25 / 04 / 2024

Ev tekstili yılsonu ihracat hedefi 3,6 milyar dolar!

Ev tekstili yılsonu ihracat hedefi 3,6 milyar dolar!

Türk ev tekstili sektörünün çatı organı olan ve 13 milyar Dolarlık üretim gücünü temsil eden Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği, ev tekstili sektörünün 3. çeyrek ihracat rakamlarının 2.5 milyar Dolar civarlarında olduğu açıklandı.



Türk ev tekstili sektörünün çatı organı olan ve 13 milyar Dolarlık üretim gücünü temsil eden Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği(TETSİAD), ev tekstili sektörünün 3. çeyrek ihracat rakamlarının 2.5 milyar Dolar civarlarında olduğu açıklandı. Türkiye’nin büyüme hedefinde yaşanan olumsuz duruma karşı, sektör olarak her türlü desteği veren ve Türk ekonomisine büyük katkı sağlamayı amaç edinen ev tekstili sektörünün bu yılsonu itibariyle ise ihracat hedefi 3,6 milyar Dolar.


Türkiye’de ev tekstili sektörünün kalbi, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) 2014 yılının 3. çeyrek ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre 2014 yılı 3. çeyrek ihracat rakamı 2.5 milyar Dolar civarında. Geçen yılın aynı dönemleriyle karşılaştırıldığında, yüzde 6 oranında bir artış bekleyen sektörün yılsonu ihracatının 3,6 milyar Dolar’a ulaşması hedefleniyor. 


Türkiye Ekonomisinin Büyümesi İçin Ev Tekstili Sektöründen “Tam Destek”


TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık Türkiye ekonomisinin geliştirilmesine yönelik konu hakkında şu şekilde konuştu; “TUİK tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye ekonomisi 2014'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 1,7 büyüyerek beklentilerin altında kaldı. Ancak büyüme hızında beklentimizin gerçekleşmemesini, global gelişmeler paralelinde düşünmeliyiz. Global ekonomide yaşanan sorunlar, pek çok sanayicimizin hedeflerine ulaşmasında engel yarattı. Sanayicimiz, dış satım beklentilerini karşılayabilselerdi, istihdamda yaşanacak pozitif gelişmeler, iç piyasa dinamiklerini kamçılayacak ve daha iyi bir oranı telaffuz edebilecektik. Bu gün ortaya çıkan tablo geleceğe yönelik umutlarımızı kırmamalı. Daha çok çalışarak, bu durumu pozitife çevirmeliyiz. Ülke olarak bu potansiyele sahibiz. Sanayicilerimizin sahip olduğu üretim kapasitesi ve yapmış olduğu yatırımlar, alınacak kararlarla teşvik edilirse, daha çok istihdam yaratabilme ve ihracat yapabilme olanağına kavuşuruz. Tam kapasite kullanım şartlarının oluşturulması, bütün hesapları pozitif yönde çok fazla değiştirecektir. Bir an önce bu adımlar atılmalı ve kapasite kullanım oranı arttırılmalıdır. Ev tekstili sektörümüzün kendi içinde yaşadığı büyüme ise sevinç yarattı. Ülke ekonomimizde yaşanan bu beklenmedik durumun tersine çevrilmesi adına elimizden geleni yapmaya hazırız; diğer sektör öncülerini de zorunlu olmadan ithalat yapmamaya, Türkiye’de üretim kabiliyeti olan hiçbir malı ithal etmemeye, yurt dışına sattığımız her üründe maksimum yerli girdi kullanmaya, üretici ihracatçı vasfını koruyan ülke olmaya ve tüm üreticileri bu anlayış altında toplanmaya davet ediyoruz. Türk ekonomisinin kalkınmasındaki en önemli unsurun cari açığı azaltmak olduğunu savunan sektörümüz, yaptığı çalışmalarla elinden gelen tüm desteği, sonuna kadar vermeye hazırdır.”


Ev tekstili sektörü 3.çeyrek rakamları

2014 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yıla göre yüzde 6’lık bir büyüme yaşanırken, en yüksek ihracat 706 milyon Dolar ile havlu ve bornoz grubunda gerçekleşti. Bu ürün grubunu ikinci sırada yatak çarşafları, üçüncü sırada perdelik ve döşemelik kumaş grupları sırasıyla 509 ve 438 milyon Dolarlık ihracat rakamıyla izledi. 2013 senesi ilk dokuz aylık ihracat verilerine göre en yüksek artış yüzde 19,61 ile masa örtülerinde görülürken, ürün gruplarının yüzde dağılımları incelendiğinde havlu ve bornozların yüzde 28 ile en fazla ihraç edilen ürün grubu olduğu görüldü. Bu veriler ışığında Türk ev tekstili yılsonu ihracat hedefinin 3,6 milyar Dolar olduğu da açıklanan rakamlar arasında.


En çok Almanya’ya ihracat yaptık

2014 senesi Ocak-Eylül dönemine ait ev tekstili ihracatının ülke bazında incelemesi değerlendirildiğinde en fazla ihracatın 439 milyon Dolar ile Almanya’ya yapıldığı gözleniyor. Bu değer toplam ihracat içinde yüzde 17,38’lik bir orana karşılık gelirken, Almanya’yı, yüzde 9,64’lük oran artışı ve 243 milyon Dolar ihracat değeri ile Rusya Federasyonu izliyor. Üçüncü sırada ise yüzde 8,03’lik oran artışı ve 202 milyon Dolar ihracat değeri ile ABD yer alıyor.


İhracatın ithalatı karşıladığı ender sektör

Türkiye’de pek az sektörde rastlanabilen bir durum olan ihracatın ithalatı karşılama oranı ev tekstili sektöründe bir hayli yüksek; Türkiye’de ev tekstili sektörünün dış ticaret dengesi 2,9 milyar Dolar. 2014 yılına hızlı bir giriş yapan Türk ev tekstili sektörü ihracatındaki artış devam ediyor. Bu değerin 2,5 milyar Dolar’lık bölümü ihracat, 352 milyon Dolar’lık bölümü ise ithalat kaynaklı. 2014 yılının Ocak-Eylül döneminde gerçekleşen ev tekstili ithalatı 352 milyon Dolar iken, en fazla ithalat yapılan ülkenin de Çin olduğu veriler arasında.



Geri Dön