16 / 04 / 2024

Emlak vergisinde en büyük artış Beşiktaş ve Beylikdüzü’nde!

Emlak vergisinde en büyük artış Beşiktaş ve Beylikdüzü’nde!

Emlak vergisinde yapılan zamlar bazı bölgelerde yüzde 600'ü bile aştı. En fahiş zamlar ise beşiktaş ve Beylikdüzü’nde yapıldı. Emlak vergisindeki aşırı artışlara itiraz edilebilecek.



Emlak Vergisi her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artış gösteriyor. Bu rakam 2017 için yüzde 3.83 olarak açıklandı. Her 4 yılda bir belirlenen  ve belediyeler tarafından emlak vergisi fiyatlarından en fazla artış Beşiktaş ve Beylikdüzü’nde yaşandı. 


Emlak Vergisi için 2017 yılında Beşiktaş Levent’teki Ballı Sokak’ta  2 bin 800 TL olan metrekare birim fiyatı yüzde 622 artırıldı ve 2018 için 21 bin 800 TL’ye çıkarıldı. Beşiktaş’ta pek çok sokak için de benzer artışlar yapıldı.


Beylikdüzü’ndeki Bayraktar Caddesi’nde 2017’de 429 TL olan emlak vergisi metrekare birim fiyatı ise, 2018 yılı için 2 bin TL olarak belirlendi. Artış yüzde 500’ü vatandaşı isyan ettirdi.


Emlak vergisindeki artışın yasadan kaynaklandığını savunan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Beşiktaş’taki konutlarda emlak vergilerindeki ortalama artışın yüzde 50-60 oranında olduğunu belirtti.


Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, ise derneğe emlak vergisi konusunda çok sayıda şikayet geldiğini açıkladı. 


Kolçak, ''Vatandaş öncelikle bağlı olduğu belediye veya muhtarlığa giderek, adresini kontrol etsin ve sokağının yeni emlak vergi değerini öğrensin. Eski emlak vergi değeri ile yeni belirlenen emlak vergi değerini karşılaştırsın. Arada ki fark fahiş oranda artmış ise vatandaş hakkını kullanarak yargı yoluna gidebilir” ifadelerini kullandı.


İstanbul’da iki ilçede büyük sıkıntı olduğunu söyleyen İstanbul Emlak Komisyoncuları Başkanı Nizamettin Aşa ise “Komisyon üyesiyim. Bize gelen değerler, belediyenin tespitlerinden oluşuyor. Komisyon olarak önümüze gelen değerlerin gerçekle uyuşup uyuşmadığına bakıyoruz. İstanbul’da emlak vergisi konusunda Beşiktaş ile Beylikdüzü için yükseliş sıkıntısı var. Bunu da kendilerine söyledik. Ama karar vermek belediyenin elinde. Bazı yerlerde de artış var ama orada metrekare bedeli 5 TL’den 25-30 TL’ye çıkmış. Beylikdüzü ile Beşiktaş’ta ise 500 ile bin TL rakamları 2 bin ile 17-18 bin TL’ye fırlamış durumda” dedi.




Star


Geri Dön