28 / 03 / 2024

Ertuğrul Günay: Kıyılardaki çarpıklığa son vermek gerek

Ertuğrul Günay: Kıyılardaki çarpıklığa son vermek gerek

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kıyı bölgelerinde imar ve ruhsat yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devriyle ilgili kanun teklifine ilişkin yorumlar yaptı



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kıyı bölgelerinde imar ve ruhsat yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devriyle ilgili kanun teklifine ilişkin "Bu konuyu iyi anlatıldığında halk oylamasına bile gidilse fevkalade yüksek bir destek alabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

Bakan Günay, bakanlığın kültür ve turizm koruma gelişme bölgeleri ile turizm bölgelerinde planlama yapma yetkisine sahip olduğunu hatırlattı. Meclis'e getirilen kıyı belediyelerin imar ve ruhsat planlamasıyla ilgili yetkilerinin bakanlığa devriyle ilgili kanun tasarısının, bakanlığın sahip olduğu bu yetkilerini biraz daha genişlettiğini belirten Günay, "Bütün kıyılarda ve hatta kıyı dışındaki yerlerde de bu yetkiyi bakanlığın kullanması gerektiğini söylüyor. Bence haklı bir tasarıdır" diye konuştu. Tasarı üzerinde çalışacaklarını, belediyeler, mimarlar, şehir plancıları, harita mühendisleri başta olmak üzere konuyla ilgili meslek odaları ile çevreci kuruluşların görüşlerine başvuracaklarını ifade eden Günay, "Bu yasayı görüşürken ben Belediye Başkanlarını toplayıp, bu yasa çerçevesinde görüş alışverişi yapmayı son derece doğal sayıyorum" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, şöyle devam etti: "Ama şu anda Türkiye'de bir imar yanlışı, çarpık kentleşme, aşırı betonlaşmayı kıyılarda ve içerilerde yaşıyorsak, bu, herhalde bakanlığın şimdiye kadar yetkileri kullanmasından değil, yerel yönetimlerin yetkileri kullanmasından ve her seçim eşiğinde küçük oy gruplarına büyük ödünler vermesinden kaynaklanıyor. Her seçimde hepimiz gözlüyoruz ki kaçak katlar çıkıyor, kaçak yerleşimler başlıyor. Belediyeler de bunlara oy uğruna göz yumuyor.Bu yetkileri Ankara'ya alıp da kıyılarda kat yüksekliği 'şunu geçemez, yeşil kullanma alanı şu ölçülerde zorunludur, imarda şu kurallar vardır, betonlaşma şu sınırları aşmamalıdır' gibi Türkiye'nin bütününü koruyan yaklaşımla bazı ilkeler koyarsak, bu ilkelere belediyeler de biz de uymak zorunda kalırız. Burada Türkiye'nin tarihi ve doğası karlı çıkar. Ama tabii burada bir rant olduğu için ve bu rantı da her seçim eşiğinde yerel yönetimler bir ölçüde kendi çevreleriyle veya oy gruplarına paylaştıkları için, bu yetkilerin  Ankara  tarafından kullanmasından, genel ilkelerin Ankara'dan korunmasından da bazı çevreler çok rahatsızlık hissediyor. Bunları anlatacağız, bunu kamuoyu anlar. Bu konuyu iyi anlattığınız zaman halk oylamasına bile gidilse fevkalade yüksek bir destek alabileceğimizi düşünüyorum."

"Belediye Başkanları da şikayetçi"
Bodrum'da 11 belediye bulunduğunu ve hepsinin de "kendisine göre imar düzenlemesi yaptığını" ifade eden Günay, "Aklı başında herkes bundan şikayetçi. Oturduğunuzda belediye başkanları da şikayetçi ama kamuoyu önünde 'Biz yetkilerimizi paylaşmıyoruz' diyorlar. Biz yetki paylaşmıyoruz, Türkiye'yi korumak için bütüncül yaklaşım getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Bakan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:"Antalya'nın Finike ile Kumluca ilçeleri arasında 20 kilometrede 6 belediye var ve düşünün 6 belediye de kendisine göre imar planları yapıyor. Bir yandan narenciye bahçeleri, bir yandan yeşil, bir yandan mavi yok olup gidiyor.Bu kadar keyfilik olabilir mi? Biz temel ilkeleri koyarken bütün alt birimlerin görüşlerini elbette alacağız ve uygulamayı yine onlar yapacaklar. Ama uygulamayı herkes keyfine göre yapmayacak, Türkiye'nin yararlarını,çıkarlarını gözeten bir büyük bütüncül imar düzenine göre yapacağız. Şu anda Akdeniz, Karadeniz ve Türkiye'de ben öyle belediyeler biliyorum ki her seçimde mantar gibi yeni binalar çıkıyor, yeşilden imara bir alan geçiriliyor, her seçimde bir kat daha çıkılıyor, iskan veriliyor. Bu çarpıklığa bir son vermek gerekiyor."

Dalaman yeni turizm merkezi olacak
Öte yandan Günay, "Dalaman'ın yeni bir turizm merkezi haline getirilmesinin gündemde olup olmadığına" ilişkin soru üzerine, şunları söyledi: "Orada imar çalışmalarımız var, çalışıyoruz ama maalesef büyük ölçekli plan çalışmalarında idare mahkemeleri haklı-haksız nokta bulup durduruyor. Silbaştan yapmaya çalışıyoruz ama Dalaman, Belek gibi şimdiye kadar neredeyse doğru düzgün değerlendirilmeyen kısmen bataklık addedilen bir alandı. Halbuki bölgede ciddi bir turizm potansiyeli var. Orada kıyı düzenlemesiyle ilgili çalışma yaptık. Yeni yatırım imkanları doğacak. Turizm yatırımları için çok uygun bir alan olduğunu düşünüyoruz." (AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kıyılarda söz kimin olsun?

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kıyı bölgelerinde imar ve ruhsat yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devriyle ilgili kanun tasarısına halktan da destek geleceğini savundu. Sadece Bodrum'da 11, Antalya'da 20 kilometrelik sahil şeridinde altı ayrı belediye olduğunu hepsinin de ayrı ayrı imar planları yaptığını hatırlatan Bakan Günay, "Bu konuyu iyi anlattığınız zaman halk oylamasına bile gidilse fevkalade yüksek bir destek alabileceğimizi düşünüyorum" dedi. Günay, "Temel ilkeleri koyarken bütün altbirimlerin elbette görüşlerini alacağız ve uygulamayı gene onlar yapacaklar" diye konuştu.
Radikal


Geri Dön