16 / 04 / 2024

En yakın afet toplanma alanı nerede?

En yakın afet toplanma alanı nerede?

İstanbul'da, geçtiğimiz gün gerçekleşen ve büyük paniğe neden olan 5,8 şiddetindeki deprem, toplanma alanlarını yeniden gündeme getirdi.



İstanbul'da son dönemlerde toplanma alanları olarak bilinen geniş arazilere AVM ve rezidans inşa edildiği yapıldığı biliniyor. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, bu nedenle her deprem sonrasında, “olası bir afette” milyonlarca insan nerede toplanacak” sorusu da gündeme geliyor.

Uzmanlar, 1999 depreminden sonra İstanbul'da 496 afet toplanma alanı belirlendiğini ve bu sayının 77'ye düştüğünü açıkladı.

En yakın afet toplanma alanı nerede?

ERDOĞAN: ONBİNLERCE TOPLANMA ALANI VAR

Deprem sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuyu gündeme getirdi.

Erdoğan, “İstanbul’da AFAD’ın bırakın yüzlerce, binlerce, on binlerce şu anda ilan edilmiş toplanma alanları söz konusudur, vardır. Ve bunlar kendi sitesinden da AFAD’ın sürekli olarak yayımlanmaktadır. Bunun tabii bir de sürekli güncellenmesi de söz konusudur. Öyle toplanma alanları vardır ki bugün toplanma alanıdır ama yarın il veya ilçe planlarında yapılan değişiklikle belki sahipleri orayı farklı şekilde değerlendirir, onun yerine daha farklı yerde bir başka toplanma alanına da AFAD ilan edebilir. Yani bunların hepsi değişkendir” diye konuştu.

E-DEVLETTEN SORGULANIYOR

AFAD'in internet sitesinde ise toplanma alanlarına e-devlet üzerinden ulaşılabildiğini bildiren bir açıklama bulunuyor.

e-devlet'e “afet toplanma alanı” diye arama yaptırılıp, çıkan sayfaya ikâmetgah bilgileri girildiğinde, toplanma alanları gösteriliyor. Yapılan sorgulamada, mahallerdeki parklar, küçük bahçeler ve camiler deprem toplanma alanı şeklinde görünüyor.

MAHALLELİ PARKA SIĞMADI

Uzmanlar deprem toplanma alanlarının , üzerinde konteyner ve çadırların kurulabileceği elektrik, su, ısınma, duş, tuvalet gibi ihtiyaçların karşılanabileceği büyük ve geniş alanlar olması gerektiğini belirtiyor.

Yaşanan depremin ardından Güngören'deki afet toplanma alanı olarak görünen bir parktan gelen görüntüler tabloyu ortaya koyuyor.


Geri Dön