23 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Yepyeni bir Van ve Erciş kuracağız!

Erdoğan Bayraktar: Yepyeni bir Van ve Erciş kuracağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Vanda inşallah hem merkezde hem Ercişte hem de köylerde yepyeni bir Van yapacağız" dedi



Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van afet ve Acil durum merkezinde ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da kendi bakanlığı yönünden yapılan çalışmaları anlatırken, ilk ön hasar tespitinde 250ye yakın kişinin büyük bir özveri ile çalıştığını söyledi.

Artçı depremler sebebiyle hem geçici hem kesin hasar tespit çalışmalarını yeni bir boyut kazandığını belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

"Vatandaşımızı rahat ettirmeye yönelik, kış şartlarında ikametini sağlamaya, soğuktan en az şekilde etkileyecek, bu yöndeki çalışmalarımızı da çok hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz.

Aynı şekilde şunu ifade etmek istiyorum, bu bir afet. Bütün bundan önce yaptığımız açıklamalar tamamen deprem konusunda, uzman bilim adamlarımızla yaptığımız açıklamalardır. Bundan önce hemen deprem arifesinde  buraya intikal ettiğimiz zaman, İTÜden uzman hocalarımızı buraya davet ettik.

Kandilli Rasathanesi, deprem enstitüsünden hem oranın müdürü, profesör kardeşlerimizi davet ettik. Sonra İstanbul üniversitesinden de uzman öğretim üyesi arkadaşlar geldi. Onlarla birlikte burada depreme yönelik, insanların deprem konusunda bilimin bize verdiği bilgi doğrultusunda, bundan önceki 1999dan beri, daha önceye de gidilebilir ama öncelikle Gölcük ve Düzce depremleri, daha sonra yurdumuzda olan bir dizi depremlerin de ışığındaki olayları da resmederek, buradaki duruma vaziyet etmeye çalıştık. Vanda inşallah hem merkezde, hem Ercişte hem de köylerde yepyeni bir Van yapacağız.

Burada, biz şimdiyle kadar Vandaki binaların ne kadar depreme dayanıklıdır, değildir. Bunu tespitini yapmadık, böyle bir tespit, tüm Türkiyede yapılması lazım. Vanda da tabii öncelikle yapılması lazım. Bu deprem tabii bu işimizi tetiklemiştir. Başta pırıl pırıl bir Van meydana getireceğiz. Vanda ne gerekiyorsa hiçbir fedakarlıktan kaçmadan depreme dayanıklı evleri, kentte köylerde Ercişte belki de gerekiyorsa Adilcevazda yapılmak suretiyle yeni bir Van yapacağız. Bu bakımdan Vanlı kardeşlerimizle biriz, beraberiz. Onlarla en içten, en yürekten, en gönülden beraberiz, bütünüz. Onların dertleriyle hem hal olduk ve bundan sonra da depremin yaralarını tamamen sarana kadar, burada kardeşlerimizle beraber olacağız"

Yeni bir Vanın oluşturulması için "çok ince hesap kitap yaptıklarını, yer tespitlerini yaptıklarını" anlatan Bakan Bayraktar, konteynerler konusunda da hassas çalışıldığını kaydetti.
         AA 


Geri Dön