28 / 03 / 2024

Dünyanın altyapı yatırımına ihtiyacı var!

Dünyanın altyapı yatırımına ihtiyacı var!

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, "Dünyanın trilyonlarca dolarlık altyapı yatırımına ihtiyacı var. Bir taraftan finansman var ama bu yeterince yatırıma dönüşmüyor" dedi.



Başbakan Yardımcısı Yılmaz, "Dünyanın trilyonlarca dolarlık altyapı yatırımına ihtiyacı var. Bir taraftan finansman var ama bu yeterince yatırıma dönüşmüyor" dedi. Yılmaz; dünyada neyin yapılması gerektiğinin bilindiğini, asıl meselenin; bunun nasıl olacağı ve hangi iradeyle yapılacağı olduğunu belirtti.


Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçen hafta gerçekleştirilen G20 toplantılarını değerlendirdi.


Türkiye'nin başkanlığında küresel ekonominin tartışıldığı toplantıların çok başarılı geçtiğini belirten Yılmaz, kendisinden önce çalışmaları yürüten eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a teşekkür etti.


Yılmaz, G20 çerçevesinde "kapsayıcılık", "uygulama" ve "yatırım" kavramlarına odaklandıklarını belirterek, her üç konunun da geniş kabul gördüğünü söyledi.

Dünyanın düşük gelirli ülkelere karşı sorumluluklarını daha fazla yerine getirmesi gerektiğini belirten Yılmaz, Afrika başta olmak üzere, düşük gelirli gelişmekte olan ülkelere daha fazla destek sağlanmasının önemine değindi.


Yılmaz, diğer taraftan her ülkenin kendi içinde de daha alt gelir gruplarına ve dezavantajlı kesimlere hassas politikalar üretmesi gerektiğini anlatarak, toplantılar boyunca KOBİ'lere çok yoğun vurgu yapıldığını, ilk defa bu konunun yatay bir öncelik olarak bütün politika başlıkları altında tartışıldığını kaydetti.


"Uygulama" başlığının da büyük önem taşıdığının altını çizen Yılmaz, dünyada neyin yapılması gerektiğinin bilindiğini, asıl meselenin; bunun nasıl olacağı ve hangi iradeyle yapılacağı olduğunu belirtti.

Piyasalara güven verecek konunun "uygulama" olduğunu belirten Yılmaz, burada da yapısal reformların gündeme geldiğini, Türkiye'nin bu anlamda örnek ülke konumunda bulunduğunu söyledi.


Yılmaz, G20'den de bu konuda daha aktif olmasını istediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: "G20'de binden fazla eylem ve yapısal reform gündemi var. G20 bunun ancak 3'te 1'ini gerçekleştirmiş durumda, hala yapılması gereken epey iş var. Tamamı yapıldığı zaman dünya hasılasının 2 puan artması bekleniyor. Henüz o noktada değiliz ama o yönde bir ilerleme var. Türkiye olarak, burada 'hesap verebilirlik' şeklinde adlandırılabilecek yeni bir mekanizma önerdik.


Kimin ne yaptığını bir rapora bağlayalım, neyin uygulanıp uygulanmadığı görülsün, böylece bir grup baskısı da oluşsun, uygulamayı hızlandıralım istiyoruz. Türkiye'nin bu çabası da herkes tarafından takdir edildi."


"Trilyonlarca dolarlık altyapı yatırımı ihtiyacı var"


Dünyada bir yatırım açığından bahsedilebileceğine işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti: "Trilyonlarca dolar aslında altyapı yatırımına dünyanın ihtiyacı var. Henüz bu ihtiyaç karşılanabilmiş değil. Bir taraftan dünyada bir finansman var, para buharlaşıp gitmedi bir yerlere, paralar duruyor dünyada, ama bu yeterince yatırıma dönüşmüyor. Buralarda daha kaliteli projeler hazırlama, bilginin daha şeffaf bir şekilde yayılması, yeni bir takım finansman modelleri ve bu çerçevede İslami finans da G20 çerçevesinde ele alınan konulardan bir tanesi oldu. Bu konuda IMF ve Dünya Bankasının çalışmaları var, onlar gündeme geldi. Önümüzdeki dönemde özellikle uzun vadeli altyapı yatırımların finansmanı için varlık bazlı finansman, İslami finansman gibi konular da yine G20'nin gündemindeydi." Yılmaz, Türkiye dönem başkanlığının çizdiği bu çerçevenin geniş bir kabul gördüğünü ifade etti.


"Türkiye'nin dönem başkanlığı taçlanacak"

Antalya'da kasım ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında G20 liderlerinin bir araya geleceğini hatırlatan Yılmaz, orada da yeni hedeflerin mutlaka teyit edileceğine inandığını söyledi.Yılmaz, "Türkiye dönem başkanlığının çok başarılı bir şekilde inşallah taçlanacağını hep birlikte göreceğiz. Bütün dünyanın gözü 15-16 kasımda Antalya'da olacak. Bütün bu bizim yaptığımız çalışmalar da oraya girdi sağlayacak" dedi.


Yeni Şafak


Geri Dön