19 / 04 / 2024

Engelli çalıştırmayana ihale yok!

Engelli çalıştırmayana ihale yok!

Kamu ihalelerinde yerli ürüne yüzde 15 fiyat avantajı uygulaması zorunlu hale getirilirken, " engelli işçi " çalıştırılması koşulunun şartnamelere girmesi de binlerce engelliye iş umudu oldu...



Kamu ihalelerinde yerli ürüne yüzde 15 fiyat avantajı uygulaması zorunlu hale getirilirken, "engelli işçi" çalıştırılması koşulunun şartnamelere girmesi de binlerce engelliye iş umudu oldu. Engelli istihdamı koşulunu yerine getirmeyenlere ceza verilebilecek, hatta ihale iptal edilebilecek.


Kamu İhale Kurumu tarafından Kamu İhale Genel Tebliğinde yapılan değişikliklerle, yerli ürünlere öncelik sağlanacak. Bu çerçevede, ihalelerde "yerli malı belgesi"ne sahip ürünler lehine yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması zorunlu oldu. Başka bir ifadeyle, ihalelerde diğerlerine göre yüzde 15 daha pahalı da olsa "yerli ürün" tercih edilecek. Düzenlemeyle, yurt içi üretimin artırılması planlanırken, cari açığın da önemli oranda düşürülmesi hedefleniyor.


Kısmi teklife açık ihalelerde, Ar-Ge sonucu ortaya çıkan ve yerli malı belgesine sahip malın piyasaya arz edilmesinden sonra verilen teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması durumunda, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterinin sağlandığı kabul edilecek.



ENGELLİLERE İŞ UMUDU


Yapılan düzenlemelerle engelli işçi çalıştırılması hususu da ihale şartnamelerindeki yerini aldı.


İstihdam edilmeyi bekleyen bir çok engelli vatandaşı umutlandıran düzenlemeye göre, ihale teklifleri, şartnamelerde öngörülen engelli işçi sayısı ve bu işçiler için Hazinece karşılanacak prim teşvik tutarları dikkate alınarak oluşturulacak. İdareler, İş Kanunu'nda belirtilen asgari oranın üzerinde de engelli işçi çalıştırabilecek.


İhalenin ardından engelli istihdamı koşulunu yerine getirmeyenlere ceza verilebilecek, hatta ihale iptal edilebilecek. Şartnamede yer almasına rağmen engelli istihdam etmeyenler, "yasaklı" listesine alınıp, daha sonra yapılacak ihalelerden de men edilebilecek.



Sabah 





Geri Dön