüm taraflar denge arayışı içinde” dedi.


ABD'deki başkanlık seçimlerinin ardından 3,3004 TL ile tarihi zirvesine çıkan dolar dün 3,3237 TL'yi görerek yeni bir rekora imza attı. İbre 3,40'ı gösterirken perakende sektöründe de endişeler arttı.Nitekim Türkiye'deki alışveriş merkezlerinin yüzde 40'ı euro, yüzde 30'u dolar, yüzde 30'u ise Türk Lirası üzerinden anlaşılarak kiralanıyor. Dövizle kiralamalar yüzde 70'i bulduğu için mağaza sahipleri aylık cironun kiraya yetmeyeceğini dile getiriyor.

MEKTUP YAZDILAR

Bu konuyu Temmuz ayında Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği'ne (AYD) mektup yazarak ilettiklerini ve indirim istediklerini belirten marka sahipleri, “Ortak bir yol bulmak zorunda olduklarını aksi taktirde dükkanların kapanacağını söyledi. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, “Mağazaların büyük kısmı mağaza sahiplerinin kira indirimine yanaşmamasından kapandı” dedi.


PATRONUN GÖZÜ KİRACININ CEBİNDE DEĞİL


Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, “Hızlı yükselişi kimse beklemiyordu. Ama mağduriyet yaşanmasın diye tüm taraflar denge arayışı içinde” şeklinde konuştu. Evyap arsası üzerine kurulan Vadistanbul projesinde Aydınlı Grup'la yolları ayıran ve İnvest İnşaat'la yola devam eden Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da patronların gözünün kiracının gözünde olmadığını söyledi. Çetinsaya, “Tüm işletmelerde kazan kazan formülü esastır. Herkes üzerine düşen görevi yerine getirir. Denge bulunmak zorunda" dedi. Vadistanbul hakkında da bilgi veren Çetinsaya, projenin teras, park ve bulvar olmak üzere 3 etaptan oluştuğunu, 1.111 konutlu ilk etapta oturum başladığını, ikinci etapta inşaat faaliyetlerinin sonuna yaklaşıldığını, üçüncü etap Vadistanbul Park'ın ise 2017 sonuna doğru teslim edileceğini aktardı. Projede ofis ve 5 yıldızlı otel de bulunuyor.


Yeni Şafak 


Geri Dön