25 / 04 / 2024

Enerji Verimliliği projesi başarı hikayesi oldu!

Enerji Verimliliği projesi başarı hikayesi oldu!

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Şengün Ucal' ın hazırladığı projesi, UNDP'nın internet sitesinde Türkçe, İngilizce, İspanyolca ve Fransızca başarı hikayesi olarak yayınlandı.



Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Şengün Ucal'ın hazırladığı "Elektrikli Ev Aletlerinde Enerji Verimliliği Farkındalığı ve İklim Değişikliği" projesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nda (UNDP) başarı hikayesi oldu.


Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, enerji verimli aletlerin hem aile bütçelerine hem de çevreye yararlı olduğu konusunda çocuklar başta olmak üzere insanları bilinçlendirerek evlerdeki elektrik tüketiminin ve buna bağlı sera gazı salınımının azaltılmasını amaçlan proje Küresel Çevre Fonu (GEF) ve UNDP kaynakları ile desteklendi.


UNDP'nin internet sitesinde Türkçe, İngilizce, İspanyolca ve Fransızca yayımlanan proje, başarı hikayesi olarak ele alındı.


Doç. Dr. Meltem Şengün Ucal, iklim değişikliğinin olumsuzluklarından en çok yeni nesillerin etkileneceğini belirterek, "Türkiye'de 17 milyon hane halkı var. Bulaşık makinesi, buzdolabı ve klima gibi modern evlerin vazgeçilmez unsuru olan ev aletleri giderek büyüyen bir sektör. Ancak yapılan bir anket, Türkiye nüfusunun yalnızca yarısının enerji verimliliği etiketlemeleri hakkında bilgi sahibi olduğunu ortaya çıkardı. İklim değişikliğinin tehlikeleri konusunda göreceli olarak daha fazla bilinçli olunsa da insanlar satın alma tercihlerinin fark yaratabileceğinin daha az farkında" ifadelerini kullandı.


Enerjiden nasıl verim alınabileceğini internet oyunuyla öğrenmenin çocukların ilgisini çektiğini dile getiren Ucal, 6-12 yaş aralığındaki çocuklar için uygun olan bu etkileşimli oyunla yeni neslin şimdiden enerji verimliliği savunucusu olduğunu görmenin çok heyecan verici olduğunu kaydetti. 


Ucal, özellikle düşük gelirli bölgelerdeki okullardaki çocukların enerji verimliliği konusuna büyük ilgi gösterdiğini fark ettiklerini belirtti.


AA


Geri Dön