23 / 04 / 2024

Elik Ailesi, İstanbul'a 3 otel birden açmayı planlıyor!

 Elik Ailesi, İstanbul'a 3 otel birden açmayı planlıyor!

Elite World Hotels Direktörü Emel Elik, "Amacımız zincirimizi büyütmek. İstanbul'da üç otel birden açmak için hazırlıklara başladık" diyor



Turizmin Vanlı temsilcisi Elik Ailesi, Elite World Hotels zincirini büyütüyor. İlk otellerini 36 yıl önce Van'da açan Elik Ailesi, hali hazırda İstanbul'da iki oteli ile faaliyet yürütüyor. Van'daki ikinci otellerini geçen Eylül ayında hizmete sokan Elite World Hotels Direktörü Emel Elik, "Amacımız zincirimizi büyütmek. İstanbul'da üç otel birden açmak için hazırlıklara başladık" diyor.


Türkiye’nin en dinamik sektörlerinden turizmdeki başarı öykülerine çok sıklıkla rastlıyoruz. Sektördeki performansa paralel olarak artıyor bu öyküler... Aşağıda ayrıntılarını okuyacağınız önemli bir başarı serüveninin aktörleri Vanlı Elik Ailesi. Otelciliğe 1976 yılında memleketleri Van’da başlayan, turizmin yanı sıra inşaat ve emlak sektörlerinde de boy gösteren Elik Ailesi, zaman içerisinde yürüttükleri disiplinli ve etkin çalışmalar ile rüştlerini Van’da ispatladıkları gibi İstanbul’un da iddialı turizm yatırımcıları araştırmasına girmeyi başarıyor.


Elik Ailesi, Van’da uzun yıllar tek otelleri ile bulundukları turizm sektöründe 10 yıl önce İstanbul’a adım atıyor ve Talimhane’de 4 yıldızlı Elite World Prestige Hotel’i hizmete sokuyor. 4 yıl önce yine Talimhane Bölgesi’nin ilk beş yıldızlı otelini açan grup, bu yılın başında da yine Van’da bir beş yıldızlı otelini faaliyete geçiriyor.


Dört kardeşin başarı ile yürüttükleri iş tempolarında İstanbul ‘da üç otel birden açmak için çalışmalara başlayan grubun Satış ve Pazarlama’dan Sorumlu Direktörü Emel Elik ile bir söyleşi gerçekleştirdik.


Emel Elik sorularımıza şu yanıtları verdi:


KOBİ Girişim: Elite World Hotels Group’un kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?


Emel Elik: Elik Ailesi olarak inşaat ve emlak sektöründe vardık. Van’da turizm faaliyetlerimiz vardı. Elik Ailesi’ne ait Elit Turizm Yatırım A.Ş’nin ilk oteli 1976’da Van’da açıldı. Elite World markasıyla turizme girişimizse 2002 yılında Beyoğlu/Talimhane’de oldu. 4+ yıldızlı Elite World Prestige Hotel’imizin ardından 2008’de Talimhane’nin ilk 5 yıldızlı otelini Elite World İstanbul Hotel’i açtık. Toplamda 347 odaya ulaştık. 4+ yıldızlı otelimizde 4, 5 yıldızlı otelimizde 9 olmak üzere toplam 2 bin kişilik toplantı salonumuz var. Van’da Eylül 2012’de hizmete açtığımız, Van’ın en lüks 5 yıldızlı oteli Elite World Van Hotel ile birlikte de toplantı salonlarımızın toplam kapasitesi 3 bin 200 kişiyi buldu. Bunların arasında 410 metrekarelik olanı 400 kişilik kapasitesiyle Talimhane’nin en büyük toplantı odası olma özelliğini taşıyor.


Yatırımlarınızın toplam tutarı nedir1 İstanbul Taksim Talimhane’deki beş yıldızlı otelimiz Elite World İstanbul Hotel’e arsa dahil yatırım bedelimiz 60 milyon dolan buldu. Eylül ayında hizmete açılan Elite World Van Hotel’e ise arsa dahil yatırım bedelimiz 35 milyon dolar. Bu rakam Van için oldukça iddialı olmakla birlikte, hem iş dünyası hem turizm açısından önemli bir merkez. Ciromuz son yıllarda hep hedeflerimizin üstünde gerçekleşti. Bütün otellerimizin arsa sahibi olmakla birlikte işletmesini de Elit Turizm olmak üzere yürütüyoruz.


Elite World Hotels zincirinin teması ve konsepti nedir? 

