24 / 04 / 2024

Dünya'nın en büyük 3D baskılı evi tamamlandı!

Dünya'nın en büyük 3D baskılı evi tamamlandı!

SQ4D isimli şirket, 3D baskıyla oldukça büyük bir ev inşa etti. 3D baskı yoluyla yapılan ev 175 metre kare. Maliyeti ise, 6 bin dolar...



SQ4D isimli şirket, 175 metrekarelik 3D baskılı evi, 3D baskı sistemi sayesinde 8 günde 48 saatte bitirdi. Şirket, yapılan evin dünyanın 'izin verilmiş en geniş 3D baskılı evi' olduğunu belirtiyor.

Posta gazetesinden Onur Binay'ın haberine göre, SQ4D, 175 metrekarelik evin inşasını 3D baskı sistemi sayesinde 8 güne yayılmış halde 48 saatte tamamladı. Şirket bunu izin verilmiş en geniş 3D baskılı evi olduğunu iddia etse de Dubai’de 3D baskılı daha büyük bir bina yapılmıştı. İki katlı binanın kapladığı alan ise 650 metrekareydi.

Daha önce Meksika’da inşa edilen 46 metrekarelik ev ise 24 saat içerisinde bitmişti. Şirket, yapı malzemelerinin maliyetinin ise 6 bin dolardan az olduğunu aktardı. İnşa işlemleri ise şirketin Otonom Robotik Yapı Sistemleri (ARCS) isimli aracı tarafından yapıldı.

SQ4D, S-Squared 3D Yazıcıların bir bölümü ve firma, bu özel projeden sonra uygulanan ARCS teknolojisinde yapılan son iyileştirmelerle, gelecekteki evlere 3D baskı yapmak için harcanan sürenin yarıya indirileceğini ileri sürüyor. Firma ayrıca, betonla inşa etmenin sadece uygun maliyetli değil, aynı zamanda bitmiş ev için yangına ve genel olarak zamanın yıkımına daha dayanıklı olması açısından güvenli olduğunu aktarıyor.

ARCS temelleri, elektrik tesisat kanallarının ve hem iç hem de dış duvarların inşasını yapabilir. Ayrıca geleneksel inşaat yöntemlerinden çok daha az enerji harcıyor. Bu sebeple çevre dostu. Aynı zamanda da işgücü gereksinimleri üç işçiye kadar düşüyor.

İnşaat hızı, 3D baskı teknolojisini kullanmayı avantajlı hale getiren noktalardan biri ve eğer SQ4D zaten hızlı olan yapım sürecini iki kat daha hızlı hale getirirse, bu ileriye doğru büyük bir adım atılmasını sağlayacak.

 


Geri Dön