26 / 04 / 2024

Enerji verimliliğin önemli bir faktörü: Yalıtım!

Enerji verimliliğin önemli bir faktörü: Yalıtım!

Bu yıl 33. kez kutlanacak olan Enerji Verimliliği Haftası, kaynaktan son kullanıma kadar enerjinin her aşamada verimli ve etkin kullanımına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Enerjinin verimli kullanılmasında öne bir çok faktör var.



Bu yıl 33. kez kutlanacak olan Enerji Verimliliği Haftası, kaynaktan son kullanıma kadar enerjinin her aşamada verimli ve etkin kullanımına dikkat çekmeyi amaçlıyor Enerjinin etkin ve verimli kullanılmasında öne çıkan çok sayıda faktör bulunuyor. Bunlar arasında son dönemde en çok gündeme gelen faktörlerden biri de "yalıtım"... Yalıtım konusunda 49 yıllık bilgi birikimi ve uzmanlığa sahip İzocam'm Genel Müdürü Nuri Bulut, Türkiye'nin 2012 yılında enerji hammaddeleri ithalatına ödediği rakamın tüm ithalat tutarının yüzde 25,4'üne ve yaklaşık 60,1 milyar dolara ulaştığına dikkat çekerek, bu yüzden enerjiyi daha verimli kullanmak gerektiğine işaret etti. 

Nuri Bulut, enerji ithalatının dış ticaret açığının en önemli kısmını oluşturduğuna işaret etti. 

Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide aşırı dışa bağımlılığı azaltmak ve ithal edilen enerjiyi en etkin şekilde kullanmak gerektiğini anlatan Bulut, "Yalıtımın önemi de bu noktada tüm etkileyiciliğiyle karşımıza çıkmaktadır. 

Yazın serinlerken, kışın ise ısınırken bulunulan ortamları uzun süre konforlu kılmak ve bunu sağlarken de sürdürülebilirlik önce yalıtımla olabilir. 

Bu nedenle binaları enerji tasarruflu hale getirmeli, enerjiyi verimli kullanmalı, yaşam tarzımızı ve davranışlarımızı değiştirmeliyiz" dedi. 

Enerji tasarrufuna katkı sağlayan enerji verimli binaların hem ekonomiye hem de çevreye azımsanmayacak ölçüde yarar sağladığını söyleyen Bulut, pasif ev kavramından türemiş ve biyo iklimsel tasarımı hedefleyen, sürdürülebilir, ekolojik, ekonomik ve sosyal etmenleri göz önünde bulunduran konforlu binaların, Kentsel dönüşüm fırsatı Bulut, Türkiye gündemindeki kentsel dönüşümün, özellikle çarpık yapılaşma içindeki niteliksiz konut stoğunun hızla ve güvenli şekilde yenilenmesi anlamına geldiğini belirterek, daha etkin enerji verimliliği sağlanacak dönüşümü sağlıklı çevre ortamına kavuşulması açısından önemli bir fırsat olarak gördüklerini kaydetti. 

yüksek enerji tasarrufuyla birlikte yakıt giderlerinin de kısabileceğini vurguladı.


Habertürk Ankara


Geri Dön