18 / 04 / 2024

Evinin yıkılmaması için 46 gündür eylem yapıyor!

Evinin yıkılmaması için 46 gündür eylem yapıyor!

Gaziantep'te kentsel dönüşüm nedeniyle evi yıkılacak olan Hasan Bodur, yıkımın usulsüz olduğunu öne sürerek 46 gündür eylem yapıyor. 



Gaziantep'te yaşayan Hasan Bodur, Şehitkâmil ilçesi Karşıyaka semtindeki Eydibaba Mahallesi’nde uygulanacak kentsel dönüşüm projesi sebebiyle mağdur olduğunu öne sürerek 46 gündür Bölge Adliye Mahkemesi önünde eylem yapıyor.

Gazete Duvar'dan Cengiz Anıl Bölükbaş'ın haberine göre; bölge mahkemeleri ve Danıştay, binaların yıkılmasında "kamu yararı gözetilmediği" sebebiyle durdurma kararı aldı. 

Ancak, Şehitkamil Belediyesi karara karşın Bodur'un evinden numune aldı. Binanın "riskli" olduğuna ilişkin rapor hazırlandı. Evinin bulunduğu bölgenin afet bölgesi olmadığı söyleyen Bodur, belediyenin evinden numune almasının ve rapor hazırlamasının ise hukuki olmadığını söyledi.

‘YETKİLİLER SORUNU DAHİ DİNLEMEDİ’

Hasan Bodur, olayla ilgili birçok yerel ve siyasi parti yöneticilerine ulaşmayı denedi fakat hiçbirinden bir dönüş alamadı. 30 Ağustos Zafer Bayramı sırasında Belediye Başkanı ve vali ile görüşmeye çalıştı. Yine sonuç alamadı. Bir sene boyunca randevu almaya çalışan Bodur’un çabası karşılıksız kaldı. Bir etkinlikte 40 gün boyunca AK Parti il binası önünde randevu almak için uğraşan Hasan Bodur'a, "Randevu ayarladık, gel" yanıtı verildi. Ancak randevuya gittiğinde yine yetkili bulamadı. Bodur, "Tüm yetkililere ulaşmaya çalıştım. Ama kimse derdimi dahi dinlemedi. Yetkililer çıt çıkmadı" dedi.

Evinin yıkılmaması için 46 gündür eylem yapıyor!

'EVİMDEN HER AN TAHLİYE EDEBİLİRLER'

Bodur, riskli yapı raporuna karşı İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Ancak mahkeme henüz sonuçlanmadı. Tahliye için verilen 60+30 gün süresi ise sona erdi. Mahkemenin dört aydır uzadığını belirten Hasan Bodur, mahkemenin davayı yavaştan aldığı görüşünde. Tahliye süresinin dolmasıyla beraber evinin her an yıkılabileceğini söyleyen Bodur, mahkemenin bir an önce sonuca ulaşmasını bekliyor.

'GEREKİRSE ÇADIR KURACAĞIM'

Bodur yıkım bölgesinde ev yapılacağını ve en azından kendisine o bölgeden bir ev verilmesini istiyor. Belediyenin yıkım için vereceği parayla Antep'te bir ev alınmasının zor olduğunu dile getiren Bodur, "İnsanları mahallesinden niye çıkartıyorsun? Benim tüm anım bu mahallede. Burayı yıkarlarsa benim başımı sokabileceğim bir yer yok. Evimi yıkarlarsa gerekirse sokağa çadır kuracağım. Sonuna kadar hakkım için savaşacağım" dedi.

Belediyenin evden izinsiz numune almasının hukuki dayanağı olmadığının altını çizen Bodur'un avukatı Murat Doruk ise, bölgenin 2012 yılında Bakanlar Kurulu tarafından kentsel dönüşüm bölgesi ilan edildiğini ve daha sonra kamulaştırma yapıldığını belirtti. Bu süreçte açtıkları davalarda iptal kararlarının çıktığını ve Bölge İdare Mahkemesi’nde kararın kesinleşeceğini aktaran Doruk, mahkemenin belediyenin mal sahipleriyle anlaşması gerektiğine yönelik karar verdiğini söyledi. Ancak belediyenin Hasan Bodur'u çağırmadığını dile getiren avukat Doruk, belediyenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı devreye sokarak ev hakkında 6306 sayılı kanuna göre riskli yapı raporu aldığını söyledi. Ev hakkında verilen raporun kanundaki şartlar oluşmadan alındığını ifade eden Doruk, şunları söyledi: "Belediye ya bizim verdiğimiz parayı kabul edersiniz ya da sizi evden tahliye ederiz' diyor. Konuyla ilgili yıkımı ve tahliyeyi durdurmak için karar aldık. Yıkımı durdurduk ancak tahliye kararı durmadı. Valilik evin etrafında okul olduğu için eve mekruh yapı diyor. Yasanın ardından dolaşıyorlar. Belediye böyle bir karar alamaz."

Eyüpsultan Gençlik Parkı'nda yıkım grevi!


Geri Dön