29 / 03 / 2024

Erhan Boysanoğlu: Bir daha bu fiyata daire bulmak zor

Erhan Boysanoğlu: Bir daha bu fiyata daire bulmak zor

MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu'na göre bir daha bu fiyatlara ev bulmak zor



Ekonomideki daralmanın etkisiyle inşaat sektöründe yaşanan küçülme konut fiyatlarını aşağı çekti. Konut almak için doğru zaman olduğunu belirten MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu'na göre bir daha bu fiyatlara ev bulmak zor. 
 
Özellikle şehrin dışındaki yerleşim yerlerinde fiyatların yüzde 30-35 oranında aşağı düştüğünü aktaran Boysanoğlu, firmaların eldeki konutları masrafları nedeniyle bir an önce elden çıkarmak zorunda olduğunu ifade etti. Halen devam eden inşaatlarda rekabeti sürdürebilmek için şirketlerin fiyatları düşük tuttuğuna dikkat çeken Boysanoğlu, "Yapımı süren konutlar bittiği anda bundan sonra yeni yapılacak inşaatlarda bu fiyatlarla satış söz konusu olmaz. Bu da şu anlama geliyor: Kesinlikle daha az ev yapılacak. Fiyatlar yükselecek, düşüş söz konusu olmayacak." tespitinde bulundu. Boysanoğlu, stoklardaki konutların erimesiyle birlikte 2010 yılının ilk çeyreğinden itibaren fiyatların yükselişe geçeceği öngörüsünde bulundu.

Türkiye'nin önde gelen inşaat ve yapı sektörü firmalarından MESA'nın Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu, sektördeki en büyük sorunun yüzde 50'lere çıkan yüksek arsa payı olduğunun altını çizdi. Aynı oranın Letonya'da yüzde 10, Polonya'da yüzde 10, Almanya'da ise yüzde 20 civarında olduğunu hatırlatan Boysanoğlu, "Arsa konusunda mutlaka önlem alınması gerekiyor. Çünkü Türkiye'de konutların pahalı olmasının perde arkasında arsa paylarının yüksekliği yatıyor. Aksi takdirde yüksek fiyat devam eder." dedi. Türkiye'de konut ihtiyacı olduğunu aktaran Boysanoğlu, İstanbul'da yılda 100 bin kişinin evlendiğine yönelik istatistikleri buna örnek olarak gösterdi. Toplantı sonrasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Boysanoğlu, inşaat sektöründe yılın ikinci çeyreğinde yaşanan yüzde 21'lik daralmanın yüksek olduğunu belirterek, üçüncü çeyrekte iyileşme görülebileceğini kaydetti. Son dönemde müşteri sayısında artış olduğunu aktaran Boysanoğlu'na göre üçüncü çeyrekte büyümedeki kan kaybı azalacak.

İç piyasada yaşanan daralmaya rağmen holding olarak yurtdışında önemli projelere imza attıklarını dile getiren Boysanoğlu, Libya'da devam eden yatırımların yanı sıra üç fakülte binasının inşasını daha aldıklarını kaydetti. Projenin büyüklüğünün 140 milyon dolar olduğunu bildirdi. Sektörün hareketlenmesi için komşu ülkelere yönelik açılımın önem taşıdığını aktaran Boysanoğlu, "Irak bu işin kilidi konumunda. Özellikle Basra tarafında müthiş ihtiyaç var. İnşaat sektöründe burada patlama yaşanır. Irak ayrıca mal tedariki ve ucuz işgücü açısından da son derece cazip bir pazar. Bu fırsat değerlendirilebilir." şeklinde konuştu.
Ercan Baysal/Zaman


Geri Dön