29 / 03 / 2024

Eyüp Muhcu: AKM amacı dışında dönüştürülmek isteniyor

Eyüp Muhcu: AKM amacı dışında dönüştürülmek isteniyor

Eyüp Muhcu, Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yenileme projesine, yürütmenin durdurulması kararının yerinde olduğunu belirterek, "AKM, korunması gerekirken, amacı dışında dönüştürülmek isteniyor" dedi

 



TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu, Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yenileme projesine, yürütmenin durdurulması kararının yerinde olduğunu belirterek, "AKM, korunması gerekirken, amacı dışında dönüştürülmek isteniyor" dedi.

Muhcu, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Kültür Sanat Sendikası'nın (Kültür-Sanat Sen) başvurusu üzerine, İstanbul 9. İdare Mahkemesinin, AKM'deki proje tadilatının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin 3 Temmuz 2009 tarihinde verdiği kararı değerlendirdi.

AKM'nin, yapıldığı dönemde Avrupa'nın 2'nci, dünyanın da 4'üncü büyük opera binası olduğunu, binanın 1. sınıf tescilli korunması gereken kültür varlığı niteliği taşıdığını da kaydeden Muhcu, "Mahkemenin verdiği yürütmenin
durdurulması kararı yasalara, hukuka, bilime uygun, İstanbulluların beklentilerini karşılayan bir karardır" dedi.

Muhcu, mahkemenin, bilirkişi raporlarını değerlendirerek bu kararı verdiğini vurgulayarak, kararı eleştirenlerin yasa, hukuk ve bilim adına mesnetsiz eleştiriler yaptığını ileri sürdü.

Cumhuriyet dönemindeki en önemli kültür varlıklarından birinin AKM binası olduğunu dile getiren Muhcu, "AKM, korunması gerekirken, amacı dışında dönüştürülmek isteniyor" iddiasında bulundu.

AKM'nin, adeta bir kahvehane, kafeterya gibi tadilatla dönüştürülmek ve ticarileştirilmek istendiğini savunan Eyüp Muhcu, bu dönüştürme işleminden İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın sorumlu olduğunu, kendilerine de binada yapılmak istenen değişiklikler konusunda bilgi verilmediğini söyledi.

"ÖTEKİLEŞTİRME GİRİŞİMİ"
Tiyatro oyuncusu Nedim Saban da AKM üzerinde çeşitli oyunlar oynanmak istendiğini ileri sürerek, "Bu, tamamen bir ötekileştirme girişimidir. Tiyatroyu, operayı, müziği, heykeli, kısaca sanatı yok etmek istiyorlar.

İstanbul, Avrupa'nın 2010 Kültür Başkenti olmuş ama o kentte opera yok, müzik yok, heykel yok, bale yok. Sanatçılar son derece zor durumda..." görüşünü ileri sürdü.

"AKM'nin yıkılmasını isteyenlerin mutlaka bu işten bir çıkarları bulunduğunu" iddia eden Saban, "AKM'nin 'demode olduğu ve İstanbul'a yakışmadığı'nı söyleyen liberal kalemlerin sözleri de tamamen bir aldatmaca.

Modern bir kültür merkezini kim istemez ama bir tarafı Amerikan kafeleri, öteki tarafı esnaf lokantalarının olduğu bir AKM istemiyoruz. Buna kesinlikle direneceğiz, eğer demodeysek ben bunu kesinlikle kabul ediyorum" diye konuştu.

Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği Başkanı ressam Bedri Baykam da AKM'nin 20. yüzyılda Türkiye'nin mimarisi ve sanatını temsil eden en önemli buluşma merkezi olduğunu belirterek, "AKM'ye reva görülenler, sanatı izole etmeye ve yok etmeye yönelik girişimlerdir. Türk insanının yaşam tarzına müdahale edilmek istenmektedir" dedi.

Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) İstanbul temsilcisi Orhan Kurtuldu da AKM'nin sanat icrası açısından hiçbir eksiği bulunmadığını ifade ederek, hukukun da verdiği kararla AKM'nin özgün yapısının değiştirilemeyeceğine hükmettiğini kaydetti.

Kurtuldu, İstanbul 2010 Ajansı'nın, AKM konusunda hata yaptığını da ileri sürerek, mahkemenin verdiği kararla buna "dur" dediğini ifade etti.

AKM'nin, "yenileme" adı altında "ticarileştirilmek" istendiğini de savunan Kurtuldu, yapılan ihalelerin de "adrese teslim" ihaleler olduğunu savundu. Kurtuldu, "AKM bu anlayışla ihale edilirse dışa bağımlı ve Uzak Doğu mallarıyla donatılmış bir kurum haline gelir" dedi.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi temsilcisi sanatçı Orhan Aydın da AKM'nin 2010 yılına hazırlanması gibi bir çabanın söz konusu olmadığını ileri sürerek, "AKM, bir yılı aşkın zamandır boş olduğu halde hiçbir çalışma yapılmadı" diye konuştu.
A.A


Geri Dön