23 / 04 / 2024

Dünyaya örnek ulaşım sistemi: Metrobüs!

 Dünyaya örnek ulaşım sistemi: Metrobüs!

İstanbul’da günde 700 – 800 bin kişiye hizmet eden Metrobüs artık Lahor’da. 12 milyon nüfuslu Lahor'un 27 km'lik metrobüs hattı düzenlenen büyük bir törenle hizmete girdi...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Pencap Hükümeti arasında imzalanan anlaşma 12 milyonluk Lahor kentinin trafiğine yeni bir soluk getirdi.


Binlerce kişinin coşkulu katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan 80 milyon nüfuslu Pencap Eyaleti'nin Başbakanı Şahbaz Şerif, “Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve Sayın Başkan Kadir Topbaş’a bize sundukları sonsuz destek için teşekkür ediyorum” dedi. Bu güne kadar vatandaşlarının saatlerce otobüs bekleme dertlerinin sona erdiğine vurgu yapan Şerif, “Fakir insanımız, yanından klimalı araçlarla geçen zenginlere bakmak zorunda kalıyordu. Artık fakir halkımız da bundan sonra klimalı metrobüslerde hızlı ve güvenli şekilde seyahat edebilecek” şeklinde konuştu.


Günde 120 bin yolcu taşıyacak olan Lahor Metrobüs Hattı 12 milyonluk şehrin en yoğun caddesinde 27 km boyunca uzanıyor. Toplamda 300 milyon dolara mal olan projenin 9 km'si yükseltilmiş yoldan oluşuyor. Hat 10 ayda tamamlanarak tarihi bir rekora imza atıldı. Üç tekerlekli rikşa ve çinçi araçların yoğun hava kirliliğine neden olduğu Lahor'da metrobüs ilk bir ay ücretsiz olacak. E-biletin geçerli olacağı metrobüste, henüz ilan edilmemiş olmakla beraber bilet fiyatının 10-20 Rupi (18-35 kuruş) aralığında olması tahmin ediliyor.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş.'nin teknik ve proje danışmanlığı yaparak Lahor’a kazandırılan metrobüs sistemi 2 saatte gidilebilen mesafeyi 50 dakikaya indirdi. 


Lahor’daki açılış törenine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Selamet, . Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Ömer Yıldız’da katıldı.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön