27 / 04 / 2024

Emlak Konut GYO, dün itibarıyla 6,65 milyar liralık değere ulaştı

Emlak Konut GYO, dün itibarıyla 6,65 milyar liralık değere ulaştı

Halka arz edildiğinde piyasa değeri 4,8 milyar lira olan Emlak Konut GYO, dün itibarıyla 6,65 milyar liralık değere ulaştı. İki ay önce dünyanın 26. büyük GYO'su olan şirket yeni değeriyle 16. sıraya yükseldi



Genel Müdür Murat Kurum, "Bu hızla 2011 sonunda dünyada ilk 10'a gireriz, gelecekte lider olmayı hedefliyoruz." dedi. Hisselerinin yüzde 25'ini borsada halka arz ettiği 2 ay önce piyasa değeri 4,8 milyar lira olan ve dünya sıralamasında 26. olan Emlak Konut GYO'nun piyasa değeri 6,65 milyar liraya çıktı. 1,70 liradan satışa çıkan ve yüzde 5 indirimle 1,61 liradan alıcının eline geçen hisselerin değeri dün İMKB'nin kapanışında 2,66 lira oldu. Böylece şirket 6,65 milyar liralık piyasa değeriyle (yüzde 100'lük hissesi) halka açık dünya GYO'ları arasında 16. sıraya yükseldi. Hisselerin değer kazanmasında gelir paylaşımı yoluyla milyar liralık yeni projeleri açıklamasının yanı sıra bu ay sonunda temettü (kâr payı) dağıtma beklentisi de etkili. 2010 yılının üçüncü çeyreğindeki 332 milyon liralık kârlılığı dikkate alındığında şirketin 4. çeyrekle birlikte yıllık kârının 600 milyon lira civarında olması bekleniyor. Emlak Konut GYO'nun bu kârlı bilanço üzerinden SPK'nın (Sermaye Piyasası Kurulu) belirlediği limitlerin çok üzerinde temettü dağıtması muhtemel. Bu ay sonunda Emlak Konut GYO'nun 4. çeyrek bilançosu açıklanacak. Bunun sonucunda 600 milyon lira civarında kâr edeceği tahmin edilen bilanço üzerinden hisse sahiplerine temettü dağıtılması bekleniyor.

Halka arz edildiği 24 Kasım 2010'dan bu yana geçen 2 ay içinde dünyada halka açık gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) içinde 26. sıradan, 10 basamak atlayarak 16. sıraya yükselen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ile Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz, Zaman'ın sorularını cevapladı. Piyasa değerine göre dünya sıralamasındaki yerlerini değerlerdiren Kurum ve Demiröz, "İlk sıradaki 14,3 milyar liralık değere sahip Land Securities Group PLC bizim iki katımız büyüklüğe sahip. Ama bu hızla gidersek kısa sayılabilecek bir süre sonra ilk sıralara yerleşebiliriz. 2011 yılının sonunda Avrupa'nın dördüncü, dünyada ise ilk 10 içinde yer alan GYO'su oluruz." açıklamasını yaptı. Genel Müdür Murat Kurum tek başlarına veya gelir ortaklarıyla girdikleri bütün yatırımlarda, beklentilerin üzerinde gelir elde ettiklerini söyledi. İstanbul Tuzla'da 96 milyon liraya aldıkları arsadan 200 milyon lira gelir beklerken ihalede paylarının 317 milyon liraya çıktığını belirten Kurum, "Tuzla'da kendi yaptığımız 2.300 konuta 5 bin kişiden talep geldi ve kurayla sattık. Halkalı'da 32 milyon liradan ihaleye çıktığımız arsa 82 milyon liralık pay karşılığında gitti. Bütün projelerimiz bu şekilde beklentilerin üzerinde talep görüyor ve kâr bırakıyor." diye konuştu.

ALİ AĞAOĞLU'NA LİDERLİK CEVABI

Emlak Konut GYO olarak 1,5 milyon metrekasi İstanbul'da olmak üzere ellerinde 3 milyon metrekare arsa bulunduğunu belirten Murat Kurum, şehrin bundan sonra 3. köprünün de geçeceği yeni otoyol güzergahı ile metro istasyonları hattında gelişeceğini öngörüyor. 3. köprü güzergahında bir kamu şirketi olan Emlak GYO'nun arsaları mevcut. Şirketin Tuzla'da 6 bin konutluk başta olmak üzere İstanbul Anadolu yakasında Alemdağ'da projeleri var. 3. köprü güzergahı bu projelerin yakınından geçiyor. Emlak Konut GYO, İstanbul'un Silivri, Çatalca, Hadımköy ve Resneli bölgelerini de 'bakir' bölgeler olarak görüyor ve buralarda yeni yerleşim bölgeleri oluşturmayı düşünüyor. 2010 yılında 32 bin konut ihalesi yaptıklarını kaydeden Kurum, 2011 yılında da aynı miktarda konut ihalesi yapacaklarını ifade etti. Konutların metrekare başına inşaat maliyetinin 700-800 lira, lüks konutlarda ise 1.000 ile 1.500 lira arasında değiştiğini belirten Kurum, "bu maliyetin altında konut satış vaatlerini" gerçekçi bulmuyor. Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz, gelir paylaşımıyla ihale ettikleri arsalara yapılan konutlar satıldığı anda nakit olarak kendi paylarının kasaya girdiğini ifade etti. Ancak iş bitip konut teslim edilmeden bunu kâr olarak bilançoya yansıtamadıklarını belirten Demiröz, bu şekildeki 'döner sermaye' ile kasalarının dolu olduğunu, bu büyüme performansı ile dünyanın en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olabileceklerini dile getirdi. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, yetişirse 2011'de borsaya açılacaklarını ve Emlak Konut GYO'yu geçmeyi hedeflediklerini belirterek, "Ben 2. olmayı pek sevmem." demişti. Birçok projede gelir ortağı olan Ağaoğlu'nun bu çıkışını değerlendiren Kurum ve Demiröz, "Ağaoğlu bizi geçerse bundan sektörümüz ve ülkemiz adına memnun oluruz. Ancak bizim hedefimiz dünya birinciliği. Taksicilerin 'en yakın rakibim THY' demesi gibi, borsaya girdiği andan itibaren İMKB 30'da işlem gören tek GYO'nun borsadaki veya halka açılacaklar tarafından rakip görülmesi doğal." diye konuştu.
Zaman/İbrahim Balta
 


Geri Dön