25 / 04 / 2024

Evde tasarruf için 10 altın kural!

Evde tasarruf için 10 altın kural!

Türkiye’de kışın kendini erken hissettirmesi, vatandaşı özellikle evde daha tasarruflu olmaya mecbur kılıyor. Peki daha fazla tasarruf sağlamak için neler yapılmalı? Bu konuda doğru bildiğimiz yanlışlar neler?




Yurt genelinde soğuk havaların kendini hissetttirmesiyle birlikte ihtiyaçların artması, vatandaşları tasarruf yolları aramaya itiyor. Tasarrufu hayatınızdaki bazı şeylerden kısmak gibi görmek yerine, bilinçli tercihler yapmak size büyük tasarruf sağlayabilir. Kış aylarının yaz aylarına göre daha maliyetli olduğunu belirten uzmanlar, havaların soğumasının özellikle giyim ve ısınma ihtiyaçlarını tetiklediğini kaydetti. İhtiyaçları azaltmak ve daha fazla tasarruf sağlamak için uyarılarda bulunan uzmanlar, çamaşırların kalorifer petekleri üzerinde kurutulmasının oda ısısını düşürdüğünü belirttiler ve tuvalet rezarvuarlarının içine bir iki damla boya atarak su sızdırıp sızdırmadığına bakılmasını önerdiler. Tüketicilerin çamaşır ve bulaşık makinelerini elektriğin indirimli olduğu gece saatlerinde çalıştırmalarını da vurgulayan yetkililer, bunun yüzde on elektrik tasarrufu sağlayacağını söyledi. Kapı ve pencerelere gereken izolasyonun da unutulmaması gerektiğini hatırlatan yetkililer, yüzde 10'a varan ısı tasarrufunun bu şekilde sağlanabileceğinin altını çizdi.


Basit uygulamalarla tasarruf

Kısa süreli kullanımlar için sıcak suyu açmamanın önemine değinen uzmanlar, mutfakta ocağın büyüklüğüne uygun tencere kullanmak ve kaynamaya başlayan yemeğin altını kısmak gibi çok basit uygulamaların alışkanlığa döndüğü zaman, yakıt kullanımının azaltılması konusuna büyük tasarruf sağladığını belirttiler. Radyatörlerin önünü mobilya veya perdeler ile kapatmayıp boş bırakarak, yakıt tüketimini yüzde 15 oranında azaltmanın mümkün olduğuna dikkat çeken yetkililer, güneşli zamanlarda perdeleri açıp eve güneş girmesini sağlamanın, güneş batınca perdeleri kapatarak sıcaklığı içeride tutmanın, radyatörlerin üzerine su kabı koyarak buharla evi nemlendirmenin de ısıyı daha verimli kullanmayı sağladığını kaydettiler.


Ev aletlerini hafife almayın

Ev aletlerinin enerji tüketimi genellikle fazla önemsenmiyor ancak çok fazla miktarda elektrik harcayan aletleri her gün kullanıyoruz. Ev aletlerinizi bilinçli ve yerinde kullanmanız hem onların ömrünü artıracak, hem de enerji tasarrufuna katkıda bulunmanızı sağlayacak. Ev aletlerinin satın alınırken enerji tasarrufu açısından da karşılaştırılması gerekiyor. Yüksek verimli ve çok düşük verimli cihazlar arasında yüzde 60'ın üzerinde enerji tüketim farkı olduğunu unutmayın. Bunun yanında, elektrikli cihazlarınızı üretildikleri amaç doğrultusunda kullanmanız da önemli. Örneğin; ekmeği fırında kızartmanız, ekmek kızartma makinesinde kızartmanızdan en az üç kat daha fazla enerji harcamanıza neden olur.


10 altın kural

1 - Çamaşırlarınızı kalorifer petekleri üzerinde kurutmayın. Bu yöntem odanın ısısını düşürür.

2 - Tuvalet rezervuarınız çok su gönderiyorsa, içine pet şişe koyarak bu miktarı düşürebilirsiniz.

3 - Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi, elektriğin indirimli olduğu gece saatlerinde çalıştırın.

4 - Bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine makineyi tercih edin ve kesinlikle dolmadan çalıştırmayın.

5 - Kışın evinizde kullanmadığınız alanları ısıtmayın ve de kapılarını kapalı tutmaya özen gösterin.

6 - Çamaşır makinaları bir çalışmada ortalama 180 litre su harcar. Tam dolmadan çalıştırmayın.

7 - Elektrik süpürgesinin torbasını sık sık değiştirerek emiş gücünü artırın.

8 - Saç kurutma makineleri çok elektrik harcar. Mümkün olduğu kadar az kullanmaya gayret edin.

9 - Ütü ısınırken çok enerji harcar. Ütülerinizi toplu bir biçimde yapmak büyük tasarruf sağlar.

10 - Bilgisayar ve televizyon gibi aletler kapalı olsa da elektrik harcar. Bunları düğmelerinden kapatın.


Yeni Asır




Geri Dön