26 / 04 / 2024

Dumankaya İnşaat Fikirtepe projesini 2015'te satışa çıkaracak!

Dumankaya İnşaat Fikirtepe projesini 2015'te satışa çıkaracak!

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya 2015'te Gebze'de 142 dönüm arazi üzerinde, 4 bin 500 konuttan oluşacak dev bir projeye başlayacaklarını, ayrıca bunun yanı sıra Fikirtepe projesini de satışa sunacaklarını ifade etti.



2015 yılı içerisinde Gebze ve Fikirtepe projelerini görücüye çıkaracaklarını söyleyen Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Gebze'de 142 dönüm arazide 1 milyar TL'lik yatırımla 4.500 konuttan oluşacak bölgenin en kapsamlı projesini hayata geçireceklerini söyledi. Bu projeyi Mart ayında satışa sunacaklarını vurgulayan Dumankaya, "2015'te ilk kez lansmanını yapacağımız projelerimiz dışında Dumankaya Miks, Mozaik, Ritim İstanbul, Horizon gibi projelerimizin de satışları sürecek" dedi. 


-Dumankaya İnşaat 2014 yılını nasıl geçirdi? 

2014 yılının ilk çeyreğinden itibaren ekonomimiz ve inşaat sektörü önemli bir kırılganlık testinden başarıyla geçti. İlk üç çeyrekte sektörün büyüme ivmesi öngörülenin biraz altında kaldı, fakat sektör seçim dönemlerinin sona ermesi ile son çeyrekte harekete geçti. 2014'ii tüm zorluklarına rağmen inşaat sektörü ayakta dik durabilmeyi başardı. Sektörün öngörülen büyüme rakamlarının altında bir büyüme performansı sergilemesi Dumankaya İnşaat olarak bizi de etkiledi. İç satış rakamlarımızda bir miktar düşüş yaşadık fakat bu düşüşü yurtdışı satışlarımızla sübvanse ettik. Son çeyrekte aylık ciro ve satış rakamlarımızda önemli artışlar oldu. Bu artış ivme kazanarak devam ediyor. 


-2015'de devam edecek ve yeni başlayacak projelerinizle ilgili bilgi verir misiniz? 

2015 içerisinde Gebze ve Fikirtepe projelerini görücüye çıkaracağız. Her iki projenin de çalışmaları devam ediyor. Gebze'de 142 dönüm arazi üzerinde 1 milyar TL'lik bir yatırımla 4.500 konuttan oluşacak bölgenin en kapsamlı projesini hayata geçireceğiz. Çayırova'da Yapı Kredi'nin teknoloji üssünün karşısında yer alan arazi, 3. Köprü yolunda yer aldığı için ulaşım açısından da avantaja sahip. Proje için şu anda pazar araştırmaları yapılıyor. Proje çizimlerini tamamlayıp, Mart ayında satışa çıkmayı planlıyoruz. 2015 yılında ilk kez lansmanını yapacağımız projelerimiz dışında mevcut projelerimizin de satışları devam edecek. 


-2015'te sektörde büyüme bekliyor musunuz, ne kadar? 

2015 yılı ile birlikte yeni bir seçim dönemine girmemiz sebebiyle dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Fakat hassas dönemlerde dahi büyümesini sürdüren inşaat sektörünün önümüzdeki dönem içinde de bu büyümeye devam edeceği kanaatindeyim. 2014 yılının son çeyreği ile birlikte açıkça görülen iyileşme süreci 2015 yılında da devam edecektir. Geri kazanım yılı olarak nitelendirebileceğimiz 2015'te, sektörün en az yüzde 5 oranında büyüyeceğini düşünüyorum. 


-2015'te konut fiyatlarında nasıl bir değişim bekliyorsunuz? 

KDV oranındaki artış, Tüketici Yasası'nın getirdiği ek maliyetler, TL'nin döviz karşısında değer kaybetmesi sonucu artan inşaat girdileri ve artan rekabet koşulları gibi etkenler dolayısıyla inşaat sektöründe devam eden bir maliyet artışı bulunuyor. 

Bu maliyet artışlarını artık absorbe etme lüksü kalmayan gayrimenkul geliştiricileri 2015'in ilk çeyreği içinde bir fiyat düzenlemesi yapacaktır. Yeni projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte 2015 yılı başında bu oranın yüzde 10-15 civarında olması muhtemeldir. 


2014'e göre zor bir yıl olacak 

-2015'te gayrimenkul pazarına dair öngörüleriniz neler, önümüzdeki yıl sektörü etkileyecek konu başlıkları neler olacak? 

2015 yılında gerçekleştirilecek seçimlerin yanı sıra sınır komşularımız Irak ve Suriye'de yaşanan gelişmeler ülke gündemini ve ekonomiyi yakından etkileyecek. 

Türkiye'nin jeopolitik konumundan dolayı karşı karşıya kaldığı riskler 2015'te de devam edecek. 

Bu sebeple 2015 yılı piyasalar açısından bu yıla göre daha zor bir yıl olacak gibi gözüküyor. FED'in faiz artırım sürecini de göz önüne aldığımızda genel yapı itibariyle karamsar olmamıza gerek olmadığını ama dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Özellikle yılın ikinci yarısında seçim sonrası süreçte piyasaların pozitif anlamda toparlanacağını öngörüyorum. 

Sektörün 2015'deki önemli gündem maddelerinden bir tanesi de "kentsel dönüşüm" olacaktır. 


Sancaktepe çok hızlı gelişecek 


-2015 yılında İstanbul'da yıldızı parlayacak bölgeler olacak mı, en çok prim yapacak semtler neler olacak? 

Özellikle İstanbul'da Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Köprü ve Kanal İstanbul projeleriyle yeni bölgeler öne çıkacak ve mevcut alanların yanında yeni cazibe alanları oluşacaktır. 

Projelerin yer aldığı alanlar göz önüne alındığında Çatalca, Beykoz-Riva, Sancaktepe gibi civar bölgeler önemli bir gelişim yaşayacaktır. 


Ayrıca Kartal ve Pendik de önümüzdeki yıl veya yıllarda kent için önemli bir yıldız olma yolunda emin adımlar ile ilerliyor. Özellikle Kartal'da devam eden projeler, ilçenin sahip olduğu sahil ve manzara avantajıyla metronun buraya ulaşması Kartal'a çok önemli avantajlar sağlıyor. Kentsel dönüşüm açısından baktığımızda ise Okmeydanı ve Fikirtepe bölgelerinin değerinin de önümüzdeki yıllarda oldukça artacağı kanısındayım. Bugün sektör, dünya ile entegre olmuş durumda. 


Akşam ek


Geri Dön