20 / 04 / 2024

Eren Holding'den Mersine çimento fabrikası yatırımı!

Eren Holding'den Mersine çimento fabrikası yatırımı!

Eren Holding şirketlerinden Modern Beton, Mersin'de 360 milyon euro yatırımla çimento fabrikası kuruyor. Firma 360 milyon euro yatırımla kuracağı çimento fabrikasından tüm Akdeniz'e ihracat yapacak



Modern Beton, Mersin'de 360 milyon euro yatırımla kuracağı çimento fabrikasından Tüm Akdeniz'e ihracat yapacak. Eren Holding şirketlerinden Modern Beton, Mersin'de 360 milyon euro yatırımla çimento fabrikası kuruyor. Türkiye İş Bankası ve Garanti Bankası ile kredi anlaşmasında son aşamaya gelen şirket, bu iki bankanın oluşturduğu konsorsiyumdan 3 yılı geri ödemesiz 11 yıl vadeli 270 milyon euro kredi alacak.

Yatırımın geri kalanını ise öz sermayesinden karşılayacak. Firma, kredi sonucunu beklemeden fabrika kurulacak alanda çalışmalara başlarken, yurt dışından makine siparişlerini de şimdiden verdi. Kredinin netleşmesinin ardından ise 2012'de çalışmaların hız kazanması ve tesisin 2013 yılında hizmete girmesi hedefleniyor. Liman bağlantısı da olacak olan fabrikada Türkiye'nin yanı sıra tüm Akdeniz bölgesi için de üretim yapılacak.

Eren Holding CEO'su Saffet Molvalı, Avrupalı çimento devleri Heidelberg ve Lafarge gibi firmaların üretimlerinin sürekli düşmesini örnek göstererek, Avrupa'da çimento alanında bir üretim düşüşü yaşandığını ifade etti. Bununla birlikte Akdeniz havzasında çalkantılı dönemde bile talebin artmaya devam ettiğini kaydeden Molvalı, Mersin, Anamur'da kurulacak fabrikanın bu talebe cevap verecek ölçüde olacağını aktardı. Kuzey Afrika'da yeniden inşa sürecindeki Libya'nın ve toparlanmış bir Mısır'ın önemli fırsatlar sunacağını dile getiren Molvalı, tesisin üretime başlayacağı dönemde buralardaki karışıklıkların bitmesini beklediklerini söyledi.

'Bankalara güveniyoruz'
Molvalı, bu projede en önem verdiği noktanın diğer yatırımlarında olduğu gibi hiç devlet desteği almamaları olduğunu kaydetti. Artık Türk bankalarının büyük projeleri rahatlıkla kredilendirebilecek hale geldiği tespitinde bulunan Molvalı, "Daha önce Zonguldak'taki elektrik santralinde Türk bankalarından uzun vadeli 1 milyar dolar kredi kullanmıştık. Artık bankalara güveniyoruz" diye konuştu.

Çöpten elektrik üretecek
Eren Holdingin bir başka iş kolu, Saffet Molvalı'nın 'bizim vazgeçilmezimiz' dediği kağıt üretimi. Grup şirketlerinden Modern Karton, tamamen atık kağıtlardan üretim yapıyor. Ancak fabrikaya gelen atık kağıtların arasında büyük miktarda çöp de yer alıyor. Modern Karton'un üretim sürecinde her gün 225 ton çöp çıkıyor. Molvalı, Çorlu'da kuracakları 'çöp yakma santrali' ile hem çöpten kurtulacaklarını hem çevreye yarar sağlayacaklarını, hem de ekonomik değer yaratmış olacaklarını söylüyor. Molvalı, çöpten elektrik üretme isinin yakında tüm Türkiye'yi kapsayacağını hatta İstanbul'un çöpünden bile elektrik üretilecek üretileceğini düşünüyor.

Mehmet Filoğlu/Dünya


Geri Dön