18 / 04 / 2024

Emlak vergisi borçları yapılandırma için başvuru süresi uzatıldı!

Emlak vergisi borçları yapılandırma için başvuru süresi uzatıldı!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren emlak vergisi borçları yapılandırmasında son gün  30 Eylül oldu.. Peki emlak vergisi borçları nasıl yapılandırılır? İşte detaylar...



2018 senesinde çıkan yasa (7143 sayılı) kapsamında yapılandırılan borçlarını 18 taksitte ödemeyi kabul edenler son taksitlerini geçtiğimiz aylarda bitirebildi. 30 Nisan'da süresi dolan fakat 9 Haziran'a kadar ödemesi gerçekleşmeyen bazı borçlara yönelik de düzenleme gerçekleşti.

Buna göre; kesin izin, arazi izin, kesin tahsis, kullandırma kararı, ön izin, irtifak hakkı, kullanma izni, kira, yararlanma, ilave yararlanma, mesire yeri işletme hakkı kira bedelleri gibi borçlara yönelik gecikme zammı ve faiz borçlarının yapılandırılmasına imkan sağlandı. Düzenleme dahilinde söz konusu borçların asıllarına herhangi bir indirim yapılmayacak fakat gecikme zammı, faiz gibi borçlar silinecek.

Emlak vergisi borçları yapılandırma için başvuru süresi uzatıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması'na ilişkin kanununda yer alan başvuru tarihi ile ilk ödeme tarihi 1 ay ertelendi. Vergi yapılandırmasına tarih uzatması geldi. Buna göre 31 Ağustos 2021 tarihinde sona erecek olan başvuru ve ödemeye yönelik karar 1 ay süreyle uzatıldı.

Hesaplanan borç peşin veya 6, 9, 12 ve 18'lik eşit taksitler halinde tahsil edilebilecek. Peşin ödemeye indirim yapılacak taksitle ödeme halinde ise ilk taksit ödemeleri 1 Aralık'ta olacak, ödemeler 2 ayda bir gerçekleşecek Taksitlendirmeden faydalanmak için son başvuru tarihi ise 30 Eylül.

Emlak vergisi borçları yapılandırma için başvuru süresi uzatıldı!

Emlak vergisinden kimler muaf?

Ev sahiplerini yakından ilgilendiren emlak vergisi için bir takım muafiyet şartları yer alıyor. Ev sahibi bazı vatandaşlar belirlenen kriterleri karşılaması halinde emlak vergisi ödemiyor.

Hiçbir geliri olmadığını gösteren ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri bulunmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi ödemelerinde muaf tutuluyor. 

Her konut için geçerli mi? 

Hak sahiplerinin Türkiye içerisinde yer alan brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evler için vergi tahsil edilmiyor. Birden fazla hisse sahibi olan veya emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da bu imkandan yararlanamıyor. Engelli, gazi, dul ve yetimlerin başka geliri olup olmadığına bakılmıyor. Engelli emekli çalışsa da vergi ödemiyor.

Aynı ev iki kişiye ait ise ödemeler ne olur? 

200 metrekare büyüklüğündeki evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi yer alıyorsa hisse oranları kadar vergiden muaf tutuluyor.

Emlak vergisi borçları yapılandırma için başvuru süresi uzatıldı!

Yurtdışında emekli olanlar vergi öder mi? 

Vergi istisnasından sadece Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar yararlanabiliyor. Yurt dışından emekli olanlar da emlak vergisi ödemesi gerekiyor.

Konutta oturma şartı bulunuyor mu?

Hayır. Bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız hakkının kaybedilmesine neden olmaz. Bu evde oturmayıp başka yerde kira veriyorsanız emlak vergisi ödemesinden muafsınız. Fakat kira gelir vergisi ödemekle yükümlüsünüz.

Dul maaşı alan vergi öder mi? 

Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisinden muaf oluyor. 

Müracaat edilmeli mi? 

Hak sahiplerinin gayrimenkule bağlı olduğu belediyeye dilekçeyle başvuru yapmaları gerekiyor. 

Emlak vergisinde fiyatlar 12 kat arttı!

7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunda başvuru süresi uzatıldı!

Cansu Yılmaz/Emlakkulisi.com


Geri Dön