19 / 04 / 2024

Efes Yamaç Ev 2'de 2 yerleşim biriminin restorasyonu tamamlandı!

Efes Yamaç Ev 2'de 2 yerleşim biriminin restorasyonu tamamlandı!

Efes Kazı Başkanı Doç. Dr. Ladstaetter: "Yamaç Ev 2'de bulunan 7 yerleşim biriminden 2'sinin duvar resim restorasyonu tamamlandı" dedi...



Efes Kazı Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstaetter, Efes Antik Kenti'nin konut kompleksi Yamaç Ev 2'de bulunan 7 yerleşim biriminden ikisinin duvar resimlerinin restorasyon ve konservasyonunun tamamlandığını söyledi.


Doç. Dr. Ladstaetter, Yamaç Ev 2'de düzenlediği basın toplantısında, antik kentin lüks konut kompleksi Yamaç Ev 2'nin, her biri birkaç odaya sahip 7 yerleşim biriminden oluştuğunu belirtti.


Kompleksteki duvar resimlerinin korunmasına yönelik 2010 yılında proje başlatıldığını hatırlatan Doç. Dr. Ladstaetter, "Bugün Efes kazıları çok önemli ve güzel bir gün. Yamaç Ev 2'de bulunan 7 yerleşim biriminden 2'sinin duvar resim restorasyonu tamamlandı" dedi.


Uluslararası restorasyon ve konservasyon ekibince gerçekleştirilen çalışmaların büyük önem taşıdığına dikkati çeken Doç. Dr. Ladstaetter, şöyle konuştu:


"Yamaç Ev 2'de 7 yerleşim biriminde bulunan 78 odada duvar resimleri var. Bunlardan 8'inin duvarlarının restorasyonu tamamlandı. Duvar resimleri çok önemli. Roma Dönemi'nden, 1. yüzyıldan başlıyor ve 3. yüzyıla kadar gidiyor. Her bir odada bir kaç kat resmi üst üste bir arada görebiliyoruz. Bazı odalarda üst üste 5 kat resim var."


- "Maddi destek şart"


Efes Vakfı Genel Müdürü Gülsevim Avcı Tolunay ise vakıf olarak 2013 yılında finansör olarak destekledikleri projeler arasında 3 odanın duvar resimlerinin restorasyon çalışmalarının yer aldığını anlattı.


Çalışmaların tamamlanmasının sponsor desteği ile mümkün olduğunu vurgulayan Avcı Tolunay, şunları kaydetti:


"Bu gibi büyük işler para ve zaman gerektiriyor. Bir odanın bütçesi 40 bin avro. Bu yıl tamamlanan 3 odanın restorasyonu için 120 bin avro harcama yapıldı. Vakfımızın bu yılki bütçesi 230 bin avro civarında. Sponsorlara çok ihtiyacımız var. ilgilenenlerden destek bekliyoruz. Kültürel mirasımız güzel bir şekilde, en kısa zamanda ortaya çıkarılsın ve herkesin bakışına görüşüne sunulabilsin."


Restoratör Kurtuluş Türk da kompleks duvarlarında gün ışığına çıkarılan resimlerin, doğal boyalar kullanılarak yapıldığını anlattı.


Her bir odada yer alan resimlerin farklı özellikleri bulunduğunu ifade eden Türk, "Eros odası var. Kuş, insan ve bitki resimleri ile mozaiklerin bulunduğu odalar var" dedi.


AA


Geri Dön