23 / 04 / 2024

Ereğli İvriz Sosyal Bilimler Lisesi yıkılıyor!

Ereğli İvriz Sosyal Bilimler Lisesi yıkılıyor!

Konya Ereğli’de bulunan İvriz Sosyal Bilimler Lisesi göçme gerekçesiyle kapatıldı. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu okulun kapatılmaması için yetkililere seslendi.



Konya Ereğli İvriz Sosyal Bilimler Lisesi kapatıldı. Öğrenciler ve Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu okulun kapatılmasına tepki gösterdi.

Konya'nın Ereğli ilçesinde 1942’de 200 dönüm SİT alanı üzerinde kurulan İvriz Köy Enstütüsü uzun yıllardır yatılı İvriz Sosyal Bilimler Lisesi olarak hizmet veriyordu. Okulun pansiyonu göçme tehlikesine karşı boşaltılıp, 200'e yakın öğrenci de çevredeki yurtlara nakli gerçekleştirildi. Okullarının kapatılacağını söyleyen İvriz Köy Enstitü mezunları, “Pansiyonu yıkacaklar, ardından da duvarlarında tek çizik olmayan okulumuzu yıkacaklar. Buranın ranta kurban edilmesini istemiyoruz" şeklinde tepki gösterdi. Ereğli'nin bağımsız Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu da okulun kapatılmaması için Ereğlileri göreve davet etti.

Sözcü Gazetesi’nden Müslüm Evci’nin haberine göre; Konya’nın Ereğli’de  1942’de Köy Enstitüsü olarak eğitime açılan, 1952’da da son mezunlarını veren ve günümüzde yatılı İvriz Sosyal Bilimler Lisesi olarak eğitimine devam eden okulun pansiyonu, göçme tehlikesi gerekçesiyle kapatıldı. Pansiyonda kalan 186 öğrenci ise ilçedeki diğer yurtlara yerleştirildi.

Pansiyonun yıkılmasının perde arkasında okullarının kapatılması olduğunu öne süren İvriz Köy Enstitüsü mezunları düzenledikleri basın toplantısında duruma tepki gösterdiler.

Binalarda tek çizik dahi yok

İvriz mezunları adına konuşan Mehmet Elibol, 200 dönüm arazi üzerine 80 yıl önce yapılan okula ait binalarda tek çizik dahi olmadığını iddia ederek, okullarının kapatılmasına depremin bahane edildiğini bildiren Mehmet Elibol, “Okula ait binaların sağlıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılarak, okulumuzun kapatılması isteniyor. Deprem bahane edilerek, binanın yıkılacağı gerekçe gösterilmiş ve öğrencilerden eşyalarını taşımaları istenmiş. Düşünüyoruz ki yemekhane ve yatakhane yıkılarak buraya gelecek yıl öğrenci alınmayacak ve okul kapatılma yoluna gidilecek” dedi.

Okulumuzun yaşatılmasını istiyoruz

“Biz Cumhuriyetimizin ve İvriz’in sembolü olan okulumuzun yaşatılmasını istiyoruz” diyen Mehmet Elibol konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Biz düşünüyoruz ki bu yatakhane ve yemekhane binası yıkılarak buraya gelecek yıl öğrenci alınmayacak ve okul kapatılma yoluna gidecek. Hem İvriz adı tarihe karışacak hem de buradaki araziler satılacak. Burasının ranta kurban edilmemesi gerekir. Biz buraya İvriz Üniversitesi adında bir Ziraat Fakültesi açılmasının bölgeye yarar getireceğini düşünüyoruz.”

Herkesi sorumluluk almaya davet ediyorum

Kendisi de İvriz Öğretmen Okulu mezunu olan Ereğli’nin bağımsız belediye başkanı Hüseyin Oprukçu da okulun kapatılmaması için bütün Ereğlileri göreve davet etti. Başkan Oprukçu, “İvriz Sosyal Bilimler Lisesinde eğitim gören öğrenciler bir rehabilite çalışması için tahliye ediliyor. Okulumuzun yaşatılması adına herkesi sorumluluk almaya davet ediyorum” dedi.


Geri Dön