26 / 04 / 2024

Emlak Vergisi'ni, intifa hakkı sahibi öder!

Emlak Vergisi'ni, intifa hakkı sahibi öder!

Posta gazetesinden Ekrem Sarısu sorulan soruları yanıtlıyor



22 bin liraya kadar faiz geliri elde eden emekli de vergi ödemez

Soru: Emekliyim. Tek dairem var. Daire için 5 yıldır Emlak Vergisi ödemiyorum. Elimde birikmiş 10 bin lira bulunuyor. Bu parayı bankaya vadeli hesaba yatırıp, faiz geliri almam durumunda, Emlak Vergisi mükellefi olur muyum? Oktay BARUT

Cevap: 10 bin liranızı bankaya yatırıp faiz geliri elde etmeniz, Emlak Vergisi ödemenizi gerektirmez. Çünkü, Gelir Vergisi Kanunu'nun 103'üncü maddesinde yer alan vergi tarifesinin, ikinci gelir dilimi tutarı kadar (2009 ve 2010 için 22 bin lira) menkul sermaye iradı (banka mevduat faizi, repo geliri, borsa kazancı, menkul kıymet yatırım ortaklılıkları ve fonlarından elde edilen gelirler, hisse senedi temettü geliri, kâr payı, alacak faizi gibi gelirler) elde edenler, gelir elde etmemiş sayılıyor. 10 bin lira banka mevduat hesabından, 22 bin lirayı aşan tutarda faiz alamayacağınızdan, sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanmaya devam eder ve Emlak Vergisi ödemezsiniz.

Emlak Vergisi'ni, intifa hakkı sahibi öder

Soru: Çıplak mülkiyeti bana ait olup, annemin intifa hakkı olan bir dairem var. Aynı şekilde çıplak mülkiyeti kardeşimin ama üzerinde annemin intifa hakkı olan bir daire daha var. Aralık 2009'da vergi dairesine kendi tapum ile gittim, dairemin vergilerinin ödenip ödenmediğini öğrenmek istedim. Bana bu dairenin dosyasının yanlışlıkla kapanmış olduğunu söylediler.
Müracaatımla "Bu yanlış bizim yanlışımız, size sadece biriken vergilerinizi ödeteceğiz, cezaları ödetmeyeceğiz" dediler. Meğer, 1999`dan beri vergileri ödenmemiş. Elime biriken vergilerin listesini verdiler. Taksit istedim yaptılar. 4'üncü taksidi yatırdığım esnada (Mart 2010'da) bu verginin sadece benim daireme ait olması lazım geldiğini tekrar sorunca, "Siz annenizin intifalı 2 dairesinin vergilerini ödüyorsunuz hem de cezalı" dediler.
Emlak vergi dairesi tarafından kandırıldım. Durumun düzeltilmesi için dilekçe verdim. Ona da olumsuz cevap verildi. Bu durumda bana ne önerirsiniz?  Maide GÜRTUNA

Cevap: Emlak Vergisi Kanunu'nun, `Mükellef' başlıklı 3'üncü maddesi `Bina Vergisi'ni maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf eden öder' hükmünü içerir. Bu hükme göre, gayrimenkulün intifa hakkının ve kuru mülkiyetinin ayrı ayrı kişilerde bulunması halinde, Emlak Vergisi mükellefi intifa hakkı sahibidir.
Her iki dairenin de intifa hakkı annenizde olduğundan, dairelerin Emlak Vergisi mükellefi anneniz olup, Emlak Vergisi'ni de annenizin ödemesi gerekiyor. Muhtemelen ödediğiniz makbuzlarda annenizin adı yazıyordur. Resmiyette daireye gidip anneniz adına vergi ödemiş görünüyorsunuz. Bu noktada yapacak bir işlem yok.
Ancak ödeme makbuzlarında sizin adınız görünüyorsa (ki görünmüyordur) ödediğiniz vergilerin iadesi için düzeltme talebinde bulunur, talebiniz reddedildiğinde olayı şikayet yoluyla belediye başkanlığına taşır, başkanlık da talebinizi reddettiğinde vergi mahkemesine dava açabilirsiniz.
Ekrem Sarısu / Posta


Geri Dön