19 / 04 / 2024

Eczacıbaşı Milli Eğitim'le 30 okulun içini yenileyecek!

Eczacıbaşı Milli Eğitim'le 30 okulun içini yenileyecek!

Eczacıbaşı Topluluğu 'Eczacıbaşı Hijyen Projesi' için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği protokolü imzaladı.



Proje kapsamında beş yılda 30 yatılı ilköğretim bölge okulunun banyo ve tuvaletleri yenilenip, 72 bin öğrenciye hijyen eğitimi verilecek

Eczacıbaşı Topluluğu, Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'nın (YİBO) fiziki şartlarını iyileştirerek öğrencilere hijyen eğitimi vermeyi hedefleyen ödüllü ‘Eczacıbaşı Hijyen Projesi' için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği protokolü imzaladı.

Protokol kapsamında, öncelikli ihtiyaç sahibi YİBO'lardaki ıslak mekanların tesisat altyapısının Bakanlık tarafından onarılmasının ardından, banyo ve tuvaletleri VitrA ve Artema markalı ürünlerle yenilenecek. Söz konusu YİBO'lardaki öğrencilere, Solo tarafından kişisel hijyen ve tuvalet eğitimi de verilecek.

Bakan: Örnek olacak
İşbirliğiyle beş yıl içinde Kars, Çorum, Artvin, Karaman, Mardin ve Sivas'taki 30 okulun altyapısı ve banyo-tuvaleti yenilenecek. 2015 yılının sonuna kadar geçerli olacak protokolle ayrıca belirlenen 31 şehirde yer alan 210 YİBO'nun yaklaşık 72 bin öğrencisi Solo'nun kişisel hijyen eğitimiyle buluşturulacak. Türkiye'de 575 YİBO bulunduğu göz önüne alındığında okulların yarısına yakınında öğrenciler hijyen eğitimi almış olacak. Dün İstanbul Modern'de düzenlenen imza törenine, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı katıldı.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, “Çok küçük yaşlarda ailelerinden uzakta yetişen bu çocuklarımıza temel yaşam becerilerini kazandırmak, hayata ve geleceğe hazırlamak, bu okullarda öğrenim gören bir bakıma dezavantajlı çocukların yaşadığı mekânların niteliğini artırmak bizlere düşüyor” diyerek, bu hizmetin yerine getirilmesinde eğitime gönül vermiş tüm paydaşların desteğine de ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Bakan Çubukçu, Hijyen Projesi'nin de insan haklarının bir parçası olan sağlık ve sosyal kalkınma konularına yatırım yaparak; iş dünyasının kendi iş alanlarında toplum bilincini nasıl artırabileceğine ve topluma nasıl katkı sağlayabileceklerine güzel bir örnek oluşturduğunu vurguladı.

‘Eğitim kadar önemli'
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da, Topluluk markalarından VitrA, Artema ve Solo'nun sürdürmekte olduğu projenin, Bakanlık desteğine layık bulunmasından onur duyduklarını belirterek, “Bu destek sayesinde projenin, çocuklarımızın ‘sağlıklı bir geleceğe' hazırlanmasında daha etkin bir rol oynayacağına inanıyorum” dedi. Çocuklara hak ettikleri duygusal ve fiziksel ortamları sunmanın, onlara eğitim vermek kadar öncelikli bir sorumluluk olduğuna dikkat çeken Eczacıbaşı, banyo ve tuvalet gibi, estetik kaygıların ötesinde yaşamsal öneme sahip mekanların hijyenik açıdan uygun koşullara kavuşturulmasını amaçlayan projenin, birçok yan etkinlikle zenginleşip günden güne çeşitlendiğini söyledi.

Eczacıbaşı Hijyen Projesi, Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'nın okul ve pansiyon bölümlerindeki banyo ve tuvaletlerin VitrA ve Artema markalı ürünlerle yenilenmesini, İpek Kağıt markalarından Solo tarafından tuvalet ve kişisel hijyen eğitimi verilmesini ve Topluluk çalışanlarından oluşan Eczacıbaşı Gönüllüleri'nin, öğrencilerin duygusal dünyalarını zenginleştirmeyi hedefleyen çeşitli sosyal projelerini kapsıyor.

