18 / 04 / 2024

Edirne Selimiye Camii'nin restorasyonu ne kadar sürecek?

Edirne Selimiye Camii'nin restorasyonu ne kadar sürecek?

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne'nin simgesi ve Türk İslam sanatının zirvesi Selimiye Camisi'nin restorasyonunun 4-5 yıl sürebileceğini söyledi.



Edirne'nin simgesi ve Türk İslam sanatının zirvesi Selimiye Camisi'nin kapsamlı aydınlatma çalışmasının restorasyon sonrası yapılacağı bildirildi.


Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selimiye, UNESCO listesinde yer almasıyla dünyaya mal olduğunu ifade etti.


Dünya Mirası Listesi'ndeki eser üzerinde yapılacak çalışmalarda son derece hassas olunması gerektiğini söyleyen Şahin, "Selimiye'nin dekoratif aydınlatması, bilahare yapılacak ama mevcut aydınlatmayı da şu anda tasarruflu ampullerle değiştirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.


Camideki dekoratif aydınlatmanın restorasyon sonrası yapılacağını belirten Şahin, "Önümüzdeki yıllarda Selimiye'de önemli ve kapsamlı bir restorasyon başlayacak. Sanırım 4-5 yıl sürer. Çünkü Selimiye çok büyük bir mabet. Bir Batılı'nın ifadesiyle, 'Selimiye, gökyüzünde Allah tarafından yapılmış, Mimar Sinan tarafından da bugünkü yerine yerleştirilmiştir'. Hakikaten de öyle bir mabet. Bu mabette dikkatli olmak gerekir" ifadelerini kullandı.


Vali Şahin, Selimiye meydanında süren Yemiş Kapanı Hanı kurtarma kazısı çalışmalarının da ocak ayında tamamlanacağını kaydetti.


Radikal


Geri Dön