19 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Aidat ödememek mümkün mü?

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Aidat ödememek mümkün mü?

Posta yazarı Tamer Heper 'Binamızda virüs korkusu ile katılmadığımız kat malikleri toplantısı yapıldı. Birkaç daire sahibi de gitmemiş. Üç beş kat malikinin katıldığı ikinci toplantıda dışarıdan yönetici seçilmiş. Seçimi kabul etmiyoruz, aidat ödememeyi düşünüyoruz. Bu mümkün mü?' sorusunu cevapladı



Posta yazarı Tamer Heper, 'Binamızda bizim virüs korkusu ile katılmadığımız kat malikleri toplantısı yapıldı. Birkaç daire sahibi de aynı sebepten dolayı gitmemiş. Bizim yokluğumuzda üçbeş kat malikinin katıldığı ikinci toplantıda dışarıdan biri yönetici seçilmiş. Biz şimdi bu seçimi kabul etmiyoruz ve aidat ödememeyi düşünüyoruz. Bu mümkün mü?' sorusunu yanıtladı.

Binamızda bizim virüs korkusu ile katılmadığımız kat malikleri toplantısı yapıldı. Birkaç daire sahibi de aynı sebepten dolayı gitmemiş. Bizim yokluğumuzda üçbeş kat malikinin katıldığı ikinci toplantıda dışarıdan biri yönetici seçilmiş. Biz şimdi bu seçimi kabul etmiyoruz ve aidat ödememeyi düşünüyoruz. Bu mümkün mü? l P.K.

***

Önce toplumda yanlış yerleşmiş bir hususu açıklığa kavuşturayım. Kat mülkiyetine tabi binalarda kat malikleri toplantısı için birinci toplantı günü verilir, sayı ve arsa payı çoğunluğu sağlanmazsa ikinci toplantı yapılır. İkinci toplantıda nisap aranmaz, katılanlarla toplanılır.

Yönetici de sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilir. Bu seçim nisabı birinci toplantı için de böyledir ikinci toplantı için de. Oysa bizde ikinci toplantıda yönetici seçimi yapıldığında, toplantı için nisap aranmadığı için, yönetici seçiminde de nisaba bakılmıyor. İşte yanlışlık burada.

İkinci toplantı için toplantı nisabı aranmamasına rağmen yönetici seçimi için sayı ve arsa payı çoğunluğu ikinci toplantıda da aranır. İkinci toplantıda bu nisap sağlanamıyorsa yapılacak şey mahkemeye başvurup yönetici tayini talep etmektir.

***

Geleyim okuyucumun meselesine. İkinci toplantıda seçim için gerekli nisap olmadığı anlaşılıyor ama yine de bir yönetici seçilmiş. Bu durumda seçilen kişi yöneticiliğini yapacak ama buna razı olmayan kat maliki veya malikleri seçim maddesinin iptali için dava açacak.

Dava sonuçlanana kadar yönetici yöneticiliğini yapacak ve mevzuata uygun aidatları da toplayacak. Yani okuyucumun düşündüğü gibi aidat ödememe gibi bir müeyyide olmayacak. Mahkeme ne zaman seçim maddesini iptal edecek, işte o zaman yönetici yönetimden el çekecek.

Ama kötü haber şu, açılan dava bir yıldan daha kısa sürede sonuçlanmıyor ve tatbikatta da o yönetici bir yıl göreve devam ediyor, zaten görev süresi bir yıl, yani tam olarak görev yapmış oluyor.


Geri Dön