Üçüncü yılında
Eczacıbaşı Topluluğu, yerel yönetimlerin katkısı ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin işbirliğiyle başlatılan ‘Eczacıbaşı Hijyen Projesi'nin üçüncü yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın da destek vermesiyle birlikte daha fazla okula ve öğrenciye ulaşmayı hedefliyor. (Radikal)

Öğrenciden mektup var
Şimdiye kadar yenilenen okulların öğrencilerinin yazdığı mektuplar şöyle:
Şanlıurfa Birecik YİBO (Mehmet Ateş - 4/A): “Bize bu tuvalet eğitiminin verildiği gün öğretmen sınıfa ‘bugün yeni bir kelime öğrenen var mı' diye sorsaydı, inanın herkesten önce parmak kaldırırdım. Çünkü ben ‘pisuvar' kelimesini öğrenmiştim. Televizyonda görüyordum ama pisuvarın gerçeğini ilk resimde sonra da yeni yapılan tuvaletlerimizde gördüm.”
Sivas - Ulaş Cumhuriyet YİBO (Pervin Oğuz - 5/A) “Okulumuza gelen Eczacıbaşı Gönüllüleri, bizlere temizlikle ilgili bilgiler öğrettiler. Burada neyin farkına vardım biliyor musunuz? Ben gerçekten ellerimi nasıl yıkayacağımı, ellerimi yıkarken nelere dikkat edeceğimi bilmiyormuşum...”
Adıyaman - Kahta Cumhuriyet YİBO (Sedat Doğan - 8/D) “Takılan aynalar çok güzel olmuş. Bu tuvaletleri kullanmakta zorlanıyorum. Zamanla alışacağım. Banyolar çok güzel olmuş. Eczacıbaşı kurumuna teşekkür ederim. İleride onlarla beraber çalışmaktan zevk duyarım. Sizinle çalışmak için derslerime daha çok çalışacağım.”

5.5 milyon çocuğa eğitim verildi
Bugüne kadar Şanlıurfa Birecik YİBO, Sivas Ulaş Cumhuriyet YİBO, Bilecik Pazaryeri YİBO, Mardin Dargeçit Gazi YİBO ve Adıyaman Kahta Cumhuriyet YİBO'da gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında toplam 11 bin metrekare karo döşendi. 6 bin 500 parça ürün (495 lavabo, 435 klozet, helataşı ve pisuvar, 777 armatür, 141 duş teknesi ve kabini, 2 bin 492 aksesuvar, 1.986 tamamlayıcı ürün) monte edildi.
İpek Kağıt'ın, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle yürüttüğü ‘Solo İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitimi' projesi, öğrencileri ‘kişisel temizlik konusunda bilgilendirmeyi ve temizlik kağıdı kullanımının sağlık açısından önemi konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Gönüllü projeleri
Projenin başladığı 2002 yılından bu yana, 43 ildeki 7 bin 139 okulda 5.5 milyonu aşkın öğrenciye eğitim verildi. Eczacıbaşı Topluluğu çalışanlarından oluşan Eczacıbaşı Gönüllüleri, topluma katkı ilkesini çalışanlar düzeyinde yaygınlaştırmak, bilgi, beceri ve deneyimlerinin halka ulaşmasını sağlamak amacıyla bir araya gelen gönüllü bir çalışma grubu.
Gönüllüler, 2008 yılından bu yana, YİBO'lardaki öğrencilerin duygusal dünyasını zenginleştirmeyi hedefleyen projeler gerçekleştiriyor. Bunlar arasında resim yarışmaları, İstanbul gezisi, bilgisayar ve müzik odası kurulması gibi etkinlikler var
Radikal


Geri Dön