29 / 03 / 2024

Eli Lilly'nin yatırım listesinde Türkiye ilk sırada!

Eli Lilly'nin yatırım listesinde Türkiye ilk sırada!

Adı yerli ilaç firması Mustafa Nevzat ile ortaklıkla anılan ABD'li ilaç devi Eli Lilly'nin Başkan Yardımcısı Bart Peterson yatırım için Türkiye'yi listenin ilk sıralarına aldıklarını belirtti



Kanser ve diyabet başta olmak üzere birçok alanda dünyanın en büyük ilaç üreticilerinden olan Amerikalı Eli Lilly Türkiye'yi yatırım listesinin ilk sıralarına koydu. Adı Türkiye'de yerli ilaç firması Mustafa Nevzat ile ortaklıkla anılan firmanın Kıdemli Başkan Yardımcısı Bart Peterson bir süre önce Türkiye'ye gelerek İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulundu. Mustafa Nevzat'ın azınlık hissesini almak istediği yönünde ulusal ve uluslararası basında çıkan haberler konusunda yorum yapmaktan kaçınan Peterson, yatırım için Türkiye'yi listenin ilk sıralarına aldıklarını belirtti.

"HIZLI BÜYÜYORUZ"
Peterson ayrıca ekonomideki büyümenin de Türkiye'ye yatırım için iştah kabarttığını söyledi. Peterson, "Türkiye bizim büyük pazarlarımızdan biri. Büyük bir nüfus var. Gelişmiş bir sağlık sistemi var. Gelişimle birlikte Tükiye'nin yatırım ortamı anlamında şu anda oldukça ilerlemiş bir durumda olduğunu söyleyebilirim. Yatırım yaparken bizim baktığımız şey geniş bir ürün yelpazesine sahip olması. Biz şu anda Türkiye'de hızlı bir büyüme yaşıyoruz. Son birkaç yılda devletin sağlık isteminde birçok önemli adımı oldu. Sağlık sistemine erişim ve kalite arttı" dedi.

DİYABETİN MALİYETİ 10 YILDA 2 KAT ARTTI
Türkiye'de klinik deneyler yapan firmanın toplam yatırım miktarı ise 200 milyon doları buluyor. Türkiye'de özellikle diyabet konusunda bir açık olduğunu söyleyen Peterson, bu alanda atılacak adımlar için ilgili bakanlıklarla görüştüklerini de söyledi. Başkent Üniversitesi'nin diyabet hastalığı hakkında bir araştırması olduğunu ve bu araştırmaya göre diyabetin Türkiye'ye maliyetinin 10 yılda iki katına çıktığını söyleyen Peterson şöyle devam etti: "Dünyada da buna benzer bir tablo var. Ama Türkiye'de çok hızlı arttı. 13 milyar liralık bir maliyeti var Türkiye'ye. Sosyal maliyetlerini saymıyorum. Kalp ve körlük gibi. Burada erken teşhis ve doğru tedavi konusunda gereken ilaçları sağlamak için görüşmelerimizi yapıyoruz" dedi. İlaç inovasyonunun uzun bir süre aldığını, bu sorunun da çözülmesi halinde yatırımların hızlanacağını belirten Peterson, 5 milyar dolarlık ciroya sahip olduklarını ve Lilly'nin gelirlerinin yüzde 30'unu Ar-Ge'ye harcadığını ifade etti. Bu rakamla Eli Lilly dünyada oransal olarak en fazla Ar-Ge yatırımı yapan firma konumunda.

135 yıllık firma
Kuruluş tarihi: 10 Mayıs 1876
Çalışan sayısı: 40.363
ABD: 20.057
Diğer ülkeler: 20.306
Ar-Ge'de çalışan sayısı: 7.442
Üretim yapılan ülke: 13
Net satışlar: 21.836
Sabah/BARIŞ ERGİN


Geri Dön