29 / 03 / 2024

Ev tekstili sektörü 5 yılda 25 milyar dolar döviz getirdi!

Ev tekstili sektörü 5 yılda 25 milyar dolar döviz getirdi!

TETSİAD: "Ev tekstili sektörü, son 5 yılda gerçekleştirdiği 15,4 milyar dolarlık ihracata, komşu ülkelerle yapılan bavul ticareti de eklendiğinde 25 milyar dolar döviz girdisi sağladı" dedi.



Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneğinden (TETSİAD) yapılan açıklamada, ev tekstili sektörünün son 5 yılda 25 milyar dolarlık döviz girdisi sağladığı bildirildi.


Açıklamaya göre, Türkiye'nin en önemli ihracatçı sektörlerinden biri olan ev tekstili sektörü, satılan her 100 dolarlık malda 70 dolar katma değer yaratıyor. Son 5 yılda, yıllık ortalama yüzde 5 civarında büyüyen sektör, gerçekleştirdiği 15,4 milyar dolarlık ihracata, komşu ülkelerle yapılan bavul ticareti de eklendiğinde 25 milyar dolar döviz girdisi sağladı.


Türk ev tekstili sektörünün yüzde 98'ini tek çatı altında toplayan dernek ise yıllık 13 milyar dolarlık üretim gücünü temsil ediyor.


  "Çalışanların çoğu kadın"

Bu arada, 18 bin iş yeri ile 619 bin kişiye istihdam sağlayan ev tekstili sektörü, ağırlıklı olarak kadın çalışanlardan oluşuyor. Tekstil ve hazır giyim sektörleri toplam 1,5 milyon kişiye ulaşan çalışan sayısı ile istihdamın yüzde 5,55'ine karşılık geliyor.


Açıklamada görüşlerine yer verilen TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Küçükçalık, şunları kaydetti:


"Bundan 10-15 yıl önce uluslararası markaların basit ürün olarak nitelendirilen siparişlerini üretirken, Türkiye bugün o markalara koleksiyon hazırlayan ve kendi markalarıyla yurt dışına mağaza açarak global rekabete katılan güçlü bir ülke konumuna geldi. Ev tekstilinin bugünkü boyutlara ulaşmasında, artan alım gücüyle iç tüketimin pazarı büyütmesi ve hızlı moda akımının ev tekstil ürünleri tüketimini hızlandırması önemli bir rol üstlendi. Kendi kendine yeten ve dışa bağımlılığı çok az olan bir sektörüz.


Türkiye'de ev tekstilinde üretim kapasitesi sektöre önemli rekabet gücü kazandırdı. Örneğin broderi ve gipür üretimi için kurulan makine parkı, dünyanın en büyük makine parkı olarak nitelendiriliyor. Avrupa'nın nevresim üreten en büyük fabrikası da yine Türkiye'de. Ayrıca Türkiye havlu konusunda dünyanın ilk üç tedarikçisinden biri. Türk havlusu isim olarak dünyada marka oldu.


AA


Geri Dön