24 / 04 / 2024

'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyası 1 yılda 14 okul yaptı!

'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyası 1 yılda 14 okul yaptı!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesindeki "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyasında bir yıl geride kaldı



Engellilerin hayata kazandırılmasını amaçlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesindeki "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyasında bir yıl geride kaldı. 
 
Dün bir yıllık çalışma Çankaya Köşkü'ndeki buluşmada değerlendirildi. Hüzün ve neşenin aynı anda yaşandığı buluşmada kampanyanın başarısı canlı örnekleriyle ortaya konuldu. Duygusal anların yaşandığı buluşmada gözyaşlarına hakim olamayanların arasında Bayan Gül de vardı. Protokol konuşmalarının yerine Türkiye'nin dört bir yanından gelen engelliler, başarı öykülerini davetlilerle paylaştı.

İstanbul'dan gelen görme özürlü Talip Ay, parmak yapısının kabartma yazıyı okumaya uygun olmamasına rağmen kısa sürede Braille alfabesini öğrenmiş. Diyarbakır'ın bir köyünde yaşayan Hatice-Cuma Demir çifti, görme engelli kızlarının eğitim alması için her türlü fedakârlığı göstermiş. Okuma yazma bilmeyen anne, kızının okumasını istemiş. Baba Cuma Demir ise her gün kızını 110 kilometre uzaklıktaki okula götürmüş. Afyonkarahisar'dan gelen Saltuk Buğrahan Demir, otistik olduğu için iki buçuk yıl konuşamamış. Baba Sait Demir, "Bu yolu eğitim ile aldık." diyerek kampanyayı düzenleyenlere teşekkür etti. Bursaspor forması ile kürsüye gelen Osman Tabak da kampanya sayesinde eğitimine devam edenlerden. Tabak, hem "Çocuklar mutlaka okula gitmeli. Okul evde durmaktan daha iyi.'' sözleri hem de, "Bursaspor şampiyon" sloganı ile alkış aldı.

Engelli çocuklar ile yakından ilgilenen Hayrünnisa Gül, konuşmasında, ailelere sorumluluk çağrısında bulundu. Gül, "Devletin ve sivil toplumun sağladığı imkânlara rağmen aileler engelli çocuklarını bunlardan mahrum bırakırlarsa bütün çabalar sonuçsuz kalacaktır. Engelli çocuklarınızı evinize hapsederek onları koruyamazsınız. Aksine gün gelip sizden ayrı kaldıklarında çaresiz bırakırsınız. Çocuklarınıza güvenin. Hayata dört elle sarılmaları için onları teşvik edin. Bırakın okusunlar, sosyal hayata katılsınlar, başarıları ile sizleri gururlandırsınlar. Çocuklarınızın önüne bir engel de siz çıkartmayın. Unutmayın, eğitim her engeli aşar." diye konuştu. Gül, bir yılı geride kalan kampanyanın başarılarını verdiği rakamlarla aktardı. Buna göre ilköğretim okulları bünyesinde 877 özel eğitim sınıfı açıldı, engellilerin eğitim görebileceği 14 yeni okul hizmete girdi.

TOPLANTIYA ÜNLÜLER DE KATILDI

Toplantıya, Ajda Pekkan, Metin Şentürk, Sinan Özen, Burak Kut ve Gülşen'in aralarında bulunduğu sanatçılar da katıldı. Ajda Pekkan, "Birlikten güç doğacağına inandığımız için buradayım.'' dedi. Burak Kut da, "Okula gitme imkânı buldular. Bu da çok büyük bir adım. İnşallah devamı da gelir.'' diye konuştu.
Süleyman Kurt / Zaman

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

'Eğitim Her Engeli Aşar' 1 yaşında
First Leydi Hayrünnisa Gül, 'Eğitim Her Engeli Aşar Kampanyası'nın birinci yılında engellileri ve ünlüleri Çankaya'da ağırladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün başlattığı 'Eğitim Her Engeli Aşar Kampanyası' dün birinci yılı nedeniyle hem engellileri hem de magazin dünyasının ünlülerini Çankaya Köşkü'nde buluşturdu. Engelli çocuklar başta Hayrünnisa Gül olmak üzere devlet protokolünü ve sanatçıları hem güldürdü, hem ağlattı.
Sanatçı Ajda Pekkan, Gülşen, Metin Şentürk, Burak Kut, Kerem Cem, Arzu Balkan, Parla Şenol, Sinan Özen, Almula Merter gibi ünlülerin konuk olduğu programda, görme ve bedensel engelli 10 yaşındaki Talip Ay, önce mikrofondaki rahatlığıyla salondakileri güldürdü. Talip Ay, sesini öven ve şarkı isteyen sunucu Tunç Tuncel'e, "Evet sesim güzel" diyerek yanıt verdi. Tuncel, "Benim sesim de güzel" deyince Talip yanıtı yapıştırdı: "Evet sizin sesiniz de güzel ama siz şarkı söylemeseniz de olur."
Bu sözler, salonu kahkahaya boğdu. Ancak Talip, "Şu Kışlanın Kapısına" türküsünü söylediğinde başta Hayrünnisa Gül olmak üzere protokolde yer alan milletvekilleri Lokman Ayva ve Cevdet Erdöl ile sanatçılar duygulanarak gözyaşı döktü.

'BIRAKIN OKUSUNLAR'
Hayrünnisa Gül kampanya kapsamında, ilköğretim okulları bünyesinde 877 özel eğitim sınıfı, yurt genelinde ise engelliler için 14 yeni okul yapıldığını, binlerce engellinin eğitimle buluştuğunu açıkladı. Gül, engelli çocukları bulunan ailelere şöyle seslendi:
"Onları evinize hapsederek onları koruyamazsınız. Aksine gün gelip sizden ayrı kaldıklarında çaresiz bırakırsınız. Çocuklarınıza güvenin. Hayata dört elle sarılmaları için onları teşvik edin. Bırakın okusunlar. Sosyal hayata katılsınlar. Başarılarıyla sizleri gururlandırsınlar. Çocuklarınızın önüne bir engel de siz çıkartmayın. Unutmayın eğitim her engeli aşar."
Yeni Asır


Geri Dön