24 / 04 / 2024

Eczacıbaşı'ndan Malatya'ya 5 milyon dolarlık yatırım

Eczacıbaşı'ndan Malatya'ya 5 milyon dolarlık yatırım

Nükleer tıpta büyümeyi planlayan Eczacıbaşı Monrol, teşvik kapsamında 4'üncü bölgede yer alan Malatya'ya 5 milyon dolarlık yatırım için ilk kazmayı haftaya vuracak



Eczacıbaşı nükleer tıp alanında yatırımlarına devam ediyor. Yatırımın temel özelliklerinden biri grubun ilk kez Anadolu'nun doğusuna açılmış olması. Eczacıbaşı-Monrol firmasının Malatya'da 10 bin metrekare üzerine kuracağı tesis şirketin genişleme projesinin önemli ayaklarından biri. Hükümetin yatırım teşvik planı kapsamında dördüncü bölgede bulunan ve cazip hale gelen Malatya'da arazi bedelsiz olarak veriliyor. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya'da yatırım için başvuruda bulunan Eczacıbaşı'na arsa tahsisi yaptıklarını duyurdu. Erkoç, "Eczacıbaşı yatırım konusunda en az bizim kadar heyecanlı ve istekli. Bugün arazi tahsisi yapıldı. Hafta başında hemen kazmayı vuracaklar" dedi.

'MALATYA SAĞLIKTA İLERLİYOR'
Malatya'nın ilaç ve sağlık alanında yatırımların sürekli arttığı bir il olduğunun altını çizen Erkoç, "Bir Fransız firması Malatyalı bir ortakla stent üretimi konusunda yatırım yapıyor. Yer tahsis edildi. Şu anda yapım aşamasında. Tıbbi malzeme konusunda bir yatırım var. Bunun dışında kanı durduran ilacı üreten Hüseyin Cahit Fırat da Teknopark yatırımı yapacak" diye bilgi verdi.

HEDEF 13 TESİSLE YURTDIŞINA AÇILIP, BÖLGESEL GÜÇ OLMAK
Tesis sayısını 13'e çıkarmayı planlayan Eczacıbaşı-Monrol'un halihazırda Kocaeli, Ankara,  Adana  ve İzmir'de faaliyet gösteriyor. Firma 2012 sonuna kadar yurtdışında beş ofis açma hedefinde. Dubai, Bükreş, Kahire, Sofya ve Varşova ana hedefler. Şirket aynı zamanda ihracat odaklı çalışıyor. Türkiye pazarı dışında, Mısır, Cezayir, Ürdün, Lübnan, Pakistan ve Hindistan ile Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerine ihracat yapılıyor. Avrupa ülkelerine ihracatta yeni hedeflerden.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Eczacıbaşı'na Malatya'da fabrika arazisi bulundu 
 
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya'da yatırım için başvuruda bulunan Eczacıbaşı'na arsa tahsisi yaptıklarını duyurdu. 
 
Eczacıbaşı'nın ilaç alanında Malatya'da yatırım yapmak istediğini, bunun için arsa talep ettiğini dile getiren Erkoç, "Eczacıbaşı'nın yapacağı yatırım için 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde arsa tahsisini yaptık. Yatırımlarına bir an evvel başlamaları için tüm gayreti gösteriyoruz." diye konuştu. Erkoç, Malatya'nın yeni istihdam ve teşvik paketi kapsamında 4. bölgede yer alması nedeniyle yatırım talebinin arttığını belirterek, "Yatırım için 25 firma müracaatta bulundu, ancak arsa sıkıntısı yaşıyoruz." dedi. Geçmiş dönemlerde yatırım yapmak amacıyla arsa alan, ancak yatırım yapmayan 13 firmadan arsaları geri aldıklarını ifade etti.
Zaman

Eczacıbaşı'ndan Malatya'ya ilaç fabrikası yatırımı
 
Teşvik paketi meyvelerini vermeye başladı. Malatya, Trabzon, Urfa gibi 4. bölgedeki illere yatırım talepleri geliyor. İlk adımı Eczacıbaşı Malatya'da ilaç fabrikası kurarak atıyor. Diyarbakır, Mardin, Şırnak gibi iller 'Bu teşvik bizim için değil, kimse gelmedi gelmeyecek' derken, 3. bölgedeki iller de tepkili

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya'da yatırım için başvuruda bulunan Eczacıbaşı'na arsa tahsisi yaptıklarını açıkladı. Erkoç, Malatya'nın yeni istihdam ve teşvik paketi kapsamında 4. bölgede yer alması nedeniyle yatırım talebinin arttığını belirterek, 'Yatırım için 25 firma müracaatta bulundu, ancak arsa sıkıntısı yaşıyoruz' dedi. Geçmiş dönemlerde yatırım yapmak amacıyla arsa alan ama yatırım yapmayan firmalara arsaları değerlendirmemeleri durumunda iade etmelerini istediklerini ifade eden Erkoç, 29 firmaya tebligat gönderdiklerini anlattı.

