19 / 04 / 2024

Evinizi dizide görmek, para kazanmak istemez misiniz?

Evinizi dizide görmek, para kazanmak istemez misiniz?

REDAC ve EMLAKCHI CEO’ su BİLGE ÖZDEMİR bugünkü yazısında , gayrimenkul sektöründe kendine faklı bir kulvar açan dizi, film, reklamlara mekan kiralama iş kolunu kaleme alarak, değerlendirdi.



Bazen Bir Semt ... Bazen Bir Mahalle... Bazen de Bir ev.  Reklamlara, dizilere, filmlere karar verildiğinde ortaya çıkan en büyük problemin  “ mekan “  olduğu belirtilmektedir.


Amerika’ da, 90’ lı yılların fenomen dizizi “ Boston Cheers Bar “ ile anladım mekan/dizi ilişkisini ve pazarlayabilmenin önemini.  Perde / Ekran Yaşamında  “ iş yerlerinden – yerleşilen alanlara “ hatta hayatın kendisine  ihtiyaç duyulmaktadır.


Ülkemizde  gelişen “ sinema ve tv endüstrisi “ ile artan film, dizi sayısı gayrimenkul piyasasına farklı bir hareketlilik kazandırmaktadır.


Yıllarca yapımcıların zorunlu set tercihini üstlenen örnek konutlardan; günümüzde farklı bir segment doğmuş. Set çekimlerine yönelik günlük, haftalık, aylık gayrimenkullerin kiralandığı emlak portallarının yanı sıra gayrimenkullerin kiralanmasını yön veren danışmanlar/danışman firmalar oluşmuş. 


Sosyetenin keşfi olduğu söylenen set kiralam;, halka halka büyümekte, ödenen rakamlar karşısında sosyete gayrimenkullerini setlere açmaya devam etmektedir... günümüzde  senaryoların bazen evlere/ evlerin dizaynına  göre değişebildiği  söylenmektedir.  


Artan Dizi, klip, reklam çekimleri için aranan gayrimenkul ihtiyaçı son yıllarda artan ivme ile yükselmektedir. Tv kanalları yedekleri ile birlikte onlarca diziye ev sahipliği yapmaktadır.


Kiralama süreçlerine yön veren talep; mekan / lokasyon bulma ihtiyacını karşılamak üzere emlakçılık farklı bir segment  yaratmış; “MEKÂN MENAJERLİĞİ”.


Dizi ve filmler, yapımcı ve oyuncularına kazandırdığı kadar mekânları da zengin ediyor. Kiralama değerleri dudak uçuklatıyor. İstanbul'un çeşitli yerlerindeki lüks daireler, köşkler hatta yalılarda çekilen diziler turistlerin ilgisini çekmekle kalmıyor, ayni zamanda bilinç altında  villa, rezidance, yalı, konak yaşam tarzlarına talep yaratıyor. Özellikle; Son dönemin yabancı gayrimenkul  yaşam tercihinde Dizilerin çekildiği mekânların etkisinin olduğu gözlemleniyor. 


Dizilerde kiralanan evler oyuncularla yarışabilir mi ? bilemiyorum, Ancak, yardımcı roller ile yarışabilir gibi geliyor... Hayatın sete dönüştüğü alanların günlük kirası “ 250 – TL’ den 10.000-Dolara “ değişiyor.Her kesimden herkesin ihtiyaçlarının farklı olduğu alanların kiraları üzerinde mekanın özellikleri rakamsal boyutlar üzerinde etken oluyor.


Ancak, konun uzmanları  mekanım  “Set” olsun diyenleri; zaman ve büyüklük kavramı  olmadan 30-40 kişiye ev sahipliği yapacak, olası hasarlara açık olacak rahatlığa sahipseniz kira yöntemine yönelebilineceği konusunda uyarıyor.

Sezona bağlı talebin yön bulduğu sektörde; arz ağırlığı Beyoğlu, Galata, Çengelköy, İstinye veya Sarıyer, Zekeriyaköy, Çekmeköy, Beykoz, Büyükçekmece Göl vadisi gibi kalabalıktan uzak bölgelerde yoğunlaşırken, iş yeri, ofis, holding binalarında ve bekar zengin erkek karakteri için penthouse, loft evler ve rezidanslar bulmada sıkıntı yaşandığı belirtiliyor.


Bir gün benimde  gayrimenkulüm meşur olsun... para kazandırsın diyorsanız, Sizde şansınızı set’ den yana değerlendirebilirsiniz. Belki o gün bugündür!...


BİLGE ÖZDEMİR - REDAC & EMLAKCHI CEO 




Geri Dön