26 / 04 / 2024

Efekta Mimarlık kentsel dönüşüm projelerine odaklandı!

Efekta Mimarlık kentsel dönüşüm projelerine odaklandı!

Efekta Mimarlık yurtdışı projelerinin yanı sıra Türkiye'de hastane, müze ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla tanınıyor. Firma bu aralar kentsel dönüşüm projelerine odaklandı.



Türkiye'de ve dünyada her alanda olduğu gibi mimari alanda da uzmanlaşma söz konusu. 15 yıldan bu yana mimari çalışmalar yürüten Efekta Mimarlık da yurtdışı projelerinin yanı sıra Türkiye'de hastane, müze ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla tanınıyor. 


Yüksek mimar Kayhan Çakanel tarafından 2002 yalında kumlan Efekta Mimarlık, Baku den Fikirtepe'ye kadar birçok kentsel dönüşüm projesine imza attı. Denizli Oto Çenter, Denizli İhracatçılar Birliği binası, Konya Müzesi gibi çeşitli ölçeklerde yüzlerce projeyi hayata geçirdi. Sosyal sorumluluk bilinciyle müze projelerine de imza atan Çakanel ile projelerini ve kentsel dönüşümü konuştuk: 


Şimdiye kadar ürettiğiniz projeler ile devam eden projelerinizden bahseder misiniz? 


Fikirtepe'de 6 farklı adada 2 adası ofis ve ticari kompleksten oluşan yaklaşık 1 milyon m2'lik projeyi, Konya'da Mevlana Kültür Vadisi kentsel dönüşüm projelerini tamamladık. Şu anda Çengelköy'de Üsküdar Mahallesi, Mecidiyeköy, Tarabya, Sarıyer'de dönüşüm. Kayseri de Cami Kebir etrafı dönüşüm, Kahramanmaraş'ta Yusuflar ve Çamlık mahalleleri dönüşüm projelerini çalışıyoruz. 


Devam eden toplam kaç projeniz var ve bunların toplam yatırım tutarları nedir? 


Şu an için masalarımızda 8 kentsel dönüşüm projesi, 1 otel kompleksi, 2 müze ile birlikte 11 adet farklı ölçek ve nitelikte projeyi çalışıyoruz. Tüm bu projeleri bu yılın sonunda tamamlamayı planlıyoruz. Bahsedilen bu 11 adet projenin yaklaşık yatırım değeri 1,7 milyar TL olup bir kısmı inşaat bir kısmı ise ruhsat aşamasında. 


Şu ana kadar yürüttüğünüz müze projeleri hangileri? Türkiye müzecilikte hangi noktada? 


Kentsel dönüşüm projelerine ilk girişimiz müze projelerinin de başlamasına sebep oldu. Konya'daki Mevlana Kültür Vadisi kentsel dönüşümünü yapacağımız alanın köşesinde müze için ayrılan rezerv alanda müze projesi istendi. Sonuçta 22 bin m2'ye sahip, tennure formunda yapımına bu yıl başlanacak olan Konya Müzesi projesi ortaya çıktı. Sonrasında Şanlıurfa Edessa Müzesi cephe ve dış 

kabuk projeleri ile devam eden süreç, bugün Manisa Arkeoloji ve Kent Müzesi, Denizli Müzesi, Gaziantep Panorama Müzesi. Çankın Bilim ve Düşünce Müzesi projeleri ile devam etmekte. Ülkemizde müzeler sosyalleşme ve kültürel buluşma noktası olmalıdır. 


Türkiye'nin önemli kentsel dönüşüm projelerinin mimari ayağını yürütüyorsunuz. Dönüşümde yaşanan zorluklar neler? 


Dönüşüm projeleri hak sahipleri yatırımcı-idari otorite-mimar dörtgeninden oluşan bir çerçeveye de benzetilebilir. Dolayısıyla dört köşesi de sağlam olmalı, herhangi bir köşedeki çatlak diğer köşeleri de etkileyip dengesini bozuyor. Dengenin senkronizasyonu önemli. 


Dönüşüm sizce nasıl planlanmalı? 


Kentsel Dönüşüm projeleri, sadece 'başımızı sokacak bir yuva' oluşturmak amaçlı olmamalı. Etrafında onu destekleyici altyapı, yeşil alan, sosyokültürel doku gibi tüm donatı birimleri de yer almalı. 


Müzeler odak noktası oluyor


Müze mimarisi konusunda ciddi çalışmaları olan Kayhan Çakanel, müzelerin günün sadece belirli saatleri gezilen değil, iç ve dış yapısıyla buluşmanın, gastronominin, etkinliklerin de yapıldığı alanlar olarak tasarlanıp işletilmesi gerektiğini söylüyor. Müzeler Genel Müdürlüğünün bu konudaki adımlarının heyecanlandırıcı olduğuna dikkat çeken Çakanel, "Müze yapılarına o bölgenin, o kentin odak noktası olarak bakıp bulunduğu yerin simge yapısı olması için çaba sarf ediyoruz. Ülkemizin kültür odaklı destinasyonları doğru lokasyonlara doğru müze yapılan ile artacaktır" diyor



Ekonomist 


Geri Dön