27 / 04 / 2024

EPDK'dan Akkuyu'ya 3 yıllık önlisans izni!

EPDK'dan Akkuyu'ya 3 yıllık önlisans izni!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Rusya tarafından Mersin Akkuyu'ya yapılacak olan nükleer santralle ilgili yatırıma başlanabilmesi için gerekli izinlerin alınabilmesi amacıyla 36 ay süreli önlisans verildiğini söyled



Akkuyu'da yapılacak 20 milyar dolarlık nükleer santral yatırımı için vize çıktı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Rusya tarafından Mersin Akkuyu'ya yapılacak olan nükleer santralle ilgili yatırıma başlanabilmesi için gerekli izinlerin alınabilmesi amacıyla 36 ay süreli önlisans verildiğini söyledi. Yılmaz yaptığı açıklamada, "Akkuyu Santrali'nin elektrik üretim tesisinin yatırımına başlanabilmesi için gerekli onay, izin, ruhsat ve benzerlerinin alınabilmesi amacıyla bugünden (dünden) itibaren 36 ay süreli önlisans verilmiştir. Bu kapsamdaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde şirkete üretim lisansı verilecek" dedi. 


2022'DE DEVREYE GİRECEK 

Türkiye ile Rusya arasında 2010'da imzalanan anlaşma kapsamında Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'ya yapılacak. Rusya'nın yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırımla yapacağı santral dört üniteden oluşacak ve toplam kurulu gücü 4.800 MW olacak. Yıllık 8 bin saatlik çalışma süresiyle elektrik üretim sisteminin ana unsurlarından biri olacak santralin işletmeye alındıktan sonra Türkiye'deki elektrik enerjisi talebinin yaklaşık yüzde 6-7'sini karşılaması öngörülüyor. Santralin ilk ünitesinin planlanandan daha geç şekilde, 2022'de devreye girmesi bekleniyor. 


Sabah 


Geri Dön