LC WAIKIKI YATIRIM YAPACAK
Eczacıbaşı'nın ilaç alanında yatırım yapmak istediğini, bunun için arsa talep ettiğini dile getiren Erkoç, şu bilgiyi verdi: Eczacıbaşı en az bizim kadar heyecanlı ve istekli. 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde arsa tahsisini yaptık. Yatırımlarına bir an evvel başlamaları için tüm gayreti gösteriyoruz. Başvuruda bulunan 25 firmadan 19'unun İstanbul'dan, 6 tanesinin ise Malatyalı olduğunu belirten Erkoç, 'Farklı sektörlerde yatırım yapmak istiyorlar. Konfeksiyon, gıda, mobilya, madencilik öne çıkıyor. Bunların tamamı yeni yatırımlar' dedi. Erkoç, 'Malatyalı LC Waikiki de yeni bir yatırıma hazırlanıyor' diye konuştu.
Erkoç, şu uyarıyı da yaptı: İlimizde 5084 sayılı teşvikle kurulan işletmeler var ama süresi yıl sonunda bitiyor ve çok sayıda firma zor durumda kalacak. Hükümetin mevcut firmaları da desteklemesi gerekiyor.

Trabzon'da 10 firma başvurdu
Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Teşvik Kanunu'nun çıkmasıyla birlikte Yatırım ve Tanıtım Ajansı kurduklarını ve yatırımcıları Trabzon'a çekmek için görüşmeler yaptıklarını söyledi. Şu ana kadar 10 firmanın yatırım için başvuruda bulunduğunu belirten Hacısalihoğlu, 'Bu başvurular için yer tahsisi yaptık, yatırım talepleri süt, metal, fındık ve soya yağı sektöründe yoğunlaşıyor. Bu firmaların çoğu bölgemizde faaliyet gösteriyor ancak son günlerde başka illerden de arayanların sayısı artıyor. Yakında büyük ulusal şirketleri de göreceğimizi düşünüyorum' dedi. Hacısalihoğlu, illerinde turizm konusunda da gelişmeler olduğunu ve yakında yeni otellerin inşaatının başlayacağını da sözlerine ekledi.

ŞANLIURFA'YA PLASTİK BORU
Urfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin ise bugüne kadar 4 firmanın yatırım talebiyle başvurduğunu tümünün de yerel firmalar olduğunu söyledi. Özellikle plastik boru ve sulama sistemleri konusunda yatırım talebi olduğunu ifade eden Ertekin, 'Bunların da gerçekleşip gerçeklemeyeceğini bilmiyoruz ancak biz elimizden gelen desteği vereceğiz' dedi.

'Diyarbakır'a ilgi yok bu gidişle olmaz da'
4. bölge içinde yer alan Diyarbakır'da ise durum daha farklı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, 'Diyarbakır'a tek bir yatırım talebi bile yok, sadece bize değil, Mardin, Batman, Şırnak gibi hiçbir ile yok, olmasını da beklemiyoruz. Çünkü terör mağduru olan bu bölgeler için farklı uygulamalar yapılması gerekiyor. Malatya, Elazığ, Trabzon dururken ve bizimle aynı bölgede yer alırken kimse gelip yatırım yapmaz. 5084 uygulanmaya başladığında Düzce ile aynı bölgedeydik. Şimdi Düzce birinci bölgede biz diplerde sürünüyoruz. Yaptık demek için yapıyorlar, biz defalarca anlattık ama kimse bizi dinlemiyor. Böyle devam ederse bu bölge asla gelişmeyecek' dedi.

Sivas: Bize haksızlık yapıldı, '4' olamadık
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım ise kapılarını bir kişinin bile çalmadığını söyledi. Sivas'ın, Kayseri ve Konya ile aynı statüde değerlendirilerek 3. bölge içine alındığını anımsatan Yıldırım, 'Malatya ve Trabzon 4. bölgede, Sivas bu iki kentten daha zengin değil. 4. bölge içinde olanlara verilen teşvikler çok daha iyi olduğu için yatırımlar bu taraflara kayıyor. Bu saatten sonra da kimsenin yatırım için gelmesini beklemiyoruz' dedi. Ekonomik ortamın da yeni yatırım yapmak için elverişli olmadığının altını çizen Yıldırım, 'En önemli sorunumuz var olan firmalarımızı ayakta tutmak' dedi.
Esin Gedik/ Akşam


Geri Dön