19 / 04 / 2024

Emlak Konut’un Kazlıçeşme ihalesinde iptal yok!

 Emlak Konut’un Kazlıçeşme ihalesinde iptal yok!

Gayrimenkul sektörü yolsuzluk operasyonu nedeniyle endişeli ancak Emlak Konut’un Kazlıçeşme ihalesinde iptal yok. Müteahhitlerin ihaleye ilgisinin azalacağına dikkat çekiliyor. Özellikle de yabancı yatırımcılar, şirketlerin telefonlarını susturmuyor...




Gayrimenkul sektörü yolsuzluk operasyonu nedeniyle endişeli ancak Emlak Konut’un Kazlıçeşme ihalesinde iptal yok. Müteahhitlerin ihaleye ilgisinin azalacağına dikkat çekiliyor.


Türkiye’nin gündemini sarsan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu, gayrimenkul sektöründe büyük bir endişe yarattı. Borsada işlem gören gayrimenkul şirketlerinin hisseleri büyük kayıplar yaşarken, yerli ve yabancı yatırımcı aşamasından da güven sorunu belirdi. Özellikle de yabancı yatırımcılar, şirketlerin telefonlarını susturmuyor. 


Şirketler vazgeçebilir


Bu ortamda, en çok kayıp yaşayan şirketlerden biri de Emlak Konut GYO oldu. Operasyon süresince, borsada büyük bir değer kaybı yaşayan ve genel müdürü de bilgisine başvurulmak üzere emniyete çağırılan Emlak Konut GYO, bu ortamda çalışmalarına ara vermiyor. Şirketin önünde 24 Aralık Salı günü düzenlenecek önemli bir ihale var, Zeytinburnu Kazlıçeşme arazisi... 


Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, “İhaleyi ertelemeyi düşünmüyoruz. Şirketin kurumsal bir yapısı var, bunun devam etmesi önemlidir” dedi. İhale şartnamesini alan çok sayıda şirketin olduğunu ifade eden Haluk Sur, “Teklif vermekten vazgeçen şirketler olabilir. Ancak biz sonuna kadar yolumuza devam edeceğiz” dedi. 


Yabancılar soruyor


Operasyonla ilgili değerlendirmede de bulunan Sur, “Kurumsal olarak Emlak Konut GYO’ya yönelik birşey yok ancak genel müdürümüz bilgisine başvurulmak üzere çağırıldı. Gözaltına alınanla, bilgisine başvuracağın adama aynı şekilde davranıyorsun. Bu olayların sonunda hiçbir şey çıkmazsa da bu şirket, bir günde 1.6 milyar lira eridi. İtibar bir günde kazanılmıyor ancak o itibar iki saniyede silinebiliyor” dedi. Sektörde ‘çürük elma’ varsa elenmesi gerektiğini de vurgulayan Sur, özellikle yabancılardan çok soru aldıklarını söyledi. Sur, “Ne İngiltere kaldı ne ABD. Her yerden arayıp soruyorlar. Gayrimenkul sektöründeki en büyük halka arzlardan birini yaptık, yabancılar destek verdi, birkaç hafta sonra başlarına kaynar su döküldü. İş modelinde değişiklik olur mu diye sorular geliyor” diye konuştu.


Sektör endişeli


Belirsizlik zarar veriyor


GAYRİMENKUL sektöründe operasyona yönelik endişe sürüyor. Sektörün 3 büyük derneği GYODER, KONUTDER ve İNDER ortak bir açıklama yaptı. Özetle şu açıklama yapıldı: “Soruşturma sürecinin, inşaat sektörünü ve Türkiye’nin genel itibarını olumsuz etkileyecek bir noktaya gittiğini görmekteyiz. Belirsizliğin devam ettiği her günün sektöre zarar vereceği endişesini taşımaktayız.”



İKİ ŞİRKET İHALEDEN VAZGEÇTİ


KAZLIÇEŞME ihalesine Türk firmalarından ve yabancı yatırımcılardan büyük ilgi bekleniyordu. Daha önce ihaleye gireceğini açıklayan şirketler, kararlarından vazgeçmiş gözükmüyor. Torunlar GYO ve Artaş daha önce ihaleye gireceğini açıklamıştı. Artaş, EPP ile birlikte ihaleye girecek. Kazlıçeşme arazisine komşu TOBB arazisinde proje geliştirecek olan Gül Yapı da dün, ihaleyle ilgilendiğini açıkladı. İhaleye katılacağını açıklayan ancak daha sonra vazgeçen Ağaoğlu ve Dumankaya var. Ancak bu iki şirketin kararının operasyonla bir ilgisi yok.


111 dönümlük büyük arazi



EMLAK Konut GYO, portföyünde önemli bir yere sahip olan Zeytinburnu Kazlıçeşme’deki 111 bin 262 metrekare yüzölçümüne sahip taşınmazını arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkarıyor. Ticaret+konut, turizm+ticaret, dini tesis alanı ve eğitim tesis alanlarını kapsayan taşınmazların inşaat alanı 225 bin 906 metrekare olarak belirlendi. İhale 24 Aralık salı günü 14:30’da gerçekleştirilecek. Arsa için büyük bir rekabet yaşanması bekleniyor.


Meltem Kara/ Vatan Gazetesi 


Geri Dön