Elite World Otelleri şehir merkezlerinde konumlanmışlardır. İş, turizm ve eğlence amaçlı konaklamalar için kalite anlayışıyla hizmet veriyoruz. Şehir merkezlerinde büyümeyi tercih ediyoruz. İstanbul ana odaklandığımız şehir. Kongre turizmine dönük yapılanmamız var. Salonlarımızın büyüklüğü ve hizmetteki kalitemiz en büyük avantajımız. Hem kurduğumuz otellere, hem de işletme anlayışımıza çok güveniyoruz. Zaten aile bireylerimizin işin içinde olması en büyük avantaj larımızdandır.


İstanbul’da hangi bölgelerde ne kadarlık yatmm gerçekleştireceksiniz?

Atatürk Havalimanı yakınlarında, Florya’da halen inşaatı devam eden Elite World Business Hotel’i 2013 yılında hizmete açacağız. Avrupa Yakası Florya’da yer alacak ve grubumuzun dördüncü oteli olacak olan Elite World Business Hotel’in de yatırım bedeli için 60 milyon dolar diyebiliriz. 2014’te Basın Ekspres yolunda proje aşamasında 450 odalı büyük bir yatırımımız daha olacak. Bu yatırım için arsa yatırımını tamamladık. Yatırım bedeli 95 milyon dolar. Ayrıca şu günlerde inşaatına başlanacak olan yatırım bedeli arazi dahil 80 milyon dolar olan Maltepe’deki Elite World Premium Hotel’de 380 oda ve 18 toplantı salonu, SPA ve sağlık merkezinin yanı sıra restoranlar yer alacak.


İstanbul dışına çıkmayı düşünüyor musunuz?

İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde yeni otel yatırımlarına devam edeceğiz. Kongre ve toplantı turizmini hedeflediğimiz için, öncelikle şehir otelciliğinde büyümeye odaklandık. Ancak önümüzdeki yıllarda Ege’nin turizm merkezlerinde de yeni yatırımlar yaparak, markalaşma sürecimizi sürdürmeyi hedefliyoruz.


Önemli yatırım projeleriniz var. Yatırımlarınız için finansmanı nasıl sağlıyorsunuz?

Uzun süredir iş yaşamının içindeyiz. Öz sermayemizin yanı sıra finansal olanaklardan da yararlanıyoruz. En büyük birikimimiz, finans yönetiminde gerçekleşiyor. Bu konuda proje finansmanlarından yararlanıyoruz. Aile büyüklerimizin bu konuda derin deneyimi hareket kabiliyetimizi kolaylaştırıyor.


Yurt dışında yatırım yapmayı planlıyor musunuzI Planlıyorsanız öncelikli olarak hangi ülkeleri seçeceksiniz?

Avrupa’nın birçok ülkesinde fizibilite çalışmaları yaptık. Bu konuda hoşumuza giden birçok proje var. Almanya öncelikli hedefimiz. Ancak önceliği yurtiçine vermiş durumdayız. Planladığımız yurtiçi projelerimizi tamamladıktan sonra, yurtdışma yöneleceğiz.


Van’ın ilk 5 yıldızlı otelini kurdular 


İlk otellerini 36 yıl önce Van’da açan Elik Ailesi'nin, İstanbul’daki açılan iki otelin (dört ve beş yıldızlı) ardından son yatırımları yine memleketleri Van'da gerçekleşti. Van'ın yaşadığı deprem felaketinin varlığı bu yatırımın öne alınmasında ve bir an önce bitirilmesinde büyük rolü oynamış. Depremin ardından yaraların sarılmasında devletin de katkıları ile bölgede önemli bir sanayi yatırımı planlanıyor. OSB’de şu sıralar 100’ün üzerinde yeni yatırımcı proje planlıyor. Bu varlığın oluşmasında, bu yıl içinde açılan Van’ın ilk 5 yıldızlı oteli olan Elite World Van’ın açılmasının büyük rolü olmuş.


Direk 170 kişinin çalıştığı otel arsa dahil 35 milyon dolara mal olmuş, iki kral dairesi, 2 engelli odası olmak üzere 230 odadan, 460 yataktan oluşan otel, kültür turlarının içine dahil edilmesi ile önemli oranda yurt dışı misafir de ağırladığı belirtiliyor. Coşkun Elik Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütürken, Vedat Elik Başkan Yardımcılığı görevinde bulunuyor. Sedat Elik ise YKÜ ve Finans Direktörü. Elite’in genel müdürlüğünü ise sektörün deneyimli ismi Ünal Şinik yürütüyor.

Ekonomist/Mustafa Kemal Çolak


Geri Dön