25 / 04 / 2024

Elvis Presley'in evi ABD'de en çok ziyaret edilen 2. ev!

Elvis Presley'in evi ABD'de en çok ziyaret edilen 2. ev!

Elvis Presley'in 42 yaşında ölünceye kadar yaşadığı ve ABD'de Beyaz Saray'dan sonra en çok ziyaret edilen ev olan malikanesi Graceland, 34. ölüm yıldönümünde de boş kalmadı



Efsane şarkıcı Elvis Presley 'in Memphis kentindeki malikanesi Graceland 'de geçen çarşamba başlayan 'Elvis Haftası ' bugün sona eriyor. şžarkıcının 42 yaşında ölünceye kadar yaşadığı Graceland, ABD 'de Beyaz Saray 'dan sonra en fazla ziyaret edilen ev. Her yıl 600 bin kişi buraya geliyor.

Burası efsane şarkıcının ailesiyle ölünceye kadar yaşadığı, birçok anıyla dolu, hayatının büyük kısmını geçirdiği, bahçesinde mezarının bulunduğu ev. Tur için 31 dolar (yaklaşık 55 TL) ödeyip bileti aldıktan sonra servis aracıyla bahçeye doğru yol alıyorsunuz. Araca biner binmez Elvis 'in en ünlü şarkıları sırayla çalmaya başlıyor.

Evin kapısından girer girmez elektronik kulaklığımı takıyorum. Presley, Graceland 'i 22 yaşındayken satın almış. çocukluğu fakirlik içinde geçen ünlü yıldız, bir gün anne ve babasını hak ettikleri gibi bir ortamda yaşatma sözü vermiş. Zengin olduktan sonra satın aldığı muhteşem malikanede bu hayalini gerçekleştirmiş. Kulaklıktan gelen ses öyle diyor.

Evi 1957 'de 110 bin dolara aldıktan sonra zevkine göre döşemiş. Normalde bu tür turlarda belirli odalara uzaktan bakma şansınız olur, ancak burada öyle değil; oturma odalarını, çalışma odasını tek tek gezebiliyorsunuz. Presley 'in konserlerde giydiği muhteşem kıyafetlerine, çok sevdiği piyanosuna, özel eşyalarına bu kadar yakın olmak çok etkileyici.

Üst kata misafir istemezmiş

Evin ikinci katı ziyaretçilere kapalı. Presley 'in üst kata hiçbir zaman misafir kabul etmediğini öğreniyorum. Kral askerden döndükten sonra gazetecilere ilk röportajını evin arkasındaki garajda bulunan odada vermiş. Odadaki televizyonda, o gün yapılan röportajın görüntü kaydı dönüyor.

Odaları gezdikten sonra arka bahçeye geçiyorum. Presley ailesi bu bölümde yatıyor. Elvis, ölü doğan erkek ikiz kardeşi, annesi, babası, babaannesi ve dedesiyle yan yana gömülmüş. Etrafına çiçekler ve kartlar bırakılmış. Presley ve aile fertleri için yazılmış kısa notları okuduktan sonra yanımda getirdiğim bir kırmızı gülü bırakıyorum. Birden ölüm tarihleri ilişiyor gözüme. Elvis, 42 yaşında veda ederken, babannesinin 90 yaşında ve ailede en son ölen kişi olduğunu öğreniyorum.

Uçak ve otomobillere müze

Turun sonraki bölümünde, Elvis 'in uçaklarının ve otomobil koleksiyonunun bulunduğu özel bir alan var. Fonda bu otomobilleriyle çevirdiği filmlerinden bölümler gösteriliyor.
Tur yaklaşık iki saat sürüyor. Tur ve ulaşım hakkında edinmek istediğiniz bütün bilgileri malikanenin web sitesinde bulabiliyorsunuz (www.elvis.com/graceland).
Ve gitmek isteyenlere notlar: Graceland 'e Türkiye 'deki operatörler tur düzenlemiyor. Uçak biletini kendiniz alıp organize olmanız gerekiyor. En yakın havaalanı Memphis Havalimanı. Buraya THY 'nin Chicago aktarmalı uçuşları var ve gidiş-dönüş bileti 3 bin 300 TL 'den başlayan fiyatlarla satılıyor.

Elvis hakkında öğrendiklerim
* 1973 'te ‘Aloha from Hawaii-Via Satellite ' konseri uydu kanalıyla tüm dünyada yayımlandı, 1 milyar kişi izledi. Reyting, Ay 'dan yapılan ilk canlı yayından yüksekti.
* Madonna 'dan sonra en çok şarkısı Billboard Top 10 listesine giren şarkıcı.
* Billboard Top 40 listesine tam 114 şarkısı girdi.
* Ölümünden sonraki beş yılda yayımlanan altı şarkısı da Top 10 'da liste başı oldu.
* Ölümünden 20 yıl sonra, 1997 'de tüm dünyada toplam 400 milyon albümü satıldı.
* İki uçağı, onlarca farklı marka otomobili vardı.
* En sevdiği yer Hawaii 'ydi.
* Sanılanın aksine içkiyi sevmiyor, çok fazla kola tüketiyordu. Spazm giderici Demerol bağımlısıydı.
* Ölüm nedeni kalp kriziydi.
* Ondan 35 dakika önce dünyaya gelen ikiz kardeşi doğumda ölmüştü.
* En sevdiği renk maviydi.
* Eşi Priscilla onu karate hocasıyla aldattı.
* Elvis boşandıktan sonra bir daha hiç evlenmedi, ölünceye kadar anne ve babasıyla aynı evde yaşadı.
* ABD 'de 24 saat Elvis Presley şarkıları yayımlayan, onun hayatını anlatan bir radyo istasyonu bulunuyor.
Radikal/AYNUR TATTERSALL


Geri Dön