16 / 04 / 2024

Dünyanın en çevreci belediye binasını imece ile yapılacak!

Dünyanın en çevreci belediye binasını imece ile yapılacak!

Sarıyer Belediyesi, Maslak'ta inşa edeceği, dünyanın en çevreci belediye binası için, ilçedeki büyük holding ve bankalardan destek aldı



17 ayrı binada faaliyet gösteren Sarıyer Belediyesi, Maslak'ta inşa edeceği, dünyanın en çevreci belediye binası için, ilçedeki büyük holding ve bankalardan destek aldı
 
Türkiye´nin en büyük holdinglerini sınırları içerisinde barındıran İstanbul Sarıyer´in CHP´li Belediye Başkanı Şükrü Genç, dünyanın en modern belediye binasını yapmak için düğmeye bastı.

75 bin metrekare üzerine kurulacak bina kendi elektriğini üretecek. Su ihtiyacını, depoladığı yağmur suyundan karşılayacak. Binada kullanılan malzemelerin tamamı ekolojik olacak. İşin en güzel tarafı, kaba inşaatı 50 milyon dolara mal olacak bina için, Sarıyer halkının cebinden tek kuruş çıkmayacak olması.

Herkesin kapısını çaldı

Çünkü Sarıyer´in inşaat mühendisi Belediye Başkanı Şükrü Genç bu binayı imece usulüyle yapacak. "Bizim o kadar paramız yok" diyen Şükrü Genç, bağışçıları olduğunu söyledi.

Projeye karar verdikten sonra sınırları içerisinde bulunan, Türkiye´nin en büyük holdinglerinin kapısını çaldıklarını söyleyen Genç, "Tüm şirketlerden olumlu yanıt aldık. Her şirket, gücü oranında destek olacak. Örneğin bir hafriyatçı, projenin hafriyat işlerini üstlendi. Bütün kamyon ve makinelerini tahsis edecek" dedi.

Devler bağışçı oldu

Projeye destek verenlerin adlarını açıklamak istemeyen Şükrü Genç, "Çünkü tüm şirketler Sarıyer´e hizmet için gönüllü olarak projeye katkı sağladı" dedi. Aldığımız bilgiye göre; dünyanın en çevreci belediye binalarından biri olacak proje, Sarıyer´de merkezleri bulunan bütün büyük şirketlerin desteğini aldı. Destekçilerin arasında Sabancı, Eczacıbaşı, Alarko, Doğuş, Tekfen, Garanti Bankası, bölgenin önemli projelerinden olan İstinye Park Alışveriş Merkezi´nin sahibi Orjin Grubu bulunuyor.

2011 sonunda bitecek

2 aydır bu işin oturtulacağı bir hukuki yapılandırma çalışması içinde olduklarını söyleyen Şükrü Genç şöyle konuştu: "Her şey hesap verilebilirlik üzerine kurulacak. Bunun için işadamları, öğretim üyeleri ve halktan kişilerin bulunacağı bir kurul oluşturacağız. İki ay sonra da ilk kazmayı vuracağız. Ben iş yaşamımda plan yapmadan yola çıkmadım. Görevimiz 2013´ün Mart ayında bitecek. Binayı 2011´in sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Proje ile 17 ayrı binada iş yapan belediyeyi toparlamış olacağız."

Bir bölümü adliyeye gidecek

Belediyenin bütün birimlerinin yeni binada bir arada olacağını söyleyen Şükrü Genç, "Bina dünyada bir ilk olacak. Üç bloktan oluşacak. Bina, çatısına yerleştirilecek güneş kolektörleriyle kendi elektriğini üretecek.

Yağmur suyunu toplayarak kullanma suyu olarak kullanacağız. Binada kullanılan bütün malzemeler ekolojik olacak. 1500 kişilik bir konferans salonu yapacağız. Bu salonda uluslararası konferanslar düzenlenecek. Binanın bir bölümünü de Sarıyer Adliyesi´ne tahsis edeceğiz" diye konuştu.

İmar ile ilgili her şey kadın yardımcıya emanet

Sarıyer´in 18 yıllık kadın İmar Müdürü Sevgi Atalay´ı başkan yardımcısı olarak atayan Şükrü Genç, ilçenin tüm imar işlerini de bu noktada çok deneyimli bir isme bağladığını ve bu kararının olumlu sonuçlarını kısa sürede aldıklarını söyledi.

Sarıyer´i turizm kenti yapmak için çalıştıklarını söyleyen Sevgi Atalay da bunun için üniversitelerle işbirliği yaptıklarını belirtti. Sevgi Atalay, "Büyük projeleri önümüze koyduk. Örneğin Kilyos´u yeniden marka yapacağız" dedi.

Çevreye duyarlı projelere jet onay

Sadece yeni belediye binasında değil, ilçe sınırları içerisindeki inşaat projelerinin de çevreye duyarlı olması için çalıştıklarını belirten Şükrü Genç, Eczacıbaşı Grubu´nun Zekeriyaköy´de inşa edeceği projenin de (Kanyon Village) çevreye duyarlı olacağını söyledi.

Şükrü Genç, "Projelerin çevreye duyarlı olması için onları zorlamıyoruz. Sadece çevreye duyarlı projelerin işlerini kolaylaştırıyoruz. Bu projede Eczacıbaşı Grubu ile adeta ortak çalışıyoruz. Ne yaparlarsa bize bildiriyorlar" dedi.

Ramazan masraflarını 1 milyon liraya indirdi

Ramazan´da iftar yemeği ve erzak dağıtımını da imece usulüyle yapan Şükrü Genç, "2008´de Ramazan etkinlikleri 5 milyon liraya bir şirkete ihale edilmiş. Biz geçen yıl 6 bin erzak paketi dağıttık. Bu yıl rakamı 10 bine çıkardık. Üstelik ihale falan da açmadık. Bağışçılarımız sayesinde bunları yapıyoruz. İnsanlar paranın nereye gittiğini gördüğünde yardım ediyor. Ramazan etkinliklerinin maliyetini 1 milyon liraya indirdik. Bağışlarla bir de kız yurdu yapacağız. Her şey planlandı ve inşaat başlıyor" dedi.

Metro istasyonuna evlendirme dairesi

Darüşşafaka Metro İstasyonu´nun üzerine evlendirme dairesi inşa ettiklerini belirten Şükrü Genç, "Türkiye´de tek olacak. Metro istasyonunu çok güzel inşa etmişler. Biz de ona uygun şekilde üzerine 400 kişilik bir evlendirme dairesi yapıyoruz. Bu bina da ekolojik ve geri dönüşümlü malzemeden inşa edilecek" dedi. Bunların dışında altyapı ve turizm projeleri olduğunu söyleyen Şükrü Genç, sınırları içerisinde bulunan üniversitelerle bu konuda işbirliği yaptıklarına dikkat çekti.
Posta


Geri Dön