19 / 04 / 2024

Emlak yasasının tek kazananı!

Emlak yasasının tek kazananı!

Halk Eğitim Emlak Hocası Serkan Adam "Emlak yasasının tek kazananı" başlıklı yazı kaleme aldı. İşte yazının detayları...



Emlak yasasının tek kazananı, bilindiği üzere 2018 Haziran ayında emlakçıları ilgilendirin standart ve iyileştirme getirecek olan emlak yasası sektörde deneyimli insanlar ve meslek odalarının da  katılımıyla çıktı. Çıktı ama emlakçıların yararına olan hiçbir hak tanınmadı aksine komisyon oranı düşürüldü mesleki yeterlilik şartı getirildi. MYK konusunu bir sonraki yazımdan okuyabilirsiniz.
Dönelim yasaya.

Demiştim ya tek kazananı 800, ila 1000 TL arası sınavı yapan mesleki yeterlilik belgesi vermeye haiz kurumlar kazandı hiçbir şey yapmadan binlerce lira kaynak bu kurumlara mecburen aktarılmış oldu.

Neden?

Neden şu ki; bu sınavı yapabilecek onlarca kurum varken devletin daha uygun ve daha adil şekilde yapabilecek kanunun kestiği parmak acımaz misali binlerce meslektaşımız bu kanuna uyacak. Evet gayrimenkul satış verilerine göre en kötü dönemi yaşayan meslek sahiplerinin üzerine ekstra yükten başka karı olmayan yasa haline gelmiş durumda. Eleştirmek kolay ne öneriyorsun diyenlere naçizane elbette . Dünya örneklerine bakıp bizim ülkeye en uygun olanı bulmayı önerebilirim ama bana mantıklı bir sistemini de yazmadan geçmek istemedim.

Örneğin satıcı kişi ilk 3 yıl komisyon ödemeden seçeceği 3 emlak ofisiyle sözleşme imzalar ve alıcıdan yüzde 3 komisyon alınır ve satılacak daireden kredili olsun olmasın ekspertiz yapılarak satış gerçekleştirilir. Tapu devir esnasında ekspertiz raporuna ek emlak ofisinin komisyon ücretine binaen faturası istenir ekspertiz raporundan düşük olmayacak şekilde kesilen fatura sayesinde emlak ofislerinden faturasız işlem yapması önlenirken belediyedeki düşük bedel gösteriminin önüne geçilir. İkinci 3 yıl ise satıcıdan sadece yüzde 1 komisyon alınır, satıcıdan yüzde 2 ve insanlar böylelikle yıllara sarih olarak emlakçı ile satış yöntemine alışırken belgesiz ruhsatsız çalışma olayı da kazan kazan mantığıyla ortadan  kalkerken emlakçılıkta bir statü kazanarak saygın bir meslek haline gelirken sepetteki çürük yumurtalar elenir ve daha adil hesap verebilir bir sistem kurulmuş olur. Üçüncü 3 yıla gelindiğinde alıcı ve satıcı yüzde 2 vererek satışlar eski haline döner...

Halk Eğitim Emlak Hocası

Serkan Adam


Geri Dön