29 / 03 / 2024

Erdoğan Bayraktar:Çevreye duyarlılık ceza ile değil ödülle olur!

Erdoğan Bayraktar:Çevreye duyarlılık ceza ile değil ödülle olur!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kocaeli'nin ciddi deprem riski taşıyan bir il olduğuna işaret ederek, kentte 3 bin 756 tane orta ve ağır hasarlı binanın bulunduğunu, bunların yenilenmesi gerektiğini vurguladı




Kocaeli Sanayi Odası Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri törenine katılan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, Afet riski taşıyan alanların dönüşümü adı altında güçlü bir yasa çıkardıklarını ifade etti.Bununla birlikte bu işlerin amir ve sorumlusunun il valileri olacağını  söyleyen Bayraktar, Türkiye'nin şartlarına uygun olarak bir yasa çıkartmaya çalıştıklarını belirterek, bu konuda, bütün belediyelere bilgi vererek, akademisyenlerden bilgi alarak hazırlandıklarını kaydetti.Tüm Türkiye'de afet riski taşıyan yapılara yönelik seferberlik ruhuyla yeni bir birim kuracaklarını dile getiren Bayraktar, kentsel dönüşüme ilişkin çalışmaların devam ettiğini bildirdi.Bakan Bayraktar, Kocaeli'nin ciddi deprem riski taşıyan bir il olduğuna işaret ederek, kentte 3 bin 756 tane orta ve ağır hasarlı binanın bulunduğunu, bunların yenilenmesi gerektiğini vurguladı. 


 


Bayraktar, Türkiye'nin son 9 yılda sanayileşmede çok ciddi bir gelişme kaydettiğini ifade ederek, ''İhracatta çok ciddi bir gelişme kaydettik, kişi başına gelir 3 mislinden daha fazla arttı. Bu, özel sektörler sayesinde oldu'' dedi.


 

Devlet olarak yatırım ortamını kolaylaştıracaklarına dikkati çeken Bayraktar, bürokrasiyi azaltmak için, bürokrasiye, ''özel sektörün milletin hizmetinde olduğu'' imajını oturtmak için ciddi bir gayret sarf ettiklerini söyledi.



Türkiye'nin, artık bir sanayi toplumu ve sanayi ülkesi haline geldiğini belirterek, çevreye önem verdikleri noktada dünyadaki birçok ülkenin standardına ulaştıklarını söyledi.


Çevreye duyarlılık konusunda cezayla bu işin olmayacağını, bilinçlenme ve ödüllerle olacağını belirten Bayraktar, ''Bu bakımdan, bu coğrafya bize yetiyor ama bunlar sonsuz değil. Son 10 yılda çevre konusunda çok ciddi adımlar attık. Mavi bayraklı plaj sayımız arttı, katı atık tesislerimiz dörde katlandı, atık su arıtma tesislerimiz arttı'' ifadesini kullandı.



Türkiye'nin sanayisinin büyük ölçüde Marmara Bölgesi'nde olduğunu ifade eden Bayraktar, burada çevre konusunda son derece duyarlı olduklarını ve bununla ilgili çok yoğun bir çaba içerisinde olduklarını anlattı. Bayraktar, tüm fabrikaların denetlendiğini ve denetim mekanizmalarını daha da arttıracaklarını belirterek, ''Otokontrol sistemini daha da arttıracağız. İtmeden, kakmadan, incitmeden, karşılıklı diyalog, bütünleşme içinde yapacağız'' diye konuştu. 


 

Çevre ile hayat, çevre ile eğitim, çevre ile sağlık, çevre ile sanayi, üretim... Bunları bir bütünlük içinde sağladığımız zaman, çok daha ileri noktalara gidebiliriz 


Bakan Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, sürdürülebilir kalkınma noktasında sanayicilere olabildiğince destek olarak yatırımların önünü açmaya çalıştıklarını belirterek, ''Bakanlığımız, bu noktada, çevre denetim mekanizmasında tamamen ceza uygulaması anlayışıyla değil, denetimin ilk ayağı olan önce bilgilendirme anlayışıyla hareket etmektedir. Bu konuda sanayi yoğunluklu bölge ve illerimizin bulunduğu 8 sanayi ve ticaret odamızla sanayicimizi her yönüyle bilgilendirme temalı 'entegre çevre eğitimi' çalışması başlattık'' 


 

Her bir atığın ve doğal kaynağın ekonomik ve milli bir değer olduğu düşüncesi ile Türkiye'de lisanslı geri dönüşüm ve geri kazanım tesislerinin kurulmasını teşvik ettiklerini ifade eden Bayraktar, bu sayede entegre atık yönetiminin temelleri atılarak sektörel yatırımlara ivme kazandırılıp ciddi bir istihdam kaynağı oluşturulduğunu dile getirdi.



Bayraktar, 2006 yılında değiştirilen Çevre Kanunu ile sanayi ve belediyelere atık su arıtma tesisi kurmaları için temin verildiğini kaydederek, bu teminler kapsamında, 264 adet olan organize sanayi bölgelerinden 46'sının arıtma tesisini kurduğunu, 49 organize sanayi bölgesinin ise belediye ile ortak arıtma tesisi kullanmaya başladığını belirtti.


 

Gerek bakanlık, gerekse hükümet olarak, modern ve çevreci bir şehirciliğin gerçekleşmesi için azami gayret sarf ettiklerini vurgulayan Bayraktar, bunun için de çevre düzeni planlarına büyük önem verdiklerini anlattı.


 

Bayraktar, bu amaçla 2003 yılına kadar yüzde 5.5'i tamamlanan 1/100.000'lik çevre düzeni planlarının tamamlanma oranını yüzde 90'lara çıkarttıklarını ifade ederek, 2014 yılı sonunda Türkiye'nin tamamının çevre düzeni planlarını tamamlayacaklarını bildirdi.



Dilovası bölgesinde bulunan tesislerin, çevre mevzuatına uygun ve şikayet konusu olmadan faaliyet göstermesi ve bu bölgede bulunan kirletici vasfı yüksek tesislerin denetlenerek tespit edilen eksikliklerin giderilmesi yönünde çalışmaların devam ettiğini aktaran Bayraktar, bu nedenle ilk olarak bölgede yer alan tüm sanayi kuruluşlarının hava kirliliğine katkı paylarının tespit edildiğine işaret etti.



Bakan bayraktar, ikinci etapta, bu bölgedeki emisyon ve hava kaliteleri ölçümleri gerçekleştirilerek kirlilik haritalarının çıkartıldığını söyledi.


 

Hava kalitesi ölçüm ve izleme istasyonu sayısının iki katına çıkarılacağını ve 2023 yılında hava kalitesinin AB standartlarında olacağını belirten Bayraktar, iklim değişikliğine uyum ve sera gazı sınırlandırmasına yönelik sektörel politikalara ağırlık verileceğini kaydetti.


 

Bayraktar, ilköğretim okullarında başlattıkları ''çevre çiçekleri hareketi''yle çocukların birer çevre koruma gönüllüsü yaptıklarını anlatarak, ''Çocuklarımız, çevrenin korunmasında aktif olarak katılarak çevre bilincine sahip bireyler olarak hayata atılacaktır. Çevre eğitiminin diğer bir yolu da iyi örneklerle çevre bilinci kazandırmaktır. Bu çerçevede, her ilde çevre öncüleri olarak tanımlayabileceğimiz çevre önderlerine ve örnek çevre dostu sanayi kurumlarına ihtiyacımız bulunmaktadır'' şeklinde konuştu.



Konuşmaların ardından, Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerini almaya hak kazanan sanayi kuruluşlarına ödülleri verildi.


Geri Dön