27 / 04 / 2024

Elazığ-Diyarbakır duble yol inşaatında tünelin uçları birleşti!

Elazığ-Diyarbakır duble yol inşaatında tünelin uçları birleşti!

Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, yapımı devam eden Elazığ-Diyarbakır duble yol inşaatında Elazığdan gidiş istikametinde açılan tünelin iki tarafını birleştirdi. Bakan Soluk, Ağın ve Pertek köprüsü ile ilgili de açıklama yaptı



Bakan Soluk, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal ile DHMİye ait ait özel uçakla geldiği Elazığda Vali Muammer Erol ve yetkililerce karşılandı.

Havaalanında gazetecilerin sorularını cevaplayan Soluk, bir gazetecinin "Ağın ve Pertek köprüsünde son durum nedir" sorusu üzerine Ağın köprüsünün ihale ilanına çıkıldığını, 6 Temmuzda ön yeterlilik dosyalarını alacaklarını söyledi.

Bakan Soluk, Pertek köprüsüyle ilgili olarak da şunları söyledi: "Şimdi arkadaşlarımız onu inceliyor. Elbette ki her gönülde bir aslan yatar derler ya her bölgede herkes kendisine hizmet edecek her şeyin bir anda olmasını ister. Bunun bir de ekonomik boyutları, kullanımdaki aciliyeti ve önemi var. Ama arkadaşlarımız incelesinler, baksınlar, yapılabilirliği varsa zaten biz yaparız."

HAVAALANI YENİ TERMİNAL BİNASI

Daha sonra havaalanında inşaatı devam eden yeni terminal binasını gezen Soluk, burada işçilerle sohbet etti. Burada da gazetecilere açıklamalarda bulunan Soluk, bu yıl Aralık ayı içerisinde terminal binasını tüm üniteleriyle hizmete sokacaklarını söyledi. Tüm yapının yaklaşık 75 milyon liraya mal olacağını ifade eden Soluk, "Pisti de saydığımız takdirde ki; o da birkaç yıl oldu yapılalı. Onunla birlikte 160-170 milyon lira civarında buraya bir masraf yapıldı. Ama biz bu yapılan masrafa helal olsun diyoruz. Çünkü gerçekten Elazığlılar uçağı, uçak yolculuğunu seviyor. Her zaman artarak, büyüyerek giden bir yolcu potansiyeli var" dedi.

Soluk, 2 milyon yolcu kapasiteli binanın 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek durumda olacağını belirterek, "Ayrıca yurt dışından gelenler de direkt Elazığa uçtuklarında burada gümrük sahamız, binamız da oluşuyor. Dolayısıyla eşyaları da, valizleri de, kendileri de burada millileşmiş olacaklar" diye konuştu.

KARAYOLU TÜNELİ

Soluk, daha sonra Elazığ-Diyarbakır duble yol inşaatını gezdi. Karayolunun Elazığdan gidiş istikametinde kullanılacak olan güzergahta yapılan tünelin iki tarafının birleştirilmesi törenine katılan Bakan Soluk, iş makinesini operatör yardımıyla kullanarak her iki taraftan açılan tünel arasındaki son duvarı yıkarak, tüneli birleştirdi. Tünelin birleşmesiyle karşı taraftaki işçiler ellerinde Türk bayrağı ile Solukun yanına geldi. Soluk ve işçiler hatıra fotoğrafı çektirdi.

Tünelin Diyarbakır ile Elazığ arasında yolun 80 kilometrelik kısmındaki en çetin noktada olduğunu söyleyen Soluk, 491 metre uzunluğundaki tünel ile kalan yolun 20 kilometrelik kısmını 2012 yılında hizmete açacaklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Burada tünel ve 20 kilometrelik kesim açılacak ama biz Diyarbakırdan Elazığa bölünmüş yolla gitmedikten sonra pek bitmiş saymıyoruz, kabul de etmiyoruz. Geri kalan 15 kilometre de bitecek. Allah hayırlı uğurlu etsin. Tünelde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Fiilen çalışan yüklenici firma ve mesaisini burada harcayan işçi arkadaşlarımıza, kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Ellerine sağlık. İnşallah kalan kesimleri de kazasız belasız tamamlayarak insanımızın hizmetine sokarlar. Onlar sadece bu tünelleri yapmakla kalmıyor bu tünellerde gelecek nesillere kendilerini hatırlatacak eserler bırakıyorlar. Sağ olsunlar, var olsunlar."

Soluk, ziyaretleri kapsamında güney çevre yolu Hankendi Kavşağı ile Elazığ-Bingöl-Diyarbakır yol ayrımı olan Kekliktepe kavşak inşaat çalışmalarını inceledi. Bakan Soluk, özel kalem müdürü Ahmet Ataşçının vefat eden babası Hasan Ataşçının Doğukent Mahallesindeki cenaze namazına da katıldı.

AA


Geri Dön