25 / 04 / 2024

Emlakta Metaverse'ün yeri ne olacak?

Emlakta Metaverse'ün yeri ne olacak?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Metaverse emlak sektörünü de etkiledi. Peki emlakta Metaverse'ün yeri ne olacak?



Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği'nin seminerleri içerisinde bulunan ve 9 Şubat tarihinde TÜGEM Eğitim Komite Başkanı Filiz Çobanoğlu moderatörlüğünde yapılan “Gayrimenkul Teknolojileri ve Metaverse” konulu panelde önemli konular masaya yatırıldı. Panelde konuşmacılar Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, GİSP Başkanı Hakan Gümüş ve TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi Zühtü Eşiyok oldu. Gerçekleştirilen panelde gayrimenkulde bizi bekleyen teknolojik trendleri masaya yatırırken, son dönemde en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer alan Metaverse ve gayrimenkulün kesişim noktalarıyla ilgili ilgi çekici açıklamalara yer verildi. 

Panelde önemli açıklamalar yapan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat “Gayrimenkul teknolojileri sadece listeleme ile sınırlı kalmamalı. Proptech diye anılan Gayrimenkul Teknolojileri dünyada yıllık 50 milyar dolardan fazla yatırım alırken, Türkiye'de maalesef 20-25 milyon dolar kadar kısıtlı bir yatırım alıyor “ şeklinde konuştu.

Ev aramanın gayrimenkul teknolojileri ile daha kolay duruma geleceğini kaydeden Tolga İdikat sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Jetsat Türkiye'de bir ilk olarak gayrimenkulde önemli bir inovatif adımdı. Aynı şekilde sitemizdeki fotoğrafları otomatik olarak düzelten Fotojet teknolojisi de yatırım yaptığımız örneklerden sadece birkaçı. Önümüzdeki üç yılda e-işlemler, fintech, blockchain ve bigdata trendleri etrafında yeni projeler geliştirerek geleceğin teknolojilerine adapte olmak için hazırlanıyoruz” 

Emlakta Metaverse ün yeri ne olacak?

 
Z KUŞAĞI METAVERSE’E ADIM ATTI

Gayrimenkul Teknolojileri ve Metaverse ile ilgili önemli açıklamalar yapan GİSP Başkanı Hakan Gümüş şunları dile getirdi: “İnternetin ilk haberlerini dergilerden takip ettiğimi hatırlıyorum, gerçek hayatta ben onu ebeveyniyken şimdi avatarlarla girdiğimiz dijital oyunda 8 yaşındaki oğlum benim patronum pozisyonunda ve konuya benden çok daha hakim. Dijital dönüşüm çok hızlı gerçekleşiyor ve değişimi sorgulamaktan ziyade anlamaya çalışmak herkes için daha faydalı” 

Gayrimenkul Teknolojileri ile ilgili de konuşan Hakan Gümüş şunları dile getirdi: “Blockchain teknolojileri gayrimenkul işlemlerinin uzaktan gerçekleştirerek tapu dairelerinin işletilmesi gibi masraflarda tasarruf sağlayabilir. Bugün yüz yüze yapılan birçok işlem blockchain sistemi ile evlerimizin sıcaklığında sağlanabilir. Fakat bir anlaşmazlık olduğunda blockchain hiçbir devlete bağlı bir yapı olmadığı için farklı çözümsüzlüklere yol açacaktır. Devletlerin blockchain sistemini kabul etmesi ve günlük hayatımıza alması için önümüzde yol var” 

Emlakta Metaverse ün yeri ne olacak?

EMLAK OFİSLERİ METAVERSE'E NASIL ADAPTE OLACAK?

TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi Zühtü Eşiyok panelde gerçekleştirdiği konuşmada “Dolar uluslararası para birimi olarak 60 yıldır hayatımızda, Bizans altını 500 yıl boyunca tüm dünyada kullanılmıştı. Şimdiyse bağımsız para birimleri blockchain’leri konuşuyoruz. Zamanın bu hızlı akışına ayak uydurmalıyız” ifadesini kullandı. Emlak ofislerinin yaşamında Metaverse’ün ve 3 boyutlu teknolojilerin rolü hakkında Zühtü Eşiyok: “Metaverse’ün yaygınlaşması ile yeni yeni iş alanları çıkacak. Öncelikle alanların üç boyutlu dünyaya aktarılması gerekecek. Biz gayrimenkul danışmanları bu işe talip oluruz” dedi.

 

Tapular Metaverse için hazırlanıyor: Gayrimenkulde dev dijitalleşme!


Geri Dön