19 / 04 / 2024

Emekliye vergi ve haciz yok!

Emekliye vergi ve haciz yok!

Emekliler belli şartlarda vergiden muaf tutuluyor. Fazla ödemeleri de geri alabilen emeklilerin maaşlarına kendisi istemedikçe haciz de konulamıyor. İşte tüm merak edilenler...



Türkiye'de bulunan 12.8 milyon emekli için yasalarımızda bazı ayrıcalıklar bulunuyor. Takvim'de yer alan habere göre; özellikle vergiyle ilgili emeklilerimizin muaf tutulduğu alanlar yer alıyor. Emlak vergisinde emekliler belli metrekare ev için maaşlarından başka gelirleri olmamaları şartıyla muafiyetten faydalanabiliyor.

İŞ-METREKARE KRİTERİ

Emekli Sandığı, Bağ- Kur ve SSK emeklileri, aldıkları maaşlarından başka gelirlerinin olmaması durumunda, brüt 200 metrekareyi aşamayan tek konutları için vergi ödemiyor. Emekli olmasından sonra başka bir işyerinde çalışarak gelir elde eden emekliler ise vergi ödüyor. Bankalarındaki paralarından dolayı kazanç elde eden emekliler de muafiyetten faydalanabiliyor. Eşinden ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemek zorunda değil.

5 YILLIK İADE İMKANI

Emeklilerin belediyelere gidip konutları için beyanname verirken emekli olduklarını da bildirmeleri  şartı bulunuyor. Bu durumda belediyeler emeklilerin emlak vergilerini sıfıra düşürüyor. Geçmişte emlak vergisi ödemiş emekliler, yukarıdaki şartları taşıyorlarsa bağlı bulundukları belediyelere dilekçe ile başvuru yaparak 5 yıl geriye doğru ödedikleri paraları geri alabiliyor.

TAKİP VARSA İTİRAZ EDİN

Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları ve nafaka haricinde emeklilerin maaşlarına haciz uygulamıyor. Ancak emeklinin izni olursa haciz konabiliyor. İcra daireleri emeklinin yazılı rızası yoksa haciz taleplerini reddediyor. İcra takibinin başlatılması durumunda icra dairesine itiraz edilebiliyor.

Emlak vergisinden muaf olma şartları neler?

Emekli, kıdem tazminatı ve işten çıkarma yasağıyla ilgili önemli detay!


Geri Dön