23 / 04 / 2024

Emlak Konut İstinye arazisi ihalesini kim kazandı?

Emlak Konut İstinye arazisi ihalesini kim kazandı?

Emirgan Korusu’na komşu İstinye arazisi, fiyatıyla da konuşulacak. Tahincioğlu, 1.8 milyar lirasını Emlak GYO’ya vermek şartıyla 3.6 milyar lira gelir taahhüt ederek ihaleyi kazandı.



Emirgan Korusu’na inşaat yapılacak” algısıyla tartışılan İstinye arazisi, şimdi de fiyatıyla gündeme oturacak. Arazinin ihalesini kazanan Tahincioğlu, 3 milyar 672 milyon lira toplam gelir üzerinden Emlak Konut GYO’ya yüzde 51.1 yani 1 milyar 876 milyon 392 bin lira arsa payı vermeyi taahhüt ederek en iyi teklifi verdi. 1.8 milyar liralık arsa payı, bugüne kadar Emlak Konut ihalelerinde verilen en yüksek arsa değeri olurken metrekare başına fiyat olarak da açık ara en pahalısı oldu. Emlak Konut GYO, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Mayıs 2014’te arsayı 1 milyar 5 milyon 552 bin lira karşılığında almıştı. Böylece, 10 ayın sonunda almış olduğu arsadan 870 milyon liranın üzerinde ilave değer yaratmış oldu. 

 

Bu izinlerle zor gibi

 

Arsanın imar planına göre 108 bin 700 metrekare inşaat izni bulunuyor. Tahincioğlu’nun bu geliri sağlayabilmek için her bir metrekareyi ortalama 34 bin liradan satması gerekecek. Bu fiyat da bugüne kadar Türkiye’de metrekare başına en yüksek ortalama fiyat olacak. İnşaat uzmanları 108 bin metrekarelik bir alanda bu geliri yaratmanın kolay olmayacağına dikkat çekiyorlar. Bir sektör temsilcisi, “Eğer planlara uyulur ve inşaat alanı 108 bin metrekarede kalırsa bu geliri yakalamak çok kolay değil. Düşünün Zorlu’da penthouse dairelerde metrekare fiyatı maksimum 18 bin dolara çıkmıştı. Bugünün kuruna göre 45 bin lira. Ancak Zorlu’nun her bir metrekaresinde bu fiyatın yakalanmadığını, paçal bakıldığında ortalama metrekare satış fiyatının 7-8 bin dolarlarda yani 20 bin liralarda olduğunu unutmamak lazım. 34 bin liralık ortalama fiyat bu yüzden biraz uçuk. Herhalde mantıklı bir hesabı yapılmıştır” diye konuştu. 

 

İhaleyi kazanan Tahincioğlu Gayrimenkul, arsada otel ve apart otelin yanı sıra boğaza nazır 48 dönümlük park yapacağını açıkladı. Tahincioğlu açıklamasında, Emlak Konut GYO ’nun bugüne kadar düzenlemiş olduğu bütün ihaleler içerisindeki en yüksek arsa satış bedelini yakalamaktan gurur duydukları belirtildi. Arsada yapılacak proje ise şu şekilde özetlendi: “İstinye Bayırı’nda yer alan yaklaşık 158 bin 500 metrekarelik araziyi, az katlı yapılardan oluşan yeşile ve çevreye saygılı otel ve apart otel projesi ile değerlendirmeyi planlıyoruz. Çalışmalarına derhal başlayacağımız projemizin 48 dönümlük bölümü boğaza nazır park, yeşil alan ve spor alanı olarak değerlendirilecek.” 

 

Yalnızca 3 katlı

 

Emlak Konut GYO ise arazide yalnızca 3 kata izin verileceğini duyurdu. Şirketten yapılan duyuruda, “Mevcut planların öngördüğü gibi arazinin yüzde 53’ü yol, park alanı ve eğitim tesis alanı olarak kullanılmak üzere ayrıldı. Özel sektörün söz konusu bölgede uyguladığı önceki diğer projeler gibi, turizm ve konut alanı için hazırlanacak projeler, ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu onayına sunuldu ve kurul tarafından uygun görülmesinin ardından uygulama yapılacak” denildi. 

 

Fiyat, sektöre güveni gösterdi

 

EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, ihale sonucunu değerlendirdi. Kurum, “İkinci oturumda 4 teklif aldık. Tahincioğlu, 1.8 milyar liralık teklifiyle bugüne kadar Emlak Konut GYO’ya verilmiş en yüksek arsa payını verdi. Dövizin ve piyasaların çalkalandığı ortamda ortaya çıkan bu fiyat, Emlak Konut GYO’ya ve sektörümüze gösterilen güveni ortaya koydu. Ülkemiz adına önemli bir gelişme yaşandı” diye konuştu.

 

Kim ne teklif verdi?

 

Katarlı UCC son sırada kaldı

 

İHALENİN 3 Mart’taki ilk oturumunda 8 teklif gelmişti. Dün yapılan ikinci oturumda ise 4 firma çekildi. 

 

- Çekilen firmalar, Durmaz İnşaat - Egemen İnşaat İş Ortaklığı, İzka Gayrimenkul, Bema İnşaat - Osmanbey Emlak İş Ortaklığı ve Maksem Yapı oldu. 

 

- En yüksek teklif, ‘Tahincioğlu Gayrimenkul - Tahincioğlu Yapı - Nida İnşaat İş Ortaklığı’ndan geldi. Ortaklık, satış toplam geliri için 3 milyar 672 milyon verdi. Bu fiyatın yüzde 51.1’i yani 1 milyar 876 milyon 392 bin lira arsa payı teklifi ihaleyi kazandırdı.

 

- Teknik Yapı - Emay İnşaat, satış toplam geliri için 3 milyar 260 milyon lira teklif etti. Bu rakamın yüzde 52.1’ini yani 1 milyar 667 milyon 200 bin lirasını şirkete önerdi ve ikinci sırada kaldı. 

 

- Dap Yapı, toplam geliri için 3 milyar 260 milyon teklif etti. Bu rakamın yüzde 51’ini yani 1 milyar 662 milyon lirasını arsa payı olarak şirkete ayırdı. 

 

- İhalenin ilk oturumunda en yüksek teklifi veren, Suriye’den kaçan Katarlı firma Urbacan Trading And Contracting (UCC) - Akayteks Tekstil ise toplam gelir için 2 milyar 716 milyon 875 lira önerdi. Firma bu rakamın yüzde 51’ini yani 1 milyar 385 milyon 606 bin lirasını Emlak Konut GYO’ya teklif etti. 

 


Vatan/Meltem Kara



Geri Dön