24 / 04 / 2024

Dubai Starr Sigorta inşaat projelerine yoğunlaşıyor!

Dubai Starr Sigorta inşaat projelerine yoğunlaşıyor!

Yurtdışında başarılı projelere imza atan inşaat şirketlerine sunduğu sigorta ürünleriyle adını duyuran Dubai Starr Sigorta, öncelikli olarak seçtiği diğer bir alan olan sorumluluk sigortalarında da iddialı...



Yabancı sermayenin Türk sigorta sektörüne ilgisi malum. Satın alma ve ortaklıklar açısından bu ilginin sektörde birçok başarılı sonucuna şahit oluyoruz. Aynı şekilde bazı hayal kırıklıklarına da... Ancak mevcut bir sigorta şirketine ortak ya da ana hissedar olarak katılımdan ziyade Türkiye’de yepyeni bir hayat dışı sigorta şirketinin oluşumunu ve işleyişini öngördüğü için kurulan bir şirket de var.


Evet, faaliyetlerini sessiz sedasız sürdüren Dubai Starr Sigortadan bahsediyoruz. 2008’de Dubai Group Sigorta olarak kurulan, 2012’de değişen ortaklık yapısıyla bu adı alan şirket, sigorta sektörüne yepyeni bir özkaynak girişi sağlayarak ilave sigorta kapasitesi yaratıyor. Yüzde 51’i Oman Insurance Company, yüzde 49’u Starr Insurance & Reinsuran-ce Iimitede ait olan Dubai Starr Sigortanın faaliyet gösterdiği branşlar arasında genel sorumluluk, fmansal kayıplar ve hukuksal koruma branşları bulunuyor. Özellikle yurtdışı inşaat sigortalarında ilk akla gelen şirketlerden biri haline gelen Dubai Starr Sigorta, PartnerRe ile yaptığı işbirliğiyle sorumluluk alanında sağlam adımlarla ilerliyor. Son yıllarda Türkiye’ye gelen ciddi miktardaki yabancı kaynaklı yatırımlardan faydalanan şirketleri hedefleyen Dubai Starr Sigortanın Genel Müdürü Göktuğ Gürle şirketin geldiği noktayı ve gelecek hedeflerini konuştuk...


2015'in ilk 6 ayını nasıl değerlendiriyorsunuz? Siyasi belirsizlikler sektörü nasıl etkiliyor? Türkiye Sigorta Birliğinin ilke 5 ayı için açıkladığı verilere baktığımızda, sektörün reel büyümesinin yüzde 4.6 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Haziran ayındaki gelişmelerin çok büyük bir değişikliğe yol açtığını sanmıyorum. Burada sevindirici olan, Türk sigorta sektörünün ana branşı motor olmasına rağmen büyümenin oto dışı branşlarda gerçekleşmesi. Dolayısıyla bu, sektörün kalanı için büyüme adına olumlu bir gelişme. Türk sigorta sektörü gayri safı milli hasılamızla ihracatımızla ve yatırımlarımızla çok doğru orantılı bir sektör. Son 6 aydaki genel gelişmelerin sektöre de sirayet ettiğini düşünüyorum. Siyasi belirsizliklerin şu an için birebir bir etkisini görmüş değiliz. İkinci 6 ayda da bir etki beklemiyoruz. Baktığımızda dolar stabil bir hale geliyor yavaş yavaş. Ekonomik büyüme devam ettiği sürece sigorta sektöründe de doğru orantılı olarak büyüme devam edecektir.


Dubai Starr Sigorta açısından nasıl geçti ilk yarı?


Dubai Starr Sigorta, elementer branşlarda faaliyet gösteren, öncelikli branşları inşaat ve sorumluluk olan yabancı sermayeli bir sigorta şirketi. Şirketimizin üretiminin yüzde 40’ını oto, yüzde 60’ını oto dışı branşlar oluşturuyor. Dolayısıyla oto ürünlerine de sahibiz, oto stratejilerimiz de var. Fakat farklılaşmaya çalıştığımız branşlar inşaat ve sorumluluk. İlk 6 aylık performansımız oransal olarak biraz farklı, yüzde 53 büyüme elde ettik. Rekabet etmeyi seçtiğimiz branşlarda istediğimiz yerlere geliyoruz. Şu anda şirketimizi inşaat sigortacılığında bir marka olarak, çözüm ortağı olarak konuşuluyor. Özellikle geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin en büyük ihracat kalemlerinden biri inşaat oldu. Türk müteahhitleri yurtdışında çok başarılı projelere imza attı. Biz de ortaklarımızın yurtdışındaki hizmet ağını yurtdışında iş yapan Türk müteahhitlerin emrine sunabildik, o bağlantıları çalıştırabildik. Dolasıyla yurtdışı coğrafyalarda çözüm ürettik ve onlarla beraber büyüdük. İnşaat sigortacılığında istediğimiz yere çok yaklaşıyoruz. İnşaat sigortalarında bir marka ve güvenilir şirketlerden biri olmak istiyoruz. Keza sorumlulukta da öyle. Türk Ticaret Kanunundaki değişikliklerle ticari kurumlarını, özel ve tüzel kişiliklerin sorumlulukları değişiyor. Sorumluluk özellikle yurtdışında iş yapan şirketlerin ihtiyaç duyduğu bir sigorta haline geldi. Dolayısıyla bizim de öncelikli seçtiğimiz branşlar arasında. Burada da işler beklediğimiz gibi gidiyor.


Şirketin Türkiye'deki beklenti ve hedefleri neler?


Dubai Starr Sigorta yeni bir şirket. 2012 ağustos ayından beri Türkiye pazarında. Rekabet etmeyi seçtiğimiz branşlarda piyasa lideri olmak istiyoruz. Tercih edilen marka olmak istiyoruz. Hem şirket hem de vizyon olarak “her şeyi en iyi ben yaparım şirketi” değiliz. Bugünün sigorta sektöründe bu tür bir yaklaşımın çok mantıklı olduğunu düşünmüyoruz. Her şirketin çok iyi olduğu belli başlı branşlar var, herkes onlar üzerinde uzmanlaşmalı diye


düşünüyoruz. Biz arzu edilen, arz olan bütün ürünlere sahip olmakla beraber agresif olmayı, rekabet etmeyi seçtiğimiz branşlara yönelerek bunlar üzerinde daha fazla zaman ve yatırım yapmayı tercih ediyoruz. Bunlar da inşaat ve sorumluluk.


Şirketinizin inşaat sigortalarında nasıl bir stratejisi var?


İnşaat projelerine yoğunlaşıyoruz. Dolasıyla müşterilerimiz müteahhitler ile inşaat şirketleri. İki ana grup var: Yurtdışmda iş yapan büyük ve orta ölçekli müteahhitler ve yurtiçinde iş yapanlar. İhtiyaçlarına göre iki tarafa göre de hizmet sunabiliyoruz. İki taraftan da çok sayıda müşterimiz var. Bu yönde gitmeye, şirketin gelecek stratejisini ve vizyonunu belirlerken 2012’nin sonunda karar vermiştik. Herkesin yaptığını yaparak başarılı olmaya çalışmak çok mümkün değil. Sektörde ilk değilseniz, piyasadaki açıkların ya da dar alanların, değer sağlayabileceğiniz yerlerin peşinden gitmeniz gerekiyor. Biz de bu sektörde ilk değildik Dolayısıyla belirlediğimiz üç ana stratejiden biriydi inşaat Şu günkü üretim sıralamasına bakıldığında, 2 yıl gibi kısa bir zamanda da çok yol aldığımızı, piyasada iyi bir yere geldiğimizi düşünüyorum. Bize gelen taleplere bakıldığında doğru işlere imza atmışız. Buradaki en büyük şansımız Türk müteahhitlerin başarılı işadamları olması. Son 2 yıl içerisinde Türkiye’ye yakın coğrafyaların hemen hepsini ana yüklenici ya da taşeron olarak Türk müteahhitleri inşa etti. Bizim de stratejimiz yurtdışındaki projelerde çok aktif rol oynayarak onları özellikle yurtdışında yalnız bırakmamak oldu.


Fortune Ek


Geri Dön