28 / 03 / 2024

Emlak vergisinde artış için itiraz süreci başladı!

Emlak vergisinde artış için itiraz süreci başladı!

Emlak Vergisi'nde önümüzdeki 4 senenin değerlerinin belirleneceği takdir komisyonları toplandı. 30 Haziran'da askıya çıkarılan vergi artışlarına yapılacak itirazlar için süreç başladı.



Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen Emlak Vergisi'nde gelecek 4 senenin değerlerini belirleneceği döneme girildi. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; Emlak Vergisi değeri, 4 senede bir toplanan takdir komisyonları tarafından saptanıyor.Takdir komisyonlarının belirlediği rayiç bedele her senede yeniden değerleme oranının yarısı eklenerek, ödenecek vergi için hesaplama yapılıyor. Takdir komisyonları, arsa ve arazilerde değişmekle beraber 6 veya 7 üyeden oluşuyor. 

Yüzde  50 sınır konuldu

Emlak Vergisi’nde en tartışmalı dönem, takdir komisyonlarının toplandığı senelerde yaşanıyor. En son 2017’de toplanan komisyonlar, 2018-2021 dönemi için arsa birim değerlerini (rayiç bedel) saptamıştı. 2017’de komisyonlardan çıkan zamlar oldukça tartışıldı ve çok sayıda itiraz gerçekleşmişti. Bunun üzerine Emlak Vergisi Kanunu’na geçici bir madde dahil edilerek emlak vergi değerlerindeki artışa yüzde 50 sınır konulmuştu. 

Emlak vergisinde artış için itiraz süreci başladı!

İşte yol haritası 

Komisyonlar tarafından belirlenen yeni değerler 30 gün sürece belediyelerde ve muhtarlıklarda asılı kalacak.  Yeni rayiçleri yüksek bulan mükellefler, tebliğ tarihinden (30 Haziran 2021) itibaren 30 gün içinde (30 Temmuz 2021’e kadar) ilgili vergi mahkemesinde dava açabilir. Takdir komisyonu kararlarına yönelik 30 gün içinde dava açılmazsa, belirlenen değerler geçerli oluyor. Fakat açılacak davalarda muhatap, kararı uygulayan  belediye oluyor. Sadece bir hak sahibinin dava açması bile yeterli.

Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesi’ne göre, kararların dava konusu olması halinde şu yollar izleniyor:

Takdir komisyonu kararlarına yönelik vergi mahkemelerinde dava açılmakla beraber esasa yönelik karar alınmadıkça takdir komisyonu kararları uygulanmaya devam ediliyor. Mahkeme, takdir komisyonu kararının iptali için karar alırsa takdir komisyonlarının derhal bir araya gelerek yeni değerlere karar vermesi gerekiyor.

Vergi mahkemesi tarafından alınan  kararlar, takdir komisyonu tarafından saptanan değerlerin belli bir oranda yükseltilmesi, indirilmesi ya da yeni bir değer belirlenmesi şeklinde olursa, takdir komisyonları tarafından yeni bir takdir uygulanmayacak vergi mahkemesi kararları dahilinde hesaplama yapılacak.

Yargı kararları üzerine takdir komisyonları tarafından yeniden alınan kararlar ile daha önce alınan kararlardan kesinleşenler, belediye ve muhtarlıklarda ilan edilmek üzere 2022 Mayıs ayı sonuna kadar mükelleflere bildirilecek.

Emlak vergisinde artış için itiraz süreci başladı!

Muhtarlar şerh uyguladı 

Takdir komisyonlarının toplantılarında belediye başkan veya vekili, ilgili belediyeden yetkili bir memur, vergi dairesi başkanının yetki verdiği iki memur, tapudan bir memur, ticaret odasından bir üye, organize sanayi bölgesini temsilen bir üye ve mahalle muhtarı yer alıyor. Komisyonlardan alınan birçok kararda mahalle muhtarlarının şerhi ön plana çıkıyor. Muhtarlar, artışları fahiş bulduklarını söyleyerek kararlara şerh koyup imza attı.

Emlak vergisinde fiyat artışı!


Geri Dön