19 / 04 / 2024

Enez Rüzgar Enerjisi Santrali tamamlandı!

Enez Rüzgar Enerjisi Santrali tamamlandı!

Enez Rüzgar Enerjisi Santrali'nin tamamlandığı ve Ocak ayında devreye alınacağı bildirildi



Edirne'ye bağlı Enez, İpsala ve Keşan ilçeleri ve köylerinin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan Enez Rüzgar Enerjisi Santrali'nin tamamlandığı ve Ocak ayında devreye alınacağı bildirildi.

BOREAS A.Ş Enerji Üretim Sistem Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Özgürel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Enez'de rüzgar enerji santrali kurmak için 2000 yılından beri ölçüm ve araştırma faaliyetlerinde bulunduklarını söyledi.

2007 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan Boreas Enerji Üretim Sistemleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne 49 yıl süreyle geçerli olmak üzere Enez'de elektrik üretim lisansı verilmesi üzerine çalışmaları hızlandırdıklarını anlatan Özgürel, Temmuz ayında temeli atılan Hisarlı Dağı'ndaki enerji santralinin montajının tamamlandığını belirtti.

Ocak ayında devreye alınacak 15 MW'lik rüzgar enerji santralinin Enez, İpsala ve Keşan ilçeleri ve köylerinin enerji ihtiyacını karşılayacağını ifade eden Özgürel, "22 milyon avroya mal olan santral yılda 62 milyon 450 bin kilovat saat elektrik üretecek" dedi.

Özgürel, şöyle konuştu:
"Santralimizin yatırım bedeli, 22 milyon avro. Bunun 16 Milyon avrosu dış kaynaklı ekipman, 6 milyon avrosu da yerli ekipman ve hizmetlerden oluşuyor. Santralin yapımı için 1999 yılından beri ölçümler ve araştırmalar yapıldı. 2007 yılında lisans aldık. Orman arazisinin gerek ön, gerekse kesin tahsisi sırasında, bölge halkının ve kamu yöneticilerinin, devletin çok büyük desteğini gördük. Biz de onların verdiği onay doğrultusunda kararlaştırılan bu santralımızı alnımızın akıyla Ocak ayında devreye alacağız."

-ENEZ'E 50 MİLYON AVROLUK YATIRIM-
Enez'in Türkiye'nin en rüzgarlı bölgelerinden biri olduğunu ifade eden Özgürel, bölgeye önümüzdeki yıllarda 50 milyon avro daha yatırım yapacaklarını bildirdi.

Özgürel, şunları kaydetti:

"Bölgede ekolojik tarım yapmak istiyoruz. Burası ekolojik tarıma çok elverişli. Ayrıca, kurduğumuz Ergene Araç Muayene İstasyonları ile de bölgeye hizmet vereceğiz. Rüzgar enerji santrali kuruluşunda yaklaşık 30 kişi çalıştı. Santrali işletme döneminde de 15 kişi çalışacak."
AA


Geri Dön