25 / 04 / 2024

Evergrande'den ödemeler için duyuru!

Evergrande'den ödemeler için duyuru!

Evergrande'den yapılan araştırmaya göre; 23 Eylül’de vadesi dolan faiz ödemesi için yuan cinsinden tahvil sahipleri ile anlaşmaya varıldı. 



Çinli emlak geliştirme şirketi China Evergrande Group’un ülke içi emlak birimi, borsaya yaptığı ve açık bir dil kullanmadığını duyurdu. Sputniknews'te yer alan habere göre; 23 Eylül’de vadesi dolan faiz ödemesi için yuan cinsinden tahvil sahipleri ile anlaşma yapıldığı açıklandı. 

Birim, borsaya yaptığı açıklamanın tahvil faiz ödemesi kısmında, yüzde 5.8 faizli 2025 vadeli tahvil sorununun takas kuruluşu dışarıda bırakılarak müzakereler yoluyla çözüldüğünü açıkladı. Fakat açıklamada ne kadar faizin ödeneceği ya da ödemenin ne zaman yapılacağı konusunda bilgi aktarılmadı. 

Küresel finans piyasaları, dünyanın en çok borca sahip emlak geliştirme şirketinin içinde yer aldığı krizin ekonomiyi raydan çıkarabileceği ve süregelen bir yayılmayı başlatabileceği endişelerinin yükselmesi ile beraber son zamanlarda oldukça endişeli bir durumda. Çin’in kendi tahvil piyasasında direnç işaretleri görülmesine rağmen bu stres küresel kredi piyasalarına sıçradı ve hisse senetlerinde sarsıntıya sebep oldu.

Bloomberg Intelligence kredi analisti Daniel Fan, “Evergrande ülke içi tahvil sahipleri ile bir şekilde anlaşmaya varmış olabilir. Tahvil sahiplerinden harekete geçmemesi istenmiş olabilir, müzakereler yeniden planlamak üzere askıya alınmış ya da buna benzer şeyler olmuş olabilir” dedi.

Müzakere soruları yanıtsız kaldı 

Çinli yetkililer, grubun finansman durumunu incelemeleri için muhasebe ve hukuk uzmanlarına yetki vererek ülkenin en büyük yeniden yapılandırması olabilecek olası bir girişim için ortam hazırlamaya başladı. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Evergrande Pazartesi günü, en azından en büyük iki banka kreditörüne vadesi dolan faiz ödemelerini yerine getiremedi. Asya’nın yatırım yapılabilir seviye altında nota sahip en büyük tahvil ihraç eden firması Evergrande’nin ödemeyi bekleyen 19.2 milyar dolar tutarında denizaşırı ve 53.5 milyar yuan tutarından lokal tahvil borcu var.

DOLAR CİNSİ TAHVİLİN AKIBETİ BELİRSİZ

Diğer yandan açıklamada, vadesi yine yarın gelecek olan dolar cinsi tahvil hakkında bilgi bulunmadı. Refinitiv verilerine göre şirketin bu tahvil için 83.5 milyon dolar tutarında kupon ödemesi gerekecek.

Şirketin ayrıca 29 Eylül’de bir başka dolar cinsi tahvil için 47.5 milyon dolar kupon ödemesi yapması gerekecek. Ödemeler 30 gün içinde yapılmazsa bu tahviller temerrüde düştü.

İsminin açıklanmasını istemeyen konuya yönelik bir kaynak, “Bu ödemenin hâlâ diğer tahviller için ne ifade edeceğini anlamaya çalışıyoruz ancak durumun yakından incelendiğini göz önüne alırsak bu adımla piyasaları sakinleştirmek ve diğer kupon ödemelerini yapmak istediklerini gösterdiklerini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Evergrande den ödemeler için duyuru!

YAYILMA RİSKLERİ VAR

Yatırımcılar bir zamandır Çin’in ikinci büyük inşaat ve gayrimenkul şirketi olan Evergrande’nin temerrüte düşeceğinden ve likidite krizinin küresel finansal sisteme etki edeceğinden endişeleniyordu. 

Analistler her ne kadar Evergrande’nin mali sıkıntılarının 2008 krizinde iflas eden ABD’li yatırım bankası Lehman Brothers’ınkine benzer bir tabloya çevrilmesine pek ihtimal vermeseler de Çin’in bir zamanlar en büyük ikinci gayrimenkul geliştirme şirketi olan Evergrande’nin muhtemel iflasının yayılma riski finansal piyasalardaki tedirginliği yükseltti. 

S&P 500 endeksi vadeli kontratları, Yuan ve riske duyarlı Avustralya doları yükselirken, yen ve dolar gibi güvenli liman para birimleri değer kaybetti.

PEKİN MÜDAHALEDE BULUNACAK MI?

Çinli yetkililer, grubun finansman durumunu incelemeleri için muhasebe ve hukuk uzmanlarını görevlendirerek, ülkenin en büyük yeniden yapılandırması olabilecek olası bir girişim için zemin oluşturmaya başladı.

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley’nin ekonomistlerine göre Çin yönetimi, Evergrande için önümüzdeki hafta bir yönetilen borç yapılandırma başlatabilir.

Citigroup da Pekin’in Evegrande’nin herhangi bir sistemsel risk yaratmasına engelleyeceğine düşünüyor.

Çin Merkez Bankası’nın eski danışmanlarından Li Daokui de, Evergrande krizinin Çin’de ekonomik büyümeyi yavaşlatmasını beklediğini dile getirdi.

Uzman bununla birlikte krizin finansal sistemin geneline yayılmasının beklenmediğini vurguladı. Li, “Evergrande tahvillerine dayalı türev ürünler yok. Bu nedenle krizin finansal sistemin geneline etkisi sınırlı olur” ifadelerini kullandı.

Çinli emlak şirketi Evergrande’nin borç krizi piyasalara yayılıyor!


Geri